Nyheder

5 tip mod mundtørhed 

Mundtørhed er ret almindeligt, og problemet kan komme og gå. Alder, stress, bivirkning ved medicin kan dog godt være årsager. 

Foto: Shutter- og Adobestock
24. april 2024

Mundtørhed er ret almindeligt, og problemet kan komme og gå. Alder, stress og bivirkning ved medicin kan dog godt være årsager. 

Måske kender du følelsen at vågne med tør mund om natten. Eller en mund, der klistrer dagen igennem, selvom du har drukket rigeligt med væske.    

Hovedårsagen er medicin, og ofte er det medicin mod forhøjet blodtryk, søvnproblemer, depression, allergi og smerter, der kan påvirke tilførslen af spyt i munden. En tør mund er dog også en del af naturlig aldring. Med årene skrumper spytkirtlerne og producerer mindre spyt. 

LÆS OGSÅ: 3 naturlige til tandsundhed

Årsager til mundtørhed 

Hos kvinder kommer lidelsen i forbindelse med overgangsalderen, hvor slimhinderne naturligt bliver tørrere. Det er heller ikke ualmindeligt, at stress påvirker eller udløser problemer. 

Almindelige symptomer på mundtørhed 

  • Besvær med at spise og synke.
  • Problemer med søvn.
  • Dårlig tandsundhed.
  • Besvær med at tale, tygge og synke.
  • Dårlig ånde.
  • Smerter og svie i munden.
  • Følsom overfor kraftig smag eller svær at smage.

Men mundtørhed er også almindelig ved sygdomme som diabetes, slagtilfælde eller hvis man har en svampeinfektion i munden.  

Langvarig mundtørhed er en alvorlig tilstand, som kan skyldes gigtsygdomme og tumorer, men også af strålebehandling og cytostatika, lægemidler, der er almindelige i behandlingen af kræft. 

Konsekvenser af en for tør mund

Mundtørhed påvirker ikke kun munden, men også søvn og livskvalitet. Der er mange undersøgelser, der viser, at problemet sænker livskvaliteten, fordi symptomerne påvirker dagligdagen, hvornår man skal sove, snakke og spise. 

5 tips til at undgå tør mund

  1. Hav en god mundhygiejne og børst tænder morgen og aften.
  2. Brug en fluortandpasta og tandtråd eller interdentalbørste.
  3. Brug sugetabletter og skyl munden med fluorskyl for mundtørhed.
  4. Drik masser af vand og spis en fiberrig kost.
  5. Undgå mellemmåltider.

 Lider du af mundtørhed, risikerer du at få huller i tænderne, caries.

LÆS OGSÅ: Snorker du – og er der grund til bekymring?

Uanset årsagen til mundtørhed er det vigtigt at undgå mellemmåltider og dagligt bruge spytstimulerende præparater for at undgå huller. For at undgå problemer er det godt at tage de præparater, der for eksempel findes i tabletform, til tiden. Der findes forskellige sprays og olier, som kan være gode om natten, så problemet ikke forstyrrer din nattesøvn. På apotekerne findes der forskellige præparater, der kan hjælpe. 

Forrige artikel4 alternative måder at hjælpe klimaet

Næste artikelDatamangel skjuler måske hormonforstyrrende stoffer

Thomas la Cour

Journalist