Nyheder

7 gode grunde til at vælge yoga

Yoga kan være en træningsform som styrketræning eller løb. Det kan også være en livsstil. Vi har fundet syv gode grunde til at dyrke yoga.

Foto: Shutterstock
19. juni 2024

Yoga kan være en træningsform som styrketræning eller løb. Det kan også være en livsstil. Vi har fundet syv gode grunde til at dyrke yoga.  

Måske lider du af den vrangforestilling, at yoga mest er afspændingsøvelser for midaldrende kvinder. Men yoga er blevet en træningsform, der søges af begge køn og alle aldre. 

Vi har fundet syv gode grunde til, at det forholder sig sådan: 

1: Yoga øger din mentale kapacitet 

Når du laver yoga, fokuserer du på din vejrtrækning og din krop på en måde, der kan virke beroligende og stressreducerende. Under meditative yogaøvelser kan du opleve en stigning i alfabølger i hjernen. Denne elektriske aktivitet er forbundet med afslapning og rolig tankeaktivitet, og over tid kan denne ændring i hjerneaktivitet blive vedvarende. Det kan blandt andet føre til bedre koncentration, større mental kapacitet og mere kreativitet. 

Fokus på vejrtrækningen gør det samtidig nemmere at koble dine tanker fra og forhindre dem i at vandre, mens du træner. 

LÆS OGSÅ: Yoga styrker dit barns trivsel

2: Reducerer stress 

Vejrtrækningen påvirker det autonome nervesystem, som er det nervesystem, der styrer de indre organer, vi ikke kan kontrollere med vores vilje. 

Langsom vejrtrækning påvirker det autonome nervesystem, så vores puls og blodtryk falder. Når du laver yoga og fokuserer på at trække vejret dybt og langsomt, kan du derfor opleve ro og stabilitet i din krop. Over tid kan disse positive forandringer opretholdes over tid, og det er en af grundene til, at det siges at praktisere yoga reducerer stress. 

3: Regulerer hormoner 

Under yogaøvelserne falder kortisolniveauet i kroppen. Kortisol er et stresshormon, der forekommer naturligt i kroppen og frigives i perioder med fysisk og følelsesmæssig stress. 

Hvis du dyrker yoga i længere tid, kan kortisolniveauet reguleres ned. Det kan bidrage til et stærkere immunforsvar og lavere blodtryk. 

Samtidig frigiver kroppen endorfiner, når du træner, som kan give dig en følelse af lykke og ro. 

LÆS OGSÅ: 7 metoder til sund vejrtrækning

4: Styrker musklerne 

Når du dyrker yoga, bliver dine muskler stærkere. At mestre de forskellige yogastillinger kræver både styrke og mobilitet. Du vil mærke forbedringer i både teknik og muskelstyrke, mens du øver dig. 

Stillingerne kræver forskellige former for muskelaktivitet; koncentrisk, excentrisk og statisk muskelarbejde, hvilket betyder, at du hele tiden udfordrer dine muskler på nye måder. Derudover sætter yoga din mobilitet på prøve, hvilket betyder, at du bliver mere smidig og fleksibel end tidligere. 

5: Styrker immunforsvaret 

Som tidligere nævnt kan yoga hjælpe med at booste dit immunforsvar. Da et højt stressniveau over tid kan svække vores immunforsvar, kan træning med fokus på vejrtrækning og stresshåndtering reducere stressniveauet og dermed styrke immunforsvaret. 

Med andre ord kan regelmæssige yoga-sessioner eller en lille time-out i hverdagen med fokus på vejrtrækningen gøre dig bedre rustet mod sygdomme — og det er simpel forebyggelse!  

LÆS OGSÅ: Det er helt pip, at den egoistiske røvhulskultur vægter højest

6: Forbedrer humøret 

På samme måde som immunforsvaret kan humøret forbedres ved at berolige kroppen og rense sindet. Formålet med yoga er at arbejde med kroppen som helhed, altså krop, sind og sjæl. 

Du kan få en følelse af at være fokuseret, afslappet og lære din krop at kende på en ny måde. Det kan hjælpe dig med at få klarhed over ting, der generer dig, og dermed føles lettere i dit sind. 

7: Du får nemmere ved at falde i søvn 

At dyrke yoga kan være med til at gøre det lettere at falde i søvn og også forbedre kvaliteten af din søvn. Ved at mindske stressniveauet og angsten i kroppen, kan du nemmere falde i søvn. 

For mange mennesker er det tanker, der konstant snurrer i hovedet, der gør det svært at falde i søvn. Hvis du kæmper for at stoppe dine tanker og slappe af, kan du starte med at trække vejret langsommere. Målet er, at både ind- og udånding varer mindst fem sekunder. Fokuser på din vejrtrækning og mærk din krop falde til ro. 

Forrige artikelGranatæbler kan hjælpe mod Alzheimers

Næste artikel8 sunde bær, du ikke må misse

Thomas la Cour

Journalist