Frosne grønsager er faktisk mindst lige så sunde som friske – og de gør madlavningen væsentligt nemmere.
Mange af os lægger stadig ikke nok af det sunde på tallerkenen, selvom vi godt ved, vi burde spise mere frugt og grønt. Men man kan faktisk komme nemt til de magiske 600 gram om dagen.
Ifølge undersøgelser er der stadig alt for få danskere, der får de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen. En ny undersøgelse fra Fødevareinstituttet på DTU konkluderer, at kun 16 % af de 11-75-årige spiser den anbefalede mængde.
Myte 1: Frosne grønsager indeholder ikke så mange næringsstoffer som ferske Forkert: Det er faktisk lige omvendt – ofte er vitaminindholdet større i frosne grønsager end i ferske. Det skyldes, at grønsagerne pakkes og fryses lige efter høsten. Ved fragt og opbevaring af ferske grønsager nedbrydes en del af vitaminerne. F.eks. indeholder frosne grønne bønner dobbelt så meget C-vitamin som ferske, der har været opbevaret i 2 dage.
Myte 2: Vitaminerne forsvinder under kogning Korrekt: Koger du grønsagerne for længe og i store mængder vand ryger mange af vitaminerne ud med kogevandet. Det er derfor en god idé at tilberede grønsager i ovnen, på panden eller ved dampning/blanchering.
Myte 3: Frosne grønsager tæller ikke i '6 om dagen' regnskabet Forkert: Frosne grønsager er mindst lige så sunde som ferske og tæller derfor på lige fod. 100 gram grønsager tæller for 1 stk. af de ”6 om dagen”. Det er godt at spise både frugter og grønsager – og spise mange forskellige slags.