Nyheder

Årets festdag under åben himmel

Foto: Adobe Stock
21. december 2020

Nytårsaften betyder traditionelt set et lækkert måltid, Dronningens Nytårstale, kransekage, fest og farver. Men i år er mange ting anderledes, end det plejer, og det åbner en dør på klem til at smide vanerne over bord og i stedet fejre aftenen under stjernehimlen.

 

Når et år går på hæld, og vi byder et nyt velkommen, er det indbefattet med en lang række traditioner. Fyrværkeriet er klar. Kransekagen købt. Festtøjet fundet frem og skoene poleret. Boblerne ligger klar på køl. Vi samles med venner og kære og ser nytårstalen, hopper ind i det nye år og fejrer aftenen med pompt og pragt. Men med så meget andet, ser nytårsaften ud til at blive en smule anderledes i år – i hvert fald hvis man skal følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

For så går det ikke at samle venner og bekendte fra nær og fjern og åbne sit hjem for hvem, der skulle have lyst til at komme forbi til et glas. Ti mennesker er maks, og det skal gerne være nogle, du har prioriteret at se fast i løbet af året, så I er i samme smittekæde. 

[relateredehistorier]

Netop fordi aftenen ikke nødvendigvis bliver, som den plejer, er i år måske også en oplagt mulighed for at vende det hele på hovedet. Pakke festtøjet og de fine sko væk, og i stedet finde de gode støvler og tykke trøjer frem, og drage ud i det fri for at fejre nytåret.

Med udsigt til stjernerne

Flere danskere har allerede booket lejrpladser til nytårsaften på statens naturområder i år end sidste år. Jes Aagard er naturvejleder i Naturstyrelsen, og han forklarer, at der både til jul og nytår er mange gode oplevelser at hente, ved at rykke fejringen ud i det fri.

– Tænk bare på alle de gode minder en nytårsaften med udsigt til stjernerne kan give. Naturen er et oplagt coronavenligt alternativ til at mødes indendørs (…), udtaler han i en pressemeddelelse.  

Tal viser, at mens 253 personer havde booket sig ind på lejrpladser på statens natur til nytårsaften for to år siden, er der i år 373 personer, som allerede har planlagt at holde deres fest under åben himmel. Der er dog stadig pladser at få, ligesom man mange steder kan slå telt op, uden at bede om tilladelse. 

Her må du slå lejr

Der er mere end 250 små primitive lejrpladser på statslige naturområder, og 275 skove, hvor man frit kan slå en lejr op. Her er det simpelthen først til mølle, og man opfordres til at holde en sikker afstand til andre campister. 

Over hele landet findes der også bålpladser og madpakkehuse, hvor man kan lune sig lidt eller tilberede noget mad over ild. 

Har man endnu ikke lagt planer for sin nytårsaften, og er man klar på et eventyr og mindre bulder og brag, er det oplagt at ty til naturen. Her kan du se mere om, hvor man må slå telt op, og hvor der findes primitive overnatningsmuligheder og lejrpladser. Du kan også blive klogere på reglerne for at opholde sig i naturen. Og så er det bare med at pakke en varm jakke, en god madpakke og snøre skoene!

Forrige artikelNaturlig balance i julemaven

Næste artikelGiv dit kæledyr en tryg nytårsaften