Nyheder

10 metoder til at finde energien i vintermørket 

Januar er en lang, kold og mørk måned. Det er let at miste energien. Vi har fundet ti metoder, der kan gøre det lettere at komme igennem vinteren. 

Foto: Shutter- og Adobestock
11. januar 2024

Januar er en lang, kold og mørk måned. Det er let at miste energien. Vi har fundet ti metoder, der kan gøre det lettere at komme igennem vinteren. 

Det er ikke noget under, at energien ligger på et lidt lavt stade for tiden. Sne, is, sjask, tåge og nærmest mørkt hele dagen. Måske er din økonomi tilmed lidt trængt, og marts/aprils forår virker bare så uoverskuelig langt væk.  

Det er nemt at blive modløs og erstatte alle eventuelle nytårsforsætter med kage, sofa og fuld knald på radiatoren. Heldigvis kan du booste din energi, inden det går så galt. Vi har fundet ti gode bud: 

1. BEVÆG DIG

Det kan føles svært at starte, men mange oplever, at træning giver en øget følelse af kraft, årvågenhed og energi. Nogle undersøgelser viser også, at motionister føler sig mere energiske end andre. Blodcirkulationen øges og endorfinerne skaber en opkvikkende effekt. De begynder at dannes ret hurtigt under en træningssession, så du behøver ikke træne i timer. 

” Lyset skal til for at bryde dannelsen af søvnhormonet melatonin, som gør os trætte om natten, men som også kan produceres i for store mængder i løbet af dagen.”

2: Opsøg lyset

Der er ikke så meget lys i denne tid, så du bør forsyne dig godt i dagtimerne. Gå en tur i din frokostpause, prøv at få en vinduesplads på arbejdet og rejs gerne sydpå, hvis du kan. Lyset skal til for at bryde dannelsen af søvnhormonet melatonin, som gør os trætte om natten, men som også kan produceres i for store mængder i løbet af dagen.


Læs også: Bitte små ryk RYKKER

3. TJEK DIG SELV FOR JERNMANGEL

Jernmangel er en almindelig årsag til træthed, da jern spiller en central rolle i kroppens produktion af energi. Op mod hver tredje kvinde i den fødedygtige alder har jernniveauet så lavt, at det kan forårsage træthed.

Så hvis du er unormalt træt, så tjek jernværdien hos lægen og tag eventuelt kosttilskud. Jern findes i grønne grøntsager, bælgfrugter, fuldkornsprodukter og kød- og blodprodukter. Husk at C-vitamin stimulerer jernoptagelsen, så spis gerne frisk frugt eller grønt til hvert måltid. 

4. B-VITAMINER

Nogle B-vitaminer kan forårsage træthed i tilfælde af mangel, især folinsyre og vitamin B12. De kan undersøges i en blodprøve ved din læge.

Risikoen for B12-mangel er størst hos seniorer og veganere. Folinsyre kommer primært fra planteriget. Gode kilder omfatter bælgfrugter, citrusfrugter og bladgrøntsager.

Vitamin B12 findes i alle fødevarer fra dyreriget, også mælkeprodukter. Fed fisk er en særlig god kilde. 

Læs også: Fire tilskud til en frisk hjerne

5. SOV ORDENTLIGT

Ordentlig søvn, hvile og restitution er naturligvis grundlaget for, at du føler dig vågen. De fleste mennesker har det bedst med omkring syv timers søvn om natten.

Husk at beregne en ekstra halv time i sengen, for virkelig at nå at få den søvn du har brug for. Giv også dig selv mulighed for pauser og restitution i løbet af dagen. Spring ikke kaffepausen over! 

 6. GINSENG

Ginsengroden har længe været brugt i østlig kultur, blandt andet for at forbedre hukommelsen og koncentrationen. Moderne forskning viser, at det kan øge den fysiske og mentale ydeevne.

Som regel går der nogle uger, før du mærker en effekt. Den er som regel størst hos dem, der i starten føler sig trætte og i dårlig form. Russisk rod er fjernt beslægtet med ginseng, men ikke så godt undersøgt videnskabeligt. Ligesom ginseng bruges det til at øge ydeevnen, fysisk og mentalt. 

7. GINGKO BILOBA

Ekstrakter fra det kinesiske tempeltræ ginkgo biloba har vist sig at øge blodcirkulationen i hjernen. Således kan det lindre klager hos ældre mennesker, der er relateret til nedsat kredsløb, herunder træthed. 


8. ROSENROD

Rosenrod er blevet populær i de senere år. Roden indeholder det stimulerende glykosid salidroside og er traditionelt blevet brugt blandt andet som et styrkende og opkvikkende middel. Flere moderne undersøgelser tyder på stimulerende og opkvikkende effekter. Nogle studier viser blandt andet nedsat træthed ved stressrelateret udmattelse og en reduktion af stresshormonet kortisol. 

9. SCHISANDRA

Schisandra er en busk med røde bær, der vokser vildt i det nordlige Kina.

Det har traditionelt været brugt mod blandt andet træthed og stress. Det indgår i flere af de opkvikkende tilberedninger i helsekosthandlen. 

10. COENZYM Q10 

Coenzym q10 er en antioxidant, et beskyttende stof for kroppens celler. Det spiller også en vigtig rolle i cellernes energiomsætning. Kosttilskud med Q10 kan have en opkvikkende effekt, især for personer med lave niveauer på grund af hjertesvigt, de kolesterolsænkende medicin statiner eller alderdom. En nylig undersøgelse viser også lave Q10-niveauer ved kronisk træthedssyndrom. Nogle undersøgelser, men ikke alle, viser forbedret fysisk præstation hos mandlige atleter. Vi danner selv Q10 i kroppen, men det findes også i fed mad som vegetabilske olier, fed fisk, kød og nødder. 

“Kosttilskud med Q10 kan have en opkvikkende effekt, især for personer med lave niveauer på grund af hjertesvigt”

Forrige artikelKroppen kan ikke optage næringen i plantefars

Næste artikelSavner du energi?

Thomas la Cour

Journalist