Nyheder

Ni gode grunde til at vælge kokosolie

3. februar 2015

Kokosolie er mættet fedt, men det er alligevel sundere end mange umættede og flerumættede fedtsyrer. Vi har samlet ni gode grunde til at have kokosolie i køkkenskabet.

Kokosnødder er at regne for en såkaldt ”superfood” – altså en fødevare, hvis sundhedsfremmende egenskaber er i en klasse for sig. Kokosnødens vand er måske den sundeste drik, du kan komme i nærheden af, fordi væskens sammensætning af sukker, aminosyrer, mineraler og vitaminer er isotonisk og dermed lettere optages i kroppen. Men også kokosolien har en række sundhedsfremmende egenskaber. Vi har fundet ti.

1: Kokosolie indeholder en helt unik blanding af fedtsyrer

Vi har igennem mange år fået at vide, at mættede fedtsyrer er usunde. Derfor kan det måske undre, at kokosolie, der består af 90 pct. mættede fedtsyrer, er sund. Men det har vist sig, at man ikke kan skære alle mættede fedtsyrer over én kam. Det mættede fedt i kokosolie er ikke sammenligneligt med mættet fedt i ost eller bacon. Kokosoliens mættede fedtsyrer er de såkaldte mellemkædede triglycerider. De fleste fedtsyrer i kosten er såkaldt langkædede fedtsyrer, og de mellemkædede er langt nemmere for kroppen at håndtere. De stryger mere eller mindre direkte i leveren, hvor de omdannes til ketonstoffer, som igen omdannes til energi i muskler eller hjerne.

2: Kokos og folkesundhed hænger sammen

De steder i verden, hvor kokos er en hyppig gæst på middagsbordet, kan betydningen aflæses i folkesundheden. På øen Tokelau, der ligger nordøst for Australien, isoleret i den sydlige del af Stillehavet, har man spist og drukket meget kokos i generationer. Faktisk får befolkningen i gennemsnit 60 pct af det daglige energiindtag fra kokosnødder. Selvom befolkningen dermed har det største indtag af mættet fedt i verden, er hjertekarsygdomme en sjældenhed på øen.

3: Kokosolie øger fedtforbrændingen

Fedt er energi, og det er ikke lige meget hvilken fedt, du hælder på maskineriet. En undersøgelse har vist, at de mellemkædede fedtsyrer øger fedtforbrændingen med op mod fem pct. Hvis du får din fedtenergi fra kokosolie, skal der med andre ord færre kalorier til pr. døgn, end hvis du får det fra langkædede fedtsyrer. Det kan i sidste ende ses på badeværelsesvægten.

4: Kokos er antibakteriel

Omkring halvdelen af fedtsyrerne i kokosolie er laurinsyre, der har antibakterielle egenskaber. Laurinsyre er blandt andet kendt for at nedkæmpe visse stafylokokker, gær- og svampeangreb.

5: Kokosolie kan få dig til at spise mindre

I et studie gav man forsøgspersonerne, seks sunde mænd, afmålte doser af henholdsvis mellemkædede og langkædede fedtsyrer. De mænd, der fik flest mellemkædede fedtsyrer spiste i gennemsnit 256 kcal færre dagligt en de mænd, der fik flest langkædede fedtsyrer.

Årsagen skal findes i, at ketonstofferne i blodet tilsyneladende kan dæmpe appetitten.

6: Kokosolien kan hjælpe mod for højt kolesterol

Førhen troede man, at alle typer mættet fedt øger den skadelige LDL-kolesterol, men de mellemkædede triglycerider i kokosolie har den modsatte effekt. I et studie med 40 kvinder kunne kokosolie øge den gode HDL-kolesterol i blodet, mens andelen af den skadelige LDL-kolesterol faldt.

Kokosolie kan altså være et godt supplement sammen med bl.a. fiskeolier, hvis du vil mindske risikoen for hjertekarsygdomme.

7: Kokosolie kan bruges andre steder end i køkkenet

Kokosolies gode egenskaber begrænser sig ikke til madlavning. Kokosolie er også god som solcreme, hvor studier har vist, at olien kan fjerne op mod 20 pct af solens skadelige stråler. Da olien samtidig er god mod tør hud, kan du med fordel kombinere fordelene.

Kokosolie kan også bruges til at reparere beskadiget hår, og de antibakterielle egenskaber kan bruges i munden, hvor du kan vaske tænder og tandkød i olien.

8: Olien kan hjælpe alzheimerpatienter

En af årsagerne til demenssygdommen Alzheimers er en reduceret evne til at omdanne sukker til energi i visse dele af hjernen. Her kan ketonstofferne, som dannes af kokosoliens mellemkædede triglycerider, hjælpe. Et studie fra 2006 viste positive forandringer i de kognitive evner hos patienter med Alzheimers i mild form, når patienterne fik mellemkædede triglycerider.

9: Kokos kan fjerne bulen på maven

Kokosolie kan som nævnt både reducere appetitten og sætte forbrændingen i vejret, så det er ingen overraskelse, at olien har positiv indvirkning på vægtreduktion. Det har vist sig særlig effektivt overfor fedtet på maven.

Et studie med 40 kvinder, der alle havde for meget fedt på maven, viste, at blot 30 ml kokosolie om dagen som erstatning for andet fedt kunne reducere livvidden i løbet af blot 12 uger.  Et tilsvarende studie med 20 overvægtige mænd viste, at samme mængde olie kunne få mændene til i gennemsnit at smide knap 3 cm af livvidden i løbet af bare fire uger. Tre cm lyder måske ikke af så meget, men det er værd at huske, at forsøgspersonerne ikke supplerede med motion eller mager kost – de skiftede blot en del af fedtstoffet ud med kokosolie.

10: Sidst, men ikke mindst …

Husk, at den rette kokosolie er uraffineret, økologisk jomfru kokosolie, hvis den skal bruges i ren form. Hvis du derimod vil bruge den til stegning (hvad den er fortrinlig til), kan du roligt bruge den raffinerede udgave. Raffineret kokosolie er damprenset, så kokossmagen og nogle af de gavnlige stoffer forsvinder – det er dog de samme stoffer, der forsvinder, når du varmer den op. Så slipper du også for, at alle retterne smager af kokos.

Kilde: thepocketnews.com, umahro.dk

Forrige artikelModerat motion er sundest

Næste artikelSollys modvirker kræft