Biks selv dit eget julepynt sammen. Brug naturmaterialer som kogler, grene og gran. Køb miljøvenligt genbrugspapir eller brug gamle aviser og magasiner til juleklip. Du kan også købe økologisk, bæredygtigt og miljøvenligt julepynt på puregreenshop.dk.
Der bliver brugt ca. 100.000 kilo gavepapir til julegaver hvert år, hvilket kræver et stort forbrug af vand, energi, træ og kemikalier. Genbrug i stedet aviser og magasiner til gaveindpakning. Du kan også lave dit eget genbrugspapir. Find en opskrift her: Pynt gaven med en dusk gran eller noget gammelt julepynt. Hvis du ikke vil give afkald på dekorativt gavepapir, så gå efter det FSC-certificerede.
Det er nok de færreste, der vil gå glip af and og flæskesteg juleaften. Men behøver vi virkeligt at lave kød i groteske mængder, så det er umuligt at spise op? Start med at skære ned på kødet, og køb en lidt mindre and eller steg. De fleste plejer jo alligevel at have kartofler og rødkål nok til at blive mæt.
Vi vil gerne forkæle os selv til jul, så hvorfor ikke forkæle os med gode råvarer uden sprøjtegifte og med omtanke for dyr og miljøet? Gå efter det røde Ø-mærke og vælg lokalproducerede produkter, der ikke har haft flere timers transporttid.
Køb et Fair Trees juletræ, der er godkendt af Fair Trade Danmark og produceret med respekt for miljøet. Når du køber et Fair Trees juletræ, støtter du samtidig lokalområdet i Georgien. Efter jul kan du genbruge træet i haven som for eksempel til overdækning af bedene eller til træflis. Find et fairtrees juletræ i dit område her:
Stearinlys er en af de største kilder til indendørs forurening. De skadelige partikler kan sætte sig på lungerne, og er især et problem for mennesker med luftvejslidelser som KOL og astma. Heldigvis findes der et godt alternativ, hvis du ikke kan undvære de levende lys, der spreder hygge i vintermørket. Biologisk nedbrydelige soyalys uden GMO udskiller færre skadelige partikler. For eksempel ligger sodindexet for Svanemærkede lys på 1,0, mens sodindexet for soyalys kun ligger på 0,2. Læs mere om soyalysene her:
Julegaveindkøb betyder massevis af plastposer, der ved produktion udleder store mængder CO2 og skader vores økosystem, når de bliver kasseret. Sørg i stedet for at medbringe dine egne poser for eksempel i stof, når du er ude og købe julegaver eller handler ind til julemiddagen.
Sluk komfuret, når risengrøden har kogt i 3-4 minutter, og stil gryden under dynen i sengen. Efter et par timer er grøden færdig, og du har sparet CO2. På denne måde undgår du også, at grøden brænder på.
Til julefrokosten første og anden juledag hører der sig gerne sild, fiskefilet og for nogle måske ål til. Men faktisk er 60 procent af verdens fiskebestande fuldt udnyttede og 30 procent er overfiskede. Gå derfor efter MSC mærket fisk, og hold dig fra ålen, da den er i fare for at uddø. Med WWF’s fiskeguide ’Hva’ for en fisk?’ får du et overblik over, hvilke fisk du kan spise med god samvittighed, og hvilke du bør undgå. Find guiden her:
En af de helt store syndere til jul er elektriciteten. Vi sidder til langt ud på natten og skal gerne have flere lysekæder både inde og ude til at sprede hygge. Skær ned på antallet af julelys og vælg energisparepære. Brug eventuelt en timer, der kun tænder lysene de få aftentimer, du har brug for dem. Sluk for lamper i rum, du ikke bruger. Slukker du fem lamper, sparer du kloden for mere end 400 kilo CO2 på et år, og du sparer selv cirka 450 kroner årligt.
Kilder: natur-energi-blog.dk, gronnespirer.dk