Nyheder

5 gode grunde til at gå amok i jordbær   

De er lækre, og de er fantastiske for dit helbred. Der er mange gode grunde til at spise løs af jordbær – vi har fundet fem. 

Foto: Shutterstock
12. juni 2024

De er lækre, og de er fantastiske for dit helbred. Der er mange gode grunde til at spise løs af jordbær – vi har fundet fem. 

Fødevarer, som i rå form kan starte et festfyrværkeri af glæde, er ikke voldsomt udbredte. Men de fleste føler sig en anelse mere lykkelige, når de har smagt årets første danske jordbær. Selvom jordbær efterhånden fås året rundt, er smagen fra en dansk jordbærmark i juni dog uforlignelig. Det er smagen af dansk sommer.  

Den lille, søde frugt er imidlertid ikke bare lækker at spise – den har også en række gode effekter på din sundhed.  

Vi har fundet fem gode grunde til at spise jordbær:  

1: God kilde til C-vitamin 

Jordbær er fyldt med C-vitamin, der styrker dit immunforsvar. En lille håndfuld er nok til at dække en hel dags behov for C-vitamin. 

2: Fyldt med antioxidanter 

Jordbærs høje indhold af antioxidanter har en positiv påvirkning på livsstilssygdomme som f.eks. forhøjet kolesteroltal. 

Det betyder, at dit immunforsvar får et boost, hvis du spiser mange jordbær i løbet af sommeren, samtidig med at de ikke påvirker blodsukkeret i så høj grad som andre frugter og bær. 

Hvis du vil have den fulde sundhedseffekt, skal du vælge jordbær, som er produceret i de nordiske lande. Undersøgelser viser, at nordiske bær indeholder op mod 30 procent flere antioxidanter end bær fra andre lande. Hvis du vælger økologiske, slipper du samtidig for rester af sprøjtegifte. 

LÆS OGSÅ: Styrk hukommelsen med bær, frugt og grønt

3: Fattige på frugtsukker 

Bærret indeholder meget lidt frugtsukker, så også diabetikere kan spise dem i afmålte doser uden problemer. Du indtager heller ikke unødigt meget energi. 

4: Feder ikke 

Jordbær er kaloriefattige, og skifter du f.eks. din eftermiddagskage ud med jordbær, vil du se resultater på vægten. Med mindre, du spiser dem med sukker og fløde, forstås. 

Kalorietallet er så lavt, at du ikke behøver at tænke på vægten, hvis du har planer om at smovse jordbær hele sommeren. Det siger Pia Houmøller, der er klinisk diætist, MPH, til Jyllands-Posten. 

 – Jeg har endnu ikke mødt en klient, der er blevet tyk af at spise for mange jordbær, så der er relativt meget mæthed for kalorierne, når det handler om jordbær, fordi de netop er kaloriefattige, siger hun. 

LÆS OGSÅ: 30 fødevarer, du bør spise af hver dag

5: Forebygger kræft 

Flere forskningsprojekter afslører, at jordbærrenes indhold af såkaldt ellagsyre både kan forebygge og bekæmpe kræft. 

– Man har set i laboratorieforsøg, at det kan bekæmpe væksten i knudens celler, så kræften for eksempel ikke kan vokse og sprede sig. Der er dog ikke endegyldigt evidens for det endnu, siger Stina Dannerfjord, som er cand. scient i klinisk ernæring fra Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelKaffe er bedre end sit rygte

Næste artikel3 tips til mere ro – sådan påvirker støj din krop

Thomas la Cour

Journalist