Nyheder

14 vigtige krydderier til din mad 

Kostens indvirkning på din sundhed er indlysende. Men valget af krydderier spiller også en vigtig rolle. Vi har fundet 14 krydderier med fordele. 

Foto: Shutter- og Adobestock
17. januar 2024

Kostens indvirkning på din sundhed er indlysende. Men faktisk kan dit valg af krydderier også spille en vigtig rolle. Vi har fundet 14 krydderier med fordele. 

Krydderier tilfører din mad smagsnuancer, men de kan også pifte dit måltid op sundhedsmæssigt. Hvis du døjer med en lidelse, kan krydderier måske tilmed mindske symptomerne. Krydderier kan sjældent helbrede, men de kan lindre. Vi har fundet 14 af slagsen, som du bør have i krydderiskabet, i haven eller i grøntsagsskuffen. Friske krydderurter er naturligvis at foretrække, men tørrede krydderier er bedre end ingenting.   

1: MUSKATNØD

Muskatnødden har antibakterielle egenskaber, og det har vist sig, at caries kan reduceres, hvis du spiser mad med muskat. Det er også godt for hjertet og hjernen. Risikoen for Alzheimers sygdom siges at være reduceret, og regelmæssigt at spise muskatnød kan hjælpe med at forbedre hukommelsen. Det siges også at lindre depression. Muskatnød er dog giftig i store doser, så hold dig til et drys i sovsen eller kartoffelmosen.  

2: Ingefær

Ingefær siges at have en afgiftende effekt på kroppen og at være godt for blandt andet immunforsvaret og stofskiftet.

Det kan også lindre og helbrede betændelse af forskellig art.

Ingefær menes også at reducere spredningen af kræft. Det er lindrende for ledproblemer, såsom gigt og artrose.

“Ingefær siges at have en afgiftende effekt på kroppen og at være godt for blandt andet immunforsvaret og stofskiftet.”


3: KARDEMOMME

Kardemomme er bl.a. godt for den orale sundhed. Det er en ingrediens, som hjælper med at bekæmpe dårlig ånde, og er derfor en gængs ingrediens i tyggegummi.  

Et studie udgivet i Dental Research Journal pointerer, at kardemomme er effektivt mod patogene bakterier i munden såsom Streptokokker og Candida albicans. 

På samme tid viste et studie fra 2009, at kardemommeekstrakt var nyttigt i bekæmpelsen af fem bakterier, der forårsagede huller i tænderne.

4: GURKEMEJE

Gurkemeje nævnes ofte som krydderi nummer et med hensyn til sundhedsmæssige fordele. En kraftig antioxidant, der er god mod det meste. For eksempel er dette krydderi godt for blodsukkerniveauet og fordøjelsen, det lindrer ledsmerter, renser blod og hud, mindsker risikoen for kræft og Alzheimers.

Krydderiet skal også beskytte mod svampe og bakterier og bruges til at behandle sår. Den gule farve, der kendetegner gurkemeje, curcumin, kan sammenlignes med kortison og har anti-inflammatoriske egenskaber. 

“Basilikum indeholder blandt andet magnesium, som er godt for muskler og blodcirkulation.”

5: SALVIE

Salvie er en lægeplante, der har været brugt i 6.000 år. I nogle undersøgelser har det vist sig, at salvie er godt for hukommelsen og kan beskytte mod processer, der kan forårsage Alzheimers. Krydderiet kan også forebygge diabetes type 2. Som de fleste krydderurter har salvie både antiinflammatoriske og antibakterielle virkninger.  

6: BASILIKUM

Basilikum indeholder gavnlige olier, der har både anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaber. Basilikum indeholder blandt andet magnesium, som er godt for muskler og blodcirkulation. Krydderiet kan lindre smerter hos mennesker med ledproblemer og hjælpe dem med tarmproblemer. Har du fået et insektbid, kan du gnide det på med friske basilikumblade, det lindrer fint. 

7: SENNEP

Sennep er fuld af gavnlige vitaminer som mangan, zink og vitamin B3.

Indeholder også magnesium og selen, som er gode ved problemer i luftvejene, såsom astma og hoste.

Sennep har en stærk antibakteriel effekt. 

“Sennep har en stærk antibakteriel effekt.” 

Læs også: 6 sunde sæsongrøntsager

8: ROSMARIN 

Rosmarin er en plante, der styrker immunforsvaret og fjerner giftstoffer fra vores krop. Krydderiet sætter gang i blodcirkulationen og er godt for fordøjelsen, så hvis du har problemer med maven, bør du drikke te lavet på rosmarin. Stofferne, der findes i dette krydderi, siges at kunne bremse Alzheimers sygdom. 

9: OREGANO

Oregano kaldes nogle gange for naturens eget antibiotikum. Te lavet af friske blade kan hjælpe mod hovedpine, menstruationssmerter og søvnproblemer. Oregano er god mod infektioner og andre problemer i mund og svælg. Er god mod vira, svampe og bakterier. Styrker vores immunforsvar og holder vores fordøjelse i gang. 

“Oregano kaldes nogle gange for naturens eget antibiotikum.”

10: HVIDLØG

Hvidløg forbedrer muligvis ikke din ånde, men fordelene er så meget desto flere. Hvidløg er godt for immunforsvaret og siges at mindske risikoen for forskellige former for kræft. Det har også en positiv effekt på hjertekarsygdomme. 

11: PEBERMYNTE

Pebermynte er både antiinflammatorisk og antiseptisk. Det lindrer mavesygdomme og problemer med fordøjelsen. Hjælper også mod kvalme. Pebermynte er simpelthen fantastisk for hele mavens velvære. Hvis du har ondt i halsen, kan du lave en dejlig beroligende kop pebermyntete. 

Læs også: Dyrk dine egne krydderurter – 8 tips

“Nellike siges også at have en beroligende effekt, hvis du føler dig angst eller nervøs.”

12: NELLIKE

Hvis du har problemer med luftvejene, for eksempel hoste eller høfeber, kan du prøve nelliker.

Nelliker siges også at have en beroligende effekt, hvis du føler dig angst eller nervøs. Lindrer også maveproblemer, kolik, halsbrand, kvalme og gas. Har du tandpine, kan du tygge på et nelliker, mens du venter på tandlægen, det siges at lindre de værste smerter. 

13: MERIAN

Merian hjælper fordøjelsen. Ifølge forskning udgivet i The American Journal of Chinese Mecicine  har merian anti-ulcerogene egenskaber, muligvis på grund af dets indhold af flavonoider og tanniner. Merian er et hjælpemiddel for kvinders sundhed, især når de står over for ændringer i menstruationscyklussen. Både som ekstrakt og i form af te har det vist positive effekter i at gendanne hormonel balance. Derfor bør gravide og ammende kvinder undgå tilskud af merian eller te. Det kan være skadeligt på grund af dets indvirking på den hormonelle aktivitet. 

14: KANEL

Kanel er et nyttigt og kraftfuldt krydderi, der har mange gavnlige effekter på vores helbred. Det sænker blodsukkeret og blodfedt.

Kanel fremskynder også blodcirkulationen og reducerer sød trang. Krydderiet er antibakterielt og anti-inflammatorisk og også en vigtig antioxidant. Kanel er godt mod bakterier og svampeangreb og kan også virke mod kvalme og diarré. Kanel er giftig i store mængder, men ved normal brug er der ingen risici. “

“Merian er et hjælpemiddel for kvinders sundhed, især når de står over for ændringer i menstruationscyklussen.”

Forrige artikelSavner du energi?

Næste artikelMotion gør dig bedre til at lære

Thomas la Cour

Journalist