Skøn

4 vitaminer i arbejdstøjet: Sådan arbejder de for din hud

Her får du vores bedste hacks til at højne din hudkvalitet.

Foto: Shutterstock
30. maj 2024

Hudplejevitaminer er smarte at kende. Men hvem er de fire hudpleje­vitaminer, og hvad kan de? Få et overblik over de stærke ingredienser, som booster hudens egne processer og giver dig en sund og stærk hud. 

Din hud er kroppens største organ og fungerer som en beskyttende barriere mod eksterne påvirkninger. Vi ønsker alle en sund og strålende hud, men vi har ikke den samme hud, og hver hudtype kan have forskellige behov for vitaminer for at opnå den bedste hudkvalitet. Derfor må du kende din hudtype for at kunne passe din hud bedst muligt. 

Kend din hudtype

Mange af os har normal hud, og her gælder det om at bevare hudens vitalitet og struktur. En normal hud er kendetegnet ved at have en passende mængde olieproduktion og kun sjældent udbrud. Har du tør hud, ved du hvor meget fugt den kræver. Du bruger måske masser af fugtighedscreme uden synderlig virkning. Huden kvitterer hurtigt ved at blive tør igen og kan måske endda finde på at skalle, klø og blive irriteret.

Læs også: SOS til tør hud

Det modsatte problem er en fedtet hud. Her vil du ofte opleve at have en skinnende overflade. En fedtet hud kan også have en overproduktion af talg, hvilket kan føre til tilstoppede porer og akne udbrud. En kombineret hud har områder med både tørhed og fedtet hud, hvilket kan gøre give udfordring med at finde de rigtige produkter.  

Til sidst er der nogle, som døjer med en følsom hud. En hud som bliver rød, irriteret eller udvikler udslæt, og som kræver ekstra pleje. Derudover kan du også have andre udfordringer. Solskader eller specifikke hudsygdomme.

En naturlig kvinde der passer på sin hud

Huden reagerer ved underskud

Din hud lyver ikke, og dens sundhed er et udtryk for dit indre velbefindende. Mangler du essentielle vitaminer kan det forstyrre den naturlige balance i kroppen og vil ofte afspejle sig i huden. Når huden ikke bliver fodret med vigtige næringsstoffer, er der kontant afregning.

Din hud vil reagere og blive mere følsom. Den kan blive tør, irriteret, få en grå og kedelig hudtone og få tilbøjelighed til udbrud. Du kan også opleve, at dine sår er langsommere om at hele. Derfor er det så vigtigt, at din hudpleje inkluderer et rigt indtag af vitaminer for at bevare hudens sundhed og udstråling. 

Forkæl huden med vitaminer

Mange vitaminer skal indtages i form af kost og tabletter for, at du kan opnå maksimal effekt for hele kroppen, hvilket selvfølgelig også gælder huden. Derfor er det godt at skrue en sund, grøn og varieret kost sammen, hvor du tænker i forskellige farver og former, så du får en dagskost rig på mineraler og vitaminer. 

Desuden kan en række vitaminer tilført i forskellige hudplejeprodukter have en gunstig virkning, når de bliver påført direkte på huden. Topisk anvendelse er en effektiv måde at give en vitaminindsprøjtning til huden. Bruger du cremer, masker og serum med vitaminer giver det ofte gode resultater.

Nogle former for vitaminer absorberes mere effektivt gennem huden end andre. For eksempel har vitamin A, C og E en god absorptionsevne. Jo højere koncentrationen af vitaminet er i produktet, desto mere kan potentielt absorberes. Dog er der en grænse for, hvor meget huden kan optage, og­ ­højere koncentrationer fører ikke nødvendigvis til, at du optager flere vitaminer.

Få her en vitaminguide til din hudpleje

A-vitamin fremmer cellefornyelsen

Hvad er det?

Det er også kendt som retinol og har vundet stor anerkendelse inden for hudplejebranchen. Faktisk er det ikke selve A-vitaminet, der virker, men i stedet A-vitaminsyren som er det stof, kroppen omdanner det til. Intet er mere veldokumenteret end A-vitamin, som sætter gang i produktionen af
nye hudceller og øger mængden af
kollagen. Omvendt kan mangel på A-
vitamin føre til en tør og ru hud, øget tendens til at udvikle akne og en forringelse af hudens overflade. 

Hvad gør det?

A-vitamin stimulerer kollagenproduk-
tionen. Kollagen er afgørende for hudens struktur og fasthed. Med alderen falder produktionen af kollagen naturligt. A-vitamin hjælper med at vende denne proces ved at øge helheden af kollagen, hvilket kan gøre huden mere klar og ensartet.

Smør dig frem

Brug A-vitamin cremer af høj kvalitet, og start med at smøre det på huden hver anden dag. Vurder, hvordan huden reagerer.

Trap herefter op, hvis huden tåler det. Hold en pause, hvis din hud bliver rød, irriteret, klør eller skaller.

Kilde: gladhud.nu

Derudover fremmer A-vitamin cellefornyelsen. Cellefornyelse er en proces, hvor gamle og beskadigede hudceller bliver erstattet af nye. A-vitamin sætter tempo på denne proces, hvilket fører til en fornyet og friskere hudoverflade. Dette bidrager til, at dine rynker og fine linjer bliver mindre synlige. 

Når vi taler om A-vitamin, kommer vi ikke uden om akne. Siden 1980’erne har det været et foretrukken middel mod akne. A-vitaminet er med til at nedsætte talgproduktionen oghjælper med at forhindre tilstopning af porerne, så der ikke opstår inflammation. 

C-vitamin udjævner farveforskelle

Hvad er det?

Vitaminet er også kendt som askorbinsyre og er en antioxidant. Den kan bekæmpe skadelige frie radikaler (toksiner), der kommer i kontakt med din hud fra eksterne kilder som luftforurening og UV-stråler fra solen. Dette kan være med til at forhindre tidlig ældning af huden og beskytte mod solskader. Mangel på C-vitamin kan føre til skrøbelig hud, dårlig sårheling og blødende tandkød.

Hvad gør det?

C-vitamin hjælper med at beskytte huden mod skadelige ultraviolette stråler, når det bruges i kombination med en bredspektret solcreme. Kliniske undersøgelser har vist, at kombination af C-vitamin med ferulinsyre og E-vitamin kan mindske rødme og hjælpe med at beskytte huden mod langvarig skade forårsaget af skadelige solstråler. 

C-vitamin er også kendt for at reducere forekomsten af ​​mørke pletter ved at blokere for produktionen af ​​pigment i vores hud. Det hæmmer produktionen af melanin, det pigment, der giver farve til huden og reducerer dermed mørke pletter og solskader. Dette gør C-vitamin til en populær ingrediens i hudplejeprodukter designet til at behandle solpletter og alderspletter.

En naturlig kvinde der passer på sin hud

Ydermere har C-vitamin antiinflammatoriske egenskaber, der kan berolige irriteret hud og reducere rødme. Har du en sensitiv hud, vil du derfor drage store fordele af C-vitaminrige cremer, serum eller ansigtsmasker. Desuden understøtter vitaminet også sårheling og reparation af hudvævet, hvilket hjælper med at reducere ar og fremme en sund hudbarriere.

D-vitamin dæmper rødme

Hvad er det?

Det er et fedtopløseligt vitamin, der dannes naturligt, når huden rammes af solens stråler, og derfor svinger D-vitaminet i blodet naturligt med årstiderne. I forhold til huden bør du undgå for meget solbadning på grund af risikoen for hudkræft og for tidlig ældning. Omvendt kan mangel på D-vitamin have konsekvenser som dårlig immunfunktion og en svækket hudbarriere, hvilket kan øge risikoen for en hudinfektion og andre sygdomme.

Hvad gør det?

Vitaminet findes også i hudplejeprodukter og kan have en gavnlig indvirkning på forskellige hudtilstande. Når det kommer til sårheling, har D-vitamin vist sig at være nyttigt. Det kan understøtte hudens naturlige evne til at hele og regenerere sig selv. Ved at styrke ­immunsystemet accelereres helingsprocessen og risikoen for infektion minimeres.

Lider du af eksem, kan du også drage fordel af D-vitamin, da det har antiinflammatoriske egenskaber. Det kan hjælpe med at reducere rødme, kløe og inflammation, der er forbundet med eksem. Derudover styrker det hudbarrieren, hvilket er afgørende for at forhindre yderligere irritation og udbrud af eksem.

E-vitamin giver en smidig hud

Hvad er det?

Vitaminet er en såkaldt antioxidant, som spiller en vigtig rolle i forhold til at beskytte cellerne. Vitaminet forhindrer oxidativ skade på celler ved at hjælpe med at fjerne frie ­radikaler. De frie radikaler søger at blive stabile og indgå i reaktion med alt, hvad de møder på vejen. Inklusive DNA, hudproteiner, bindevæv og cellemembraner. På den måde beskytter E-vitamin huden mod skader.

Hvad gør det?

E-vitamin er fedtopløseligt og er i modsætning til de fleste andre antioxidanter et meget fugtgivende molekyle. Forklaringen er, at det både virker som et fugtighedsbevarende middel, der absorberer vand ind i huden og et blødgørende middel, der beholder fugten i huden.

På den måde hjælper vitaminet til at opretholde hudens naturlige fugtbalance og forebygge tørhed. Omvendt kan mangel på E-vitamin kan resultere i tør og kløende hud samt øget følsomhed over for solens skadelige virkninger.

Forrige artikelAlkohol kan puste til overgangsalder

Næste artikel4 ubalancer i kroppen som kan ses i dit ansigt