Nyheder

Pebermynte er godt for helbredet

17. marts 2015

Mange tænker på halspastiller og slik, når talen falder på pebermynte. Men urten bør også have en fast plads i medicinskabet.


Når foråret for alvor får fat, vil pebermynteplanterne skyde op i mange haver. Planten er lidt af et mareridt for mange haveejere, fordi den formerer sig med lynets hast og hurtigt kan overtage såvel bede som alle revnerne i fliserne. Men planten kan andet end at dufte godt og trække bier til.

Pebermynte virker mod irritabel tarm

Hvis du lider af oppustethed og skiftevis forstoppelse og diarré, kan pebermynte måske hjælpe. Pebermynte har været brugt i urtemedicin i århundreder og er kendt for sine gavnlige virkning i mave- og tarmkanalen. Pebermynteolie er særlig godt mod irritabel tarmsyndrom, der er en ganske udbredt lidelse.

Det skyldes formentlig, at mentolet i olien virker som en kalciumkanalblokker og får de glatte muskler i tarmvæggene til at slappe mere af. Dr. Alex Ford, der forsker i molekylær gastroenterologi fra McMaster University i Canada, har tidligere konkluderet, at pebermynteolie bør være apotekets førstevalg, når derskal findes et middel mod irritabel tarmsyndrom eller de symptomer, der kendetegner sygdommen.

Mentol er pebermyntens vigtige ingrediens

Mentol er pebermyntens essentielle olie, og den bruges flittigt til blandt andet tandpasta, mundskyl, halspastiller og til udvortes behandling af muskelsmerter. Mentol påvirker de nerver, der registrerer kulde, og derved opnås den velkendte friske fornemmelse i mund og svælg. Mentolet hæmmer samtidig de nerver, der reagerer på smerte, hvorfor olien er god til at lindre muskelsmerter og –spændinger, når den smøres på. Men mentol kan naturligvis også lindre smerter indvortes – navnlig i halsen, når lang tids hoste giver dig fornemmelse af at halsen er blevet et åbent sår.

Mentol er antiinflammatorisk

Mentol er også antiinflammatorisk, og olien kan faktisk nedkæmpe visse sygdomsfremkaldende bakterier, svampe eller vira. Men da der som bekendt findes andre former for bakteriebekæmpelse – herunder antibiotika – der er langt stærkere, glemmes mentolets muligheder ofte.

Men der forskes stadig i pebermyntes bakteriehæmmende egenskaber. På University of Life Sciences i Prag undersøges forskellige myntetypers antibakterielle egenskaber, ligesom man har fundet lignende muligheder i æteriske olier fra både peberrod, hvidløg, basilikum, merian, oregano og flere typer timian. Man har brugt olierne i dampform og har kigget på deres evne til at dræbe bakterier, beslægtet med bl.a. listeria, e-coli og salmonella-infektioner. Resultaterne er så lovende, at forskerne ser basis for at man bruger mentoldampe, hvor man ønsker at hæmme bakterievækst.

Pebermynte virker mod kløe og uønsket hårvækst

Pebermynte kan også midlertidig dæmpe kløe efter insektbid, eksem og udslæt. Pebermyntete kan bruges som mundskyl til babyer med trøske, ligesom gravide kvinder kan reducere kvalme under graviditeten ved at drikke den milde te.

Tyrkiske forskere har også fundet ud af, at pebermynte virker mod hirsutisme – en lidelse, der giver øget hårvækst hos kvinder. To daglige krus med pebermyntete kunne reducere indholdet af testosteron i blodet og dermed mindske hårvæksten i ansigtet.

Så hvis du er haveejer og bakser med pebermynteplanterne, kan et par blade i et krus med kogende vand dog give dig lidt valuta for bøvlet.

Kilde: HealthNews.com, Politiken.dk, sundhed.dk

Forrige artikelDet skader da ikke med lidt sukker, vel?

Næste artikelLuftforurening øger risiko for hjerteanfald