Som en travl småbørnsmor er det vigtigt, at du (også) husker at tage hånd om dig selv, dit helbred og velvære. Uden at det vælter læsset. Derfor ruller vi nogle overskuelige genveje ud for dig, hvor du kan plukke løs og prøve dig lidt frem.
Krop

5 genveje til din egen sundhed – Mor med hænderne fulde?

Som en travl småbørnsmor er det vigtigt, at du (også) husker at tage hånd om dig selv, dit helbred og velvære. Uden at det vælter læsset. Derfor ruller vi nogle overskuelige genveje ud for dig, hvor du kan plukke løs og prøve dig lidt frem.

Foto: Naturli
4. oktober 2024

At være småbørnsmor er en af ­livets største gaver og samtidig én af livets største udfordringer. Det indebærer uendelig kærlighed, men også konstante krav der i perioder kan virke som en maraton uden ende. Som småbørnsmor kræves det, at du ofte sætter dig selv til side, men du ved jo, at du samtidig skal tage hånd om dig selv for at kunne tage hånd om andre. Det er ikke egoistisk at passe på dig selv – det er nødvendigt. Når du passer på dig selv, har du overskud til at passe dine mange roller som mor, som partner, som veninde, som datter og på dit job. Alle disse roller kan være krævende både fysisk og mentalt.

Derfor kan det være smart at kende nogle sunde genveje, som gør det muligt for dig at styrke din sundhed på en nem og overskuelig måde. Du har formentlig ikke brug for endnu et projekt. Derfor er denne artikel også ment som en inspiration til dig, hvor du kan plukke det ud, som giver mening for dig – og lad resten ligge med god samvittighed.

Faktisk er det at kunne vælge til og fra måske noget af det vigtigste, du kan gøre i dit liv som småbørnsmor. Træde et skridt tilbage for at kunne sortere lidt i dine prioriteringer. Du kan øve dig i at sænke forventningerne til dig selv og række ud efter hjælp. Det er helt okay at bede din mor eller svigermor om hjælp, hvis der skal medbringes boller til vugge­stuen eller en sammenkomst. Det er også okay at købe noget nemt i dit supermarked. Ser du reklamer for træningsprogrammer, er det også helt okay, at din fysiske aktivitet er at snuppe trapperne eller gå på legepladsen med dit barn.

Din nemme plan, hvis hverdagen er travl

1. Hold dit blodsukker stabilt

En sund kost spiller en afgørende rolle for dit energiniveau og dit velvære, men det behøver ikke betyde, at du skal leve af broccoli og linser hver dag.

Et stabilt blodsukker er et af de vigtige hacks du med fordel kan bruge. At opretholde et stabilt blodsukker gennem dagen kan forhindre de energidyk, der ofte følger med en travl hverdag som mor. Et stabilt blodsukker får du ved at sammensætte alle dine måltider – også eventuelle mellemmåltider – så de indeholder en balance af proteiner, komplekse kulhydrater og sunde fedtstoffer.

Spis mest muligt økologisk. Det er særligt vigtigt, når du ammer, fordi sprøjtemidler med mere bliver transporteret via ammemælken til dit barn. Børns kroppe og nervesystem er særligt sårbare overfor kemiske stoffer, fordi de er under udvikling. Når du spiser økologisk, undgår du også konserveringsmidler som eksempelvis E250, der er under mistanke for at være kræftfremkaldende.

2. Undgå ultra forarbejdet mad

Ultraforarbejdet mad er en fællesbetegnelse for industriproducerede madvarer, som er tilsat farvestoffer, smagsforstærkere, konserveringsmidler og lignende. Man kan sige, at det er madvarer, som du ikke selv kan lave med de ingredienser, du har derhjemme i dit køkken. Prøv så vidt muligt at gå uden om disse ultraforarbejdede fødevarer. Selvom det kan virke nemt og fristende, så har forarbejdningen og tilsætningsstofferne negative konsekvenser for din krops sundhed. Blandt andet fordi det påvirker dine tarmbakterier i negativ retning. Dine tarmbakteriers sundhed har afgørende betydning for dit immunforsvar, dit humør og dit energioverskud.

Undgå i det hele taget at spise de madvarer, som trækker negativt på din overskudskonto. Sukkerholdige snacks og raffinerede kulhydrater kan give dig en kortvarig energi, men det kan føre til et energidyk senere. Særligt hvis du spiser det uden for måltiderne. Spis derfor dine udvalgte lækkerier som dessert efter et hovedmåltid.

3. Suppler med kosttilskud

Som småbørnsmor har du brug for ekstra modstandskraft, og i den forbindelse er det vigtigt at optimere dit indtag af ­vitaminer, mineraler, sunde fedtsyrer og probiotika. Særligt hvis du ammer, er dette vigtigt, da næringsstofferne transporteres via ammemælken til dit barn.

På den baggrund kan du overveje at supplere med en bredt sammensat og letoptagelig multivitamin fra eksempelvis Natures Own, Nani eller Biosym. Ekstra tilskud af D-vitamin om vinteren for eksempel fra Pharma Nord. En god bredt sammensat probiotika med højt antal bakterier for eksempel Multido­philus 12 fra Solaray. En kvalitets omega 3 olie med højt indhold af DHA og EPA, testet for tungmetaller og friskhed for eksempel Nordic ­Naturels omega-3 olie. Har du brug for et ekstra boost, kan du tage ­C-vitamin 500 mg 3 gange dagligt.

4. Skab de gode rammerfor din søvn

Søvn kan være en udfordring som småbørnsmor. Mange babyer og små børn vågner ofte om natten. Derfor er det særligt vigtigt at få mest muligt ud af den søvn, som du faktisk får. Om sommeren kan det være en rigtig god idé at sove med en blød søvnmaske, der lukker al lyset ude. At sove i mørke er nemlig afgørende for at producere optimale mængder af det vigtige stof søvnhormonet melatonin, som både har betydning for kvaliteten af søvnen og for immunforsvaret. Kom meget gerne ud en tur hver dag. Selv en lille gåtur med barnevognen, 10 minutter i haven eller i parken er virkelig godt givet ud. Naturligt lys i øjnene i dagtimerne er med til at regulere døgnrytmen og søvnen.

Dine vaner indvirker på den måde på kvaliteten af din nattesøvn, og derfor kan du omvendt også gøre noget aktivt for at sove så godt som muligt. ­Alkohol og koffein i store mængder kan forstyrre din søvn. Især hvis det indtages for sent på dagen. Det samme kan for meget skærm med blåt lys i ­aftentimerne, fordi det hæmmer produktionen af melatonin. Det blå lys kan du ændre i dine skærm­indstillinger til røde toner. Understøt også din natte­søvn med magnesium inden sengetid, som virker afslappende på muskler og nervesystem. Omega-3 menes også at forbedre nattesøvnen. Hvis du ikke spiser fisk to gange om ugen til aftensmad samt ­flere gange om ugen til frokost, er det en god idé med tilskud af en god kvalitets fiske- eller algeolie.

5. Tag hånd om din mentale sundhed

Hvis du er stresset, ofte ked af det eller oplever ­andre svære følelser, så påvirker det selvfølgelig også dit overskud. Nogle gange kan der være brug for, at

du rækker ud og henter hjælp hos andre. Det kan eksempelvis være hos din partner eller veninde. Eller det kan være, at du skal søge pro­fessionel hjælp hos en Body SDS behandler eller psykoterapeut.

Det kan også være, at det kan hjælpe at skabe nogle lommer med tid til selv, hvor du kan søge ud i naturen, dyrke motion, svømme i havet eller tage i svømmehallen, skrive dagbog eller andet.

Forrige artikel8 tilskud i din overgangsalder: Hent støtte i nature

Næste artikelMarkant forbedring af helbredet på blot 3 måneder

Anette Straadt

Sundhedsplejerske
Skribent på Naturli siden 2011.