Madspild er et udtalt problem i de danske husholdninger. Det er så let at glemme en rest, men med seks tips mindskes risikoen.
Ganske mange opbevarer maden forkert, hvilket fører til dårligere holdbarhed. Her får du seks tips til, hvordan du kan organisere køleskabet, mindske madspild og spare penge.
1. Adskil frugt og grøntsager
Visse frugter kan fremskynde modningen af grøntsager, og grøntsager kan forurene andre ingredienser med bakterier fra jorden. Derfor bør frugt og grønt opbevares separat og i den nederste skuffe i køleskabet, hvor luftfugtigheden er høj og skuffen ikke er så kold.
LÆS OGSÅ: Skræl er skyts til dit immunforsvar
2. Placer maden korrekt
Køleskabets forskellige temperaturzoner påvirker fødevarernes holdbarhed. Den nederste hylde er for eksempel den koldeste og derfor et godt sted at opbevare råt kød, fisk, fjerkræ og uåbnede mejeriprodukter. Mad, der kan holde sig længe eller indtages hurtigt, kan opbevares i køleskabsdøren, som er den varmeste del af køleskabet.
3. Organiser efter planlagte måltider
På den måde får du hurtigt et overblik over hvert måltid, hvor hver ingrediens spiller sin rolle og ikke bliver glemt. Hvis du har rester af ingredienser, efter du har tilberedt måltidet, er det vigtigt at stille dem det rigtige sted i køleskabet for at forlænge holdbarheden.
4. Brug opbevaringskasser
De gennemsigtige opbevaringsæsker, der har været trendy på de sociale medier i lang tid, er ikke kun stilrene i køleskabet, men også funktionelle. De holder maden frisk i længere tid og gør det nemmere at se, hvad der er i køleskabet.
LÆS OGSÅ: Kom dit madspild til livs
5. Få en “spis nu” beholder
Hvis du ofte smider mad ud, der er blevet dårligt, kan det være en god idé at købe en “spis nu” beholder, hvor du opbevarer mad, der nærmer sig holdbarhedsdatoen. På den måde får du et overblik over den mad, du bør prioritere at spise.
6. Hav altid overblik
Ganske mange mennesker handler på vej hjem fra arbejde. Det er både en dyr og usund vane. For risikoen for, at der ryger lidt af det usunde i indkøbskurven er langt større, når du er træt og måske småsulten. Samtidig har du glemt alt om, hvad du allerede har liggende i køleskabet. Så madplaner og ugeindkøb efter indkøbseddel kan spare dig for rigtig mange penge – og sikre mindre madspild.