Æg var navnlig i 70’erne og 80’erne i skammekrogen, fordi man forbandt kolesterolindholdet i den ovale spise med kolesterolindholdet i blodet. Siden har man fundet ud af, at kolesterolindholdet i blodet i langt højere grad styres af kroppen end af den mad, vi spiser. Mens de officielle kostråd anbefaler, at du højst spiser fire æg om ugen, viser nyere forskning dog, at de fleste kan spise et æg om dagen, alle årets dage, uden at det har negativ indflydelse på hjertesundhed eller kolesterolindhold. Men mennesker, der er særlig kolesterolfølsomme, bør holde sig til lidt færre æg.
Men æg er under alle omstændigheder en næringsrig og sund bestanddel af en varieret kost.
Med undtagelse af C-vitamin finder du stort set alle vitamintyper i æg. Det er en regulær vitaminpille.
Æg indeholder mættende proteiner, hvilket gør det til en rigtig god ingrediens i morgenmad. Typisk dansk morgenmad er ofte proteinfattig, hvilket kan betyde at blodsukkeret daler og sulten vender tilbage i løbet af formiddagen. Et æg, ost på brødet og lidt yoghurt kan fastholde mæthedsfornemmelsen længere. Et æg af mediumstørrelse indeholder omkring otte gram protein.
Æg er rig på E-vitamin, aminosyrer, selen, lutein og betacaroten. Det er antioxidanter, der bekæmper de frie radikaler, som angrinder vores celler.
Ét æg kan dække en tredjedel af dagsbehovet for E-vitamin, selen og B12-vitamin.
Det er indholdet af antioxidanterne lutein og zeaxanthin, der har fået forskere ved Tufts University i Boston, USA, til at undersøge den eventuelle præventive virkning på hukommelsestab og demens. De to antioxidater er ved tidligere forskning blevet kædet sammen med en bedre hukommelse. I løbet af det næste halve år skal testpersoner spise to æg om dagen, mens en kontrolgruppe skal klare sig helt uden æg. Forskerne vil så undersøge, om æggene kan forbedre deltagernes analytiske formåen, koncentrations- og formuleringsevne.
Æg leveres i en miljøvenlig indpakning fra naturens hånd, de kan holde sig forholdsvis længe på køl, og de kan bruges i et væld af sammenhænge. Risikoen for salmonella i danske æg er nu så lille, at du sagtens kan bruge dem rå til den røgede makrel eller røre dem i din wokret før servering, så den får en ekstra cremet konsistens.
Hvad er forskellen på brune og hvide æg? Det er faktisk ret enkelt. Hvide æg kommer fra hvide høns og brune æg kommer fra….ja, rigtigt gættet: Brune høns.
Kilder: Politiken.dk, expressen.se