Nyheder

8 sunde bær, du ikke må misse 

Selvom de ikke ser ud af meget, er bær små sundhedsbomber sprængfyldt med vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. 

Foto: Shutterstock
26. juni 2024

Selvom de ikke ser ud af meget, er bær små sundhedsbomber sprængfyldt med vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. 

Sommeren byder på et overflødighedshorn af lækre og søde bær. Benyt muligheden for at spise dem, når de er i sæson. Bær af enhver art er superfoods, som gavner dit helbred og menes at reducere risikoen for hjertekarsygdomme, kræft, diabetes og kronisk inflammation. Det gælder både som friske, frosne eller tørrede. Så hvis du ikke når at finde dem friske, kan du altså fint kigge i frostboksen i supermarkedet.

Sunde plantestoffer

Alle bær er spækket med sunde plantestoffer, herunder det blodtrykssænkende mineral kalium, antioxidanter, forskellige antiinflammatoriske stoffer og masser af mineraler og vitaminer. Derudover er bær rige på kostfibre og indeholder meget lidt fedt og kalorier, så de er fortræffelige som en snack.

“Forskning viser en overbevisende årsagssammenhæng mellem indtagelse af frugt, bær og grøntsager og nedsat risiko for hjertekarsygdomme, slagtilfælde og forhøjet blodtryk.” 

De fleste af næringsstofferne findes i skindet, og da bær er ret små, og skindet udgør en stor overflade, indeholder de en masse næringsstoffer i forhold til deres vægt. 

LÆS OGSÅ: 5 gode grunde til at gå amok i jordbær

Da farvestofferne i bærrene også er gavnlige, bør du spise bær fra hele farvepaletten. Så vælg ikke automatisk jordbær og blåbær, men spis også nogle af de mindre almindelige bær, såsom solbær, stikkelsbær og brombær. 

Bær er gode for hjertet 

Forskning viser en overbevisende årsagssammenhæng mellem indtagelse af frugt, bær og grøntsager og nedsat risiko for hjertekarsygdomme, slagtilfælde og forhøjet blodtryk. 

De mange positive effekter skyldes formentlig et samspil mellem de mange forskellige ingredienser i bær og grøntsager, herunder flavonoider – særlige plantestoffer – som findes i blåbær og andre bær. 

1: Jordbær 

Jordbær er rige på antioxidanter, kalium, folat og kostfibre, som holder dig mæt og holder dit fordøjelsessystem i gang. Derudover er jordbær en god kilde til K-vitamin og C-vitamin, som fremmer sårheling og styrker knogler og immunforsvar. 

Det er bedst at spise jordbær sammen med fed mad. Det kan f.eks. være en yoghurt naturel, så kroppen bedre kan optage K-vitamin.  

LÆS OGSÅ: Derfor skal du bruge rub og stub i din madlavning

2: Blåbær 

Fyldt med vitamin C og E samt en række vigtige antioxidanter, herunder phenoler og resveratrol, som menes at beskytte hjernen mod aldring og styrke kroppens evne til at bekæmpe kræft. Takket være det høje indhold af kostfibre letter blåbær også fordøjelsen. 

Det gælder dog de vildtvoksende nordiske blåbær. De blåbær, du finder friske i supermarkedet, er almindeligvis de amerikanske. De er bestemt også sunde, men det er en lidt anden sundhedsprofil. De nordiske kan plukkes i naturen, og du kan også være heldig at finde dem på frost. De kan kendes på at være røde i kødet – modsat de amerikanske, der er grønlige.

3: Stikkelsbær 

Stikkelsbær er et lidt overset bær, men en rigtig vitaminbombe. Bærene er en god kilde til C-vitamin, som styrker immunforsvaret, samt vitamin A og E og flere vigtige mineraler, herunder calcium, kalium, fosfor, magnesium og jern. 

4: Hindbær 

En fremragende kilde til vitamin B, C og E samt mineralerne jern, kalium, mangan og magnesium. De er også rige på resveratrol – et stof, der menes at beskytte mod kræft. Derudover har hindbær et meget højt fiberindhold, så de små bær er både mættende og gode for fordøjelsen. 

5: Solbær 

Den lille sorte bær er en C-vitaminbombe, der sammen med B- og E-vitaminer og forskellige antioxidanter menes at kunne styrke immunforsvaret og forebygge hjerte-kar-sygdomme og kræft. Solbær indeholder også calcium, magnesium og jern og er en god kilde til kalium og mangan, som menes at styrke cirkulationen og sænke blodtrykket. 

6: Havtorn 

Havtorn kaldes også den nordiske citron, og trænger du til et vitaminboost, så spis havtorn. Ud over omega-3 og omega-7 fedtsyrer er de små orange bær fulde af vitamin A, C og E, beta-caroten og andre antioxidanter, som menes at bremse cellernes aldringsproces og også hjælpe med at holde hud glat, smuk og hydreret. Faktisk siges der at være lige så meget C-vitamin i en enkelt lille havtornbær som i en hel appelsin. 

LÆS OGSÅ: Granatæbler kan hjælpe mod alzheimers

7: Kirsebær 

Indeholder vitamin A og C samt masser af kostfibre. De har også et meget højt indhold af kalium, hvilket er godt for hjertet. Det hjælper med at sænke blodtrykket og forebygge hjertekarsygdomme.  

8: Brombær 

Brombær indeholder mange vitaminer A, B, C, E og K samt adskillige mineraler, herunder calcium, jern, magnesium og zink. De er også rige på kostfibre, som fylder dig og fremskynder fordøjelsen. Faktisk indeholder 100 gram brombær 20 procent af det anbefalede daglige indtag af fibre. 

Forrige artikel7 gode grunde til at vælge yoga

Næste artikelNyt, dansk kompositmateriale kan løse problem med plastik

Thomas la Cour

Journalist