Naturmedicin kan være det ekstra håndtag, som kan dæmpe dine eventuelle gener og hjælpe dig igennem din overgangsalder. Vi ruller et lille udvalg af muligheder ud, som du kan plukke af.
overgangsalder

8 tilskud i din overgangsalder: Hent støtte i nature

Naturmedicin kan være det ekstra håndtag, som kan dæmpe dine eventuelle gener og hjælpe dig igennem din overgangsalder. Vi ruller et lille
udvalg af muligheder ud, som du kan plukke af.

Foto: Naturli
3. oktober 2024

Er du i eller omkring din overgangsalder, har du ­sikkert erfaret, at kroppen forandrer sig. Måske er dine menstruationer begyndt at ændre sig, blevet længere eller kortere eller uregelmæssige. Overgangsalder handler om årene omkring den sidste menstruation, hvor mange af os begynder at mærke symptomer på forandringer i krop og psyke. Hormonproduktionen er faldende, og det kan føre til de klassiske symptomer som hedeture, hjertebanken og søvnforstyrrelser. Du kan også opleve uro, angst, koncentrationsbesvær, nedsat hukommelse, øget irritation, nedsat sexlyst, ubehag og endnu smerte i led og muskler.’

Ens og forskellige

Vi er på mange måder både ens og forskellige på samme tid. Det vil sige, at vi oplever gener på forskel­lige måder – og i forskelligt omfang og styrke. Man mener, at 80 procent af os har gener i en eller anden grad. De sidste 20 procent mærker ikke så meget til overgangsalderen.

Blødningsforstyrrelser, hede- og svede­ture og slimhindeforandringer er de tre symptomer, som er bedst afdækket, men der findes en del flere symptomer både fysisk og psykisk. For eksempel søvnløshed, hjertebanken, uro, manglende sexlyst, angst, tristhed, humørsvingninger og meget mere. Selv om vi ved meget mere i dag end nogensinde før, mangler vi fortsat viden om kønshormonerne, den hormonelle ubalance i overgangsalderen og de symptomer, der knytter sig til denne periode.

Hjælpen findes

Det vigtige er, at der altid er hjælp at hente. Både når du tager hånd om dig selv og din behov for sunde ­næringsstoffer, hvile og motion – og hvis du har brug for ekstra hjælp fra enten den konventionelle hormonbehandling eller fra naturmedicin, som det handler om i denne artikel. Her får du et lille udvalg af muligheder, men som altid skal du huske, at du kan hente råd og vejledning til flere eller andre kosttilskud i din helsekostbutik.

1. Salvie kan reducere hedeture

Sådan kan det hjælpe dig
Krydderurten indeholder aktive stoffer, som for eksempel æterisk olie, garvestof, kaffesyre, luteolin og andre flavonider. Disse stoffer menes at have en positiv virkning på hede- og svedeture, og det foregår ved at nedsætte produktionen af de signalstoffer i krop og hjerne, der får blodkarrene til at ­udvide sig og dig til at koge over. Når du eksempelvis oplever, at du er nervøs eller ængstelig, er det de ­samme stoffer, der aktiveres. Disse signalstoffer ­frigøres i større mængder, når du er i overgangsalder. Desuden kan salvie løfte hukommelse og koncen­tration samt ­mindske din træthed.

2. Fermenteret rødkløver giver færre hedeture og mindsker knogletab

Sådan kan det hjælpe dig
Rødkløver indeholder østrogenlignende stoffer – planteøstrogener. De minder så meget om dine østrogener, at det bliver muligt for dem at forbinde sig med kroppens østrogen­receptorer og således fremkalde en østrogenlignende virkning. Det skal være fermenteret for at virke optimalt – det vil sige, at det skal have været igennem en gærings­proces, hvor man gærer planterne med mælkesyrebakterier. Dette er nødvendigt for, at kroppen skal ­kunne udnytte de bioaktive planteøstro­gener.

Det er fermenteret rødkløverekstrakt af typen isoflavon, som er godt ­undersøgt og har vist sig at have en mærkbar virkning på antallet af ­hedeture i overgangsalder og også en god effekt på dine knogler, som beskyttes mod knogletab.

3. Baldrian forbedrer nattesøvnen

Sådan kan det hjælpe dig
Baldrian indeholder aktive stoffer udvundet fra plantens rod, som virker beroligende på det ­centrale nervesystem. Den beroligende virkning kan være gunstig for dig, hvis du eksempelvis er udfordret af lettere søvnbesvær og uro. Baldrian kan altså både fremme din søvn og dæmpe eventuel indre uro, som måske forhindrer dig i at falde i søvn. Vær opmærksom på, at baldrian i større ­doser kan medføre, at du faktisk bliver lidt sløv ­eller tung i hovedet dagen efter.

4. Kæmpenatlysolie er gunstig for hormonbalancen

Sådan kan det hjælpe dig
Kæmpenatlysolie har et højt indhold af den fler­umættede fedtsyre GLA (Gamma-linolensyre), der stimulerer dannelsen af østrogener i fedtvævet.
På den måde er den essentielle fedtsyre med til at opretholde den hormonelle balance. Udover at lette dine gener i din overgangsalder, har olien også en god indvirkning på eksem og leddegigt.

5. Mælkesyrebakterier bidrager med optagelsen af planteøstrogen

Sådan kan det hjælpe dig
Mælkesyrebakterier virker som en form for enzym og forstærker optagelsen af planteøstrogen, og det har også vist sig, at du ­optager proteiner bedre, hvis du får mælkesyrebakterier i eksempelvis surmælksprodukter eller som et tilskud. I det hele taget er planteøstrogener hjælpsomme, når det handler om ­optagelse af ­næringsstoffer.

Er du udfordret med svampeinfek­tioner i underlivet i disse år, virker mælke­syrebakterier ved at genoprette den naturlige ­surhed, der kan forhindre svamp i at udvikle sig. Endelig gavner de venligsindede mælkesyrebakterier fordøjelsen, som en del kvinder i ­overgangsalderen kæmper med.

6. Rosenrod booster energien

Sådan kan det hjælpe dig
Den indgår i gruppen af de såkaldte adaptogene ­urter. Det er en samlet betegnelse for en gruppe ­urter, der kan støtte, styrke og hjælpe dig til at opnå mere energi. Adaptogene urters virkning er uspecifik, og det betyder altså, at de virker generelt og ikke specifikt på et enkelt organ eller organsystem. ­Rosenrod er relevant for dig, hvis du er udfordret med manglende energi, måske fordi din krop er lidt stresset. Her kan rosenrod hjælpe dig og være med til at løfte dit energi­niveau. Derudover menes urten at kunne øge modstandskraften overfor for både ­fysisk og psykisk stress og hjælpe kroppen med at admi­nistrere energien på en god måde. Rosenrod menes også at have en evne til at regulere blodsukker­niveauerne og beskytte kroppen under stress. Det kan endvidere støtte dine mentale ­præstationsevner.

7. Omega-3 stabiliserer hormonproduktionen

Sådan kan det hjælpe dig
Kroppen skal bruge fedt for både at danne ­enzymer og hormoner, således er fedt en vigtig byggesten for kroppen på linje med protein. Omega-3-fedtsyrer stimulerer kroppen til at løfte produktionen af hormoner, hvilket er år­sagen til, at man mener, at omega-3 kan dæmpe hedeture. Problemer med at huske er også en udfordring for nogle kvinder i overgangsalderen, og her spiller omega-3 også en central rolle, fordi hjernen er ­afhængig af en tilførsel af ­sunde fedtstoffer.

8. Magnesium dæmper uro i kroppen

Sådan kan det hjælpe dig
Magnesium er et vigtigt mineral, idet det indgår i alle kroppens celler, hvoraf hovedparten befinder sig i knoglerne. Mineralet forstærker østrogens aktivitet og understøtter på den måde virkningen af østrogen. Derudover kan det påvirke hjernen på en gunstig måde og dæmpe uro, irritation og formentlig også følelsen af nervøsitet. Er du urolig i kroppen, vil du også kunne opleve en afslappende effekt på både muskler og nervesystem.

Sammen med kalk og D-vitamin styrker magnesium dine knogler, ligesom det understøtter udnyttelsen af B-vitaminerne. Endelig indgår magnesium i mange kemiske processer i kroppen. Eksempelvis har cellerne brug for magnesium til dannelse af enzymer, ligesom at magnesium beskytter kroppens celler mod for tidlig aldring.

Humle skruer også ned

Det tyder på, at humle­ekstrakt også virker positivt på antal og intensitet af hede- og svede­ture. Den har også effekt på tørhed i skeden, ligesom urten ser ud til at virke mod inkontinens i forbindelse med overgangsalderen.

Bor hjælper også til

Sporstoffet kan forstærke effekten af det østrogenniveau, som du fortsat har, selv om det er dalende.

Inspiration! Kosttilskud i din overgangsalder

  • New Nordics Meno Joy indeholder B6-vitamin, humle, rødkløver og ­magnesium med mere.
  • Drogens Vital Overgangsalder indeholder rød­kløverekstrakt, humle­ekstrakt og B6-­vitamin med mere.
  • Chello Forte indeholder B6-vitamin, rødkløver­ekstrakt og salvie med mere.
  • Femarelles Recharge ­indeholder B6-vitamin og hørfrøekstrakt med mere.
  • Herrens Marks Regomeo indeholder rødkløver­ekstrakt med mælke­syrebakterier med mere
  • Membrasin indeholder havtornbærolie, A-vitamin og E-vitamin med mere.
  • Bio-Marin Plus inde­holder omega-3, folin­syre og B12 med mere.

Forrige artikelBliv klogere på kvindekroppen

Næste artikel5 genveje til din egen sundhed – Mor med hænderne fulde?