Nyheder

7 veje til mindre kød – og det, du skal huske

Vil du bruge årsskiftet til at ændre madvaner? Skære ned på kødet – eller fjerne det helt? Det er sundt, hvis du blot husker at finde de tabte næringsstoffer andre steder.  

Foto: Shutter- og Adobestock
27. december 2023

Vil du bruge årsskiftet til at ændre madvaner? Skære ned på kødet – eller fjerne det helt? Det er sundt, hvis du blot husker at finde de tabte næringsstoffer andre steder.  

Vegetarer og veganere er blevet en hastigt voksende gruppe i Danmark de sidste 30 år. De sidste ti års klimadiskussioner har sat yderligere fart på udviklingen. Det kan man have forskellige meninger om, men det er indiskutabelt, at reduktion af kød i kosten rummer en række sundhedsfordele for langt de fleste. Hvis du udskifter halvdelen af farsen i din spaghetti Bolognese med eksempelvis kikærter, gør du både dit helbred og klimaet en tjeneste. Det kan tilmed hjælpe en presset privatøkonomi. 

Der er mange måder at skrue ned for kødet – eller droppe det helt. Vi gennemgår nogle af mulighederne og ser på de næringsstoffer, nogle af kostvanerne er fattig på.  

1: Vil du være vegetar? 

Vegetarer spiser hverken kød, fjerkræ eller fisk. Kosten er plantebaseret. Der findes to slags vegetarer – dem, der ikke spiser animalske produkter overhovedet og dem, der spiser æg og mejeriprodukter. 

Som vegetar skal du være opmærksom på proteinmangel. Fjerner du alt kød, fjerkræ og fisk fra din kost, kan du komme til at mangle proteiner, letoptageligt jern, D-vitamin, jod, B12-vitamin og omega-3 fedtsyrer. 

Vigtige næringsstoffer i kød og mejeriprodukter – og hvor du også finder dem

  • Proteiner kan du få ved at spise æg, mejeriprodukter, bælgfrugter, tofu, nødder, frø og korn.
  • Jern findes i æg, bælgfrugter, nødder, frø og korn. Det er dog sværere for kroppen at optage jernet den vej, og derfor er det en god idé også at få ekstra C-vitamin, som øger optagelsen.
  • Jod findes især i fisk, også i tang, mejeriprodukter og jodberigede produkter.
  • B12-vitamin findes ikke i tilstrækkelige mængder i vegetabilske fødevarer og bør derfor tages som kosttilskud
  • Omega-3 fedtsyrer også findes i tang, alger eller hørfrø, chiafrø og valnød
  • Calcium findes bl.a. i kål, rodfrugter, tofu, kikærter. Calcium findes også i frø som birkes, sesamfrø og chiafrø og flere plantebaserede drikke og yoghurter, der har tilsat calcium.
  • D-vitamin findes stort set kun i fisk og æg (ligesom du kan danne det selv med hjælp fra solens stråler), så det er svært at spise plantebaserede fødevarer som erstatning, og et kosttilskud vil sandsynligvis være nødvendigt – særligt i vinterhalvåret, hvor vi ikke ser meget til solen.

“Veganere er primært motiverede af det dyreetiske perspektiv og bruger derfor heller ikke tøj og sko fra dyr.” 

2: Veganere har ofte et dyreetisk perspektiv

Veganeres spiser ingen former for animalske produkter. De er primært motiverede af det dyreetiske perspektiv og bruger derfor heller ikke tøj og sko fra dyr. 

Som veganer skal du være opmærksom på de samme mangler som vegetarer. Du skal som veganer finde alternative kilder til blandt andet protein, jern, D-vitamin, jod, B12-vitamin, calcium og omega-3 fedtsyrer. Kig under vegetar for at se, hvilke andre måder, du kan få næringsstofferne på. 

3: Lakto-vegetar – plantebaseret og med mejeriprodukter

Lakto-vegetarer lever også af en plantebaseret kost. De spiser ikke kød og æg, men gerne mejeriprodukter.  

Læs også: 6 gode grunde til at spise bælgfrugter

Lakto-vegetarer har gennem mejeriprodukterne en kilde til både calcium, proteiner og jod, men ligesom for vegetarer er der rigtig mange næringsstoffer, lakto-vegetarer skal finde andre steder. Du kan se, hvordan du kan få disse næringsstoffer ved at kigge under vegetar. 

4: Ovo-vegetar 

Ovo-vegetarer lever også af en plantebaseret kost, men i modsætning til lakto-vegetarerne spiser de ikke mejeriprodukter, men gerne æg. 

Æg indeholder meget protein, men ikke nok næringsstoffer til at erstatte alle dem, du ikke får, når du skærer kød og mejeriprodukter fra. Derfor gælder det for ovo-vegetarer også om at finde andre kilder til næringsstofferne . Hvilke de kan være, kan du se under vegetar. 

5: Pescetar 

Pescetarer lever plantebaseret, men spiser derudover både mejeriprodukter, æg og fisk. 

Spiser du fisk, mejeriprodukter og æg, behøver du ikke tænke i alternative løsninger for at få de nødvendige næringsstoffer, da du med den kost har rig mulighed for at få det nødvendige.  

6: Pollotar 

Pollotarer spiser også kød – dog kun fjerkræ. Derudover spiser de plantebaseret med tilføjelse af mejeriprodukter og æg. Fjerkræ er mindre belastende for klimaet end rødt kød, så der kan godt være klimaargumenter for at blive pollotar. Fjerkræ er dog heller ikke så kræftfremkaldende som f.eks. okse- og svinekød. 

Læs også: Mangler du B12-vitamin? Her er tegnene

Spiser du både fjerkræ og mejeriprodukter, er det få næringsstoffer, du ikke får. Du skal dog være opmærksom på at finde erstatning for omega-3 fedtsyrer. Disse findes i tang, alger og olier fra hørfrø, chiafrø og valnødder.  

“Fjerkræ er mindre belastende for klimaet end rødt kød, så der kan godt være klimaargumenter for at blive pollotar.”

7: Fleksitar 

Fleksitarer spiser kød, men lever overvejende vegetarisk. Der er ingen præcis definition på, hvor meget kød en fleksitar spiser, men for mange er det en overgang til at blive vegetar, og de spiser altså væsentlig mindre kød end andre.  

Alt efter hvor meget og hvilke slags kød du spiser, er det forskelligt, i hvor høj grad du bør finde erstatninger for at få de nødvendige næringsstoffer. Du kan se alternative kilder til næringsstofferne under vegetar. 

Forrige artikelSådan overlever dit nytårsforsæt

Næste artikelDin adresse har betydning for din aldring

Thomas la Cour

Journalist