Kroppen ældes naturligt, men du kan gøre noget for at sætte tempoet på processen ned. Vi har fundet fem gode råd.
Når du vågner en morgen og ikke har ondt, er du død. Sådan lyder en humoristisk mundheld blandt ældre mennesker. Det er da også rigtigt, at kroppen med alderen vil begynde at værke. Samtidig bliver der mindre energi.
Det er de færreste over 60, der ikke kan mærke, at kroppen er blevet ældre.
Du kan gøre en del for at begrænse påmindelserne om din aldring. For meget af det, vi fejlagtigt opfatter som naturlig aldring er rettelig resultatet af kronisk inflammation. Den er drevet af dine spisevaner og dit aktivitetsniveau.
“Balancebesvær og andre funktionsbegrænsninger hos ældre kan også anses for at være forbundet med betændelse”
– De ledsmerter, som mange ældre døjer med, hænger for eksempel sammen med kroppens betændelsesreaktion. Balancebesvær og andre funktionsbegrænsninger hos ældre kan også anses for at være forbundet med betændelse. Før eller siden tager betændelse fat i os alle, fordi så mange processer i kroppen fører til det. Men vi kan skubbe tærsklen foran os og få flere sunde år, siger Lina Tingö, forsker i medicin ved Örebro Universitet, til det svenske tidsskrift Tidningen Hälsa.
Læs også: Spis grønnere og lev længere …
Forskning har blandt andet vist, at to portioner grøntsager dagligt kan reducere sygdomsfremkaldende betændelse hos ældre, mens frugt ikke havde samme effekt. I et andet projekt så man, at når ældre kvinder erstattede stillesiddende aktiviteter med 30 minutters motion, faldt inflammationen også.
– Det, vi mener, er, at gavnlige bakterier og en god tarmflora spiller en stor rolle i at modstå betændelsen. Mange ældre ser ud til at have en utæt tarm, hvilket også betyder, at restpartikler fra mad og bakterier lettere slipper igennem tarmbarrieren og det tvinger kroppen til at forsvare sig med betændelse. At passe på dine kostvaner, med fibre og sunde fedtstoffer, er noget du altid har gavn af. Så bliver de gode bakterier, der er i tarmen, mere modstandsdygtige, så de kan holde sig mod andre bakterier, som man ikke ønsker skal være der i for store mængder, forklarer hun.
Hvad er egentlig betændt? Normalt, når vi taler om betændelse, tænker vi på noget, der er rødt, hævet og ømt.
Kroppens indre inflammation er ikke mærkbar. I stedet er det en kronisk tilstand, drevet af flere forskellige faktorer. En utæt tarm, eller fedtceller, der er vokset i størrelse og antal og udskiller såkaldte cytokiner, der øger belastningen af immunsystemet.
Kroppen opfatter situationen som en trussel fra noget fremmed og kalder betændelse til stedet. Sådan opstår og fortsætter betændelsestilstanden.
At kroppens immunforsvar holder sine tropper konstant marcherende betyder til gengæld en belastning af kroppens forskellige systemer, ikke mindst på karrene, som lettere bliver åreforkalkende.
Mange forskellige sygdomme er forbundet med højere niveauer af inflammation, såsom hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og Alzheimers.
1: Oprethold en normalvægt
Forskning viser, at overskydende fedtvæv, især i maven, kan være forbundet med betændelse hos ældre kvinder.
Det er usundt at sidde for meget.
Omkring pensionsalderen er det let at finde ned i sofaens bløde aftryk. Undersøgelser viser, at det er en risiko – især for kvinder, hvis inflammatoriske markører i blodet stiger mere markant ved inaktivitet end hos mænd.
3: Tag kosttilskud med forsigtighed
Det er bedst, hvis antioxidanterne kommer fra maden, for så kan kroppen nemmere optage dem efter behov. For eksempel har høje doser af syntetisk C-vitamin endda vist sig at reducere effekten af træning.
Dog anbefales et tilskud af D-vitamin til alle over 70 år, for at modvirke osteoporose
4: Fokusér på grøntsager
Anbefalingen er fem knytnævestore portioner frugt og grønt om dagen, men en undersøgelse ved Örebro Universitet viste, at selv to portioner grøntsager reducerer betændelse hos ældre.
Så når du handler ind til mad, er det godt at starte i grøntafdelingen. Lad grønt være hovedingrediensen.
5: Undgå ultraforarbejdet mad
Færdiglavet mad, som indeholder mindst fem ingredienser, er synderen. Det drejer sig for eksempel om kyllingenuggets, morgenmadsprodukter, industribagt brød, pulveriserede supper, færdiglavede tærter, sødet frugtyoghurt, snacks mv.
Danskerne spiser meget ultraforarbejdet mad, som er let at overspise på grund af sin appetitlige sammensætning. I undersøgelser har man set, at vi let får 500 ekstra kcal om dagen, når vi spiser denne type mad.
Forrige artikelMiljøgifte kan være årsag til migræne
Næste artikelMindre nitrat kan spare samfundet for to mia. årligt