Nyheder

4 alternative måder at hjælpe klimaet 

Klimaudfordringen handler ikke kun om CO2-udledning. Du kan hjælpe fremtidens klima med andet end at spise grønt og tage cyklen.

Foto: Shutter- og Adobestock
24. april 2024

Klimaudfordringen handler ikke kun om CO2-udledning. Du kan hjælpe fremtidens klima med andet end at spise grønt og tage cyklen.  

Du udleder formentlig omkring 13 ton CO2 om året. Det er i hvert fald den gennemsnitlige udledning per dansker. Verdensgennemsnittet er på 6 ton, og vi har dermed et af de største klimaaftryk i verden. Så det ville se skidt ud for Jordens klima, hvis alle levede som os.  

LÆS OGSÅ: Klimaet bekymrer os – men løsningerne er vi ikke enige om

Ifølge en rapport fra tænketanken CONCITO (august 2023) kommer den største del af vores udledninger fra transport, fødevarer og boliger. Vores forbrug af oksekød tegner sig for over halvdelen af vores CO2-udledning fra fødevarer. 

Ambtiøs klimapolitik er nødvendig, men …

Skal vi holde temperaturstigningen på under 1,5 grader, skal vores udledning ned på max 3 ton per indbygger i gennemsnit. Ifølge CONCITO er det umuligt at nå, alene ved at vi hver især gør en indsats. Der skal en langt mere ambitiøs klimapolitik til. 

 Vores udledning af CO2 er naturligvis afgørende. Du ved sikkert godt, at du bør spise mindre oksekød, lade benzin- eller dieselbilen stå og flyve mindre. Men der er også andre ting, der tæller, hvis vi skal leve bæredygtigt.

LÆS OGSÅ: De ressourcer, vi har i dag, er ikke uendelige

Bæredygtighedspsykolog Simon Elsborg Nygaard har fire forslag til, hvordan du kan ændre vaner: 

1. RYD UD

Fjern alle ting fra dit hjem, som ikke bidrager til din livskvalitet. Få dem tilbage i ressourcekredsløbet som salg eller genbrug. I et hjem med færre ting vil du bruge mindre tid på rengøring og oprydning og dermed have mere tid til det, der betyder mest for dig. Bonus: Med mindre rod i dit hjem får du mindre rod i dit hoved, hvilket man får det godt af. 

Næste gang, du har lyst til at købe en ting, så overvej, om den vitterligt vil gøre dit liv bedre.

2: Vurdér det reelle behov

Stop med at købe ting, der ikke giver dig livskvalitet. Næste gang du har lyst til at købe en ting, så overvej, om den vitterligt vil gøre dit liv bedre. Er den pengene, tiden, pladsen i hjemmet og CO2-udledningen værd? Hvis du er i tvivl, så vent 24 timer med at købe tingen, og hvis du stadig virkelig har lyst til den, så køb den med glæde.


3. TÆNK OVER REBOUND-EFFEKTEN

Brug de penge, du tjener eller sparer, med omhu. Når du tjener penge på at sælge eller sparer ved at købe færre ting, er der en skjult risiko for, at du bruger pengene mindre bæredygtigt et andet sted, f.eks. på rejser.

Det kalder man rebound-effekt. 

4. STIL KRAV

Vælg dine faste leverandører med omhu. Igennem et helt liv giver du rigtig mange penge til din bank, dit telefonselskab, til el-leverandøren, forsikringsselskabet osv. Hvis du vælger bæredygtige leverandører, har det ofte større effekt end mange af dine små adfærdsændringer i hverdagen. Du skal blot skifte leverandør én gang, men det vil føles bedre, hver gang du betaler til dem. 

Kilde: dn.dk

Forrige artikelFår du vand nok til at kalde dig sund?

Næste artikel5 tip mod mundtørhed

Thomas la Cour

Journalist