Nyheder

7 metoder til sund vejrtrækning 

Du får mere energi, bedre fordøjelse og ditto søvn. Det er blandt fordelene, hvis du bliver bevidst om din vejrtrækning. 

Foto: Shutter- og Adobestock
5. marts 2024

Du får mere energi, bedre fordøjelse og ditto søvn. Det er blandt fordelene, hvis du bliver bevidst om din vejrtrækning. 

Du trækker vejret 24 timer i døgnet gennem hele livet, så din vejrtrækningsrytme har meget naturligt en betydning for din sundhed. Alligevel tænker de fleste af os ikke så meget på vejrtrækningen. Det er bare en motor, der kører sine faste omdrejninger. Når pulsen stiger, trækker vi vejret lidt hurtigere – men det er så også den eneste variation.   

LÆS OGSÅ: 7 gode grunde til at dyrke yoga

Men nu har vestlig videnskab fået øje på vejrtrækningen, og man er begyndt at overtage noget af det, der har været praktiseret i østen i tusinder af år.   

Vi har fundet syv metoder, der kan gøre din vejrtrækning sundere:   

 1. TRÆK VEJRET LANGSOMT

Du skal ned på omtrent 5,5 vejrtrækninger i minuttet (et åndedrag består af en udånding og en indånding). Det giver den bedste balance i dit åndedræt under hvile, for eksempel den vigtige balance mellem ilt og kuldioxid som er afgørende for iltoptagelsen.  

Når du trækker vejret dybt og langsomt, stimulerer du også vagusnerven, den lange nerve, der løber fra hjernen til hjertet og alle dine organer. Det påvirker vores fysiske helbred, mentale evne til at slappe af og øger evnen til at tænke klart. 

2. Pas på din kropsholdning 

Undgå at lade din krop hænge for meget i løbet af dagen, både når du sidder, går og arbejder. På den anden side skal du heller ikke sidde for lige. Betingelserne for en korrekt vejrtrækning er bedst, hvis du tænker på at beholde brystet og bækkenet rimeligt på linje med hinanden.

“Betingelserne for en korrekt vejrtrækning er bedst, hvis du tænker på at beholde brystet og bækkenet rimeligt på linje med hinanden.”


3. TRÆK VEJRET DYBT OG TREDIMENSIONELT

Mange mennesker tror, at god dyb vejrtrækning kun er i maven. Men det er en udbredt myte. Man kan selvfølgelig mærke åndedrættet i maven, for der er det blødest, men effektiv vejrtrækning er tredimensionel. Du kan mærke det i brystkassen, ved kravebenet og rundt om ryggen. 

4. ÅND LANGSOMT UD

Mange af os er gode til at trække vejret ind, fordi det repræsenterer kontrol og aktivitet. Udånding er derimod sværere for os. Det er her, vi giver slip. 

Frem for alt, prøv at fokusere på en langsom udånding. Det er supervigtigt for din iltoptagelse.  

LÆS OGSÅ: 5 tips til at gøre dine gåture sundere

5. HOLD EN KORT PAUSE EFTER UDÅNDING

I pausen sker der flere ting. Du opbygger noget CO2 (kuldioxid), som i første omgang lyder negativt, fordi CO2 er affaldsproduktet. Du indånder ilt og udånder kuldioxid. Men CO2 er absolut nødvendigt for, at den rigtige mængde ilt kan frigives til din krop. Det giver en mere effektiv iltoptagelse. Pausen fungerer også som et lille mentalt afbræk. 

6. UNDGÅ STRESS

Stress er en af de første ting, der påvirker vejrtrækningen. Hvis du er stresset, bliver din vejrtrækning hurtigt overfladisk og gennem munden.

En stressende livsstil resulterer derfor i ugunstig vejrtrækning. 

7. LUK MUNDEN OG BRUG NÆSEN 

Munden er til at spise og tale med, næsen er til at trække vejret med. Sådan er vi skabt fysiologisk og der er mange gode grunde til at følge dette. 

Når du trækker vejret gennem munden, aktiverer du f.eks. kroppens flugtsystem. Nervesystemet aktiveres og modtager faresignaler, som fylder kroppen med stresshormoner. At trække vejret gennem næsen virker derimod beroligende, og cellerne får mere ilt. Samtidig fungerer din næse som et filter, der sorterer skadelige partikler i luften fra. 

“Brug næsen hele tiden undtagen når du spiser eller taler.” 

Mange mennesker er ikke gode nok til at trække vejret gennem næsen, nogle gør det næsten ikke. Hvis de har trukket vejret gennem munden i flere år, kan næsen også blive tilstoppet; det øger simpelthen slimproduktionen og indsnævrer luftvejene. Det kan derfor være en god idé flere gange dagligt at blive opmærksom på, om du trækker vejret gennem næsen. Brug næsen hele tiden undtagen når du spiser eller taler. 

LÆS OGSÅ: Bitte små ryk RYKKER

Det er ikke muligt at styre om natten. Hvis du snorker, trækker du helt sikkert vejret gennem munden. Du kan løse det enkelt med sovetape, hvor munden ganske enkelt tapes til. Det kræver tilvænning, men det kan i længden forbedre din søvn. 

Hvis du lider af allergi, kan din næse nogle gange blive tilstoppet. Så kan du prøve at skylle næsen med saltvand hver aften.  

“Hvis de har trukket vejret gennem munden i flere år, kan næsen også blive tilstoppet; det øger simpelthen slimproduktionen og indsnævrer luftvejene.”

Forrige artikelSkarpere hjerne? Spis fede fisk og fiskeolie

Næste artikelFødende kvinder overbehandles

Thomas la Cour

Journalist