Hver dag smører kvinder verden over cremer og olier på huden i håb om at mindske eller udrydde rynker, folder og karsprængninger. Men der er andre metoder, der er langt mere effektive?
Lad os starte med at se på, hvad der rent faktisk sker, når huden ældes.
Overfladen af din hud udgøres af døde, forfladede hudceller, hvis formål er at beskytte mod indtrægning af uønskede bakterier samt holde på fugten, så huden ikke udtørrer. Men overfladen afspejler også, hvad der sker længere nede i huden. Du kan betragte overfladen som et “lagen” der er udspændt over dine underliggende hudlag. Det betyder, at lagenet ikke i sig selv kan pynte på billedet af, hvordan tilstanden, spændstigheden og elasticiteten ser ud dybere nede.
I underhuden findes fibroblasterne. De er ansvarlige for produktionen af proteinerne kollagen og elastin. Kollagenen samler sig, hvis alt går vel, i “bundter” som små brændestabler og udgør fibrene, der giver struktur i din hud. Med alderen falder brændestablerne fra hinanden, ligger ikke længere som fibre, der giver fylde, og dét giver oplevelsen af, at huden “falder sammen” så den synes mere grov og furet. Hvornår, det sker, kommer meget an på dine gener, din livsstil og hvor meget uv-stråling, din hud har været udsat for igennem livet.
Hvad, du smører din hud med på overfladen, har altså som sådan ikke noget at gøre med, hvad der sker længere nede. Og dog… for det er faktisk muligt i dag at påvirke fibroblasternes evne til at arbejde og dermed producere kollagen og elastin. Det kræver dog, at dine produkter indeholder ingredienser, der påvirker fibroblasterne. Og det gør langt fra de fleste produkter.
Så hvis du smører løs og synes, at virkningen udebliver, kan det være tid til at kigge nærmere på de aktive ingredienser i dine produkter eller søge til mere håndgribelige metoder for at udskyde for tidlig ældning.
Hvis du jager effekt og synes skønhedskirurgi (f.eks. ansigtsløftning) er lige i overkanten, så kan løsningen være laser.
Laser er dog ikke bare laser, eftersom laserhovedets størrelse og frekvens har meget at skulle sige. Groft sagt laver laser en mild, kontrolleret “forbrænding” af hudens overflade og stimulerer derved de dybere lag til at komme op i gear. Dette påvirker netop produktionen af kollagen og elastin.
Men tilbage til overfladen…En ting er rynker og linjer. En anden følge af hudens naturlige ældning er pigmentering og mere synlige kar. Begge dele noget, der gør, at hudens samlede udseende bliver mere uens.
Jeg har selv i løbet af de sidste år fundet større og større behov for at dække min hud med makeup – af den naturlige slags selvfølgelig – for netop at få et mere ensartet udseende, som får huden til at se pænere og yngre ud.
Jeg har dog også længe haft ønsket om at kunne, hvis ikke undgå, så i hvert fald minimere, brugen af makeup til daglig. Så i min søgen efter andre metoder til at “angribe” ældningstegn, har jeg kastet mig ud i afprøvningen af laser.
Jeg har i mange år tænkt, at laser var alt for voldsom en behandling, som jeg ikke havde lyst til at udsætte min sensitive hud for. Men fordomme er til for at udfordres, så jeg bestilte tid til en konsultation hos Cosmo Laser i København.
Deres sygeplejerske forklarede på en dejlig forståelig måde, hvordan laseren arbejder, og hvad der er sket af udvikling på området, siden dengang jeg besluttede mig for, at laser var no-go for mig.
Og tingene har ændret sig i løbet af de sidste 10 år. I dag er det kun læger og sygeplejersker, der må arbejde med laserbehandlinger (undtaget er hårfjerning med laser, her kan kosmetologerne absolut være med).
Laseren kan tage småskavanker som pigmentering, karsprængninger og kan opstramme og ændre hudens struktur. Jo højere styrke, du kan tåle, jo mere effektivt.
Laserbehandlingen mod karsprængninger fungerer ved at kombinere en bi-polar radiofrekvens og laserlys, der præcist rammer karrene på de ønskede områder. Herved bliver de uønskede karsprængninger og blodkar sikkert og effektivt fjernet eller formindsket.
Vær dog opmærksom på ikke at tage sol (eller bruge selvbruner) op til 1 uge inden behandlingen, samt en måned efter. Hvis der er for meget melanin (farve) i huden, så tiltrækker det laseren, og dermed forringes den ønskede effekt. Undgå også brugen af masker, peeling og kraftig motion i 2 døgn efter behandlingen.
Hvordan det føles? Som små elastikker, der “slaskes” mod huden. Ikke behageligt, men absolut heller ikke uudholdeligt. Vi er arveligt disponeret for, hvor stærke/tykke eller tynde vores blodkarvægge er. Hvis de ikke er stærke, så kommer der let små udtrædninger, små kapillærer, hvor blodet “står” i. Laseren får blodet til at koagulere. Dette tillokker immunforsvaret, som opløser koaguleringen og dermed “lukker” karret ned, og dermed fjernes det synlige kar. Om du har røde eller blå karsprængninger, siger noget om, hvorvidt udtrædningerne er forbundet med vener eller arterier. Genetik, solskader og frostskader påvirker vores karvægge.
Resultatet? Jeg har nu fået to behandlinger og er virkelig tilfreds. Allerede efter første behandling begyndte jeg at bruge langt mindre makeup, efter anden behandling sjældent på hverdage, og jeg er sikker på, at efter tredje behandling vil jeg føle mig godt tilpas med at være helt naturel. Og det bedste er, at resultatet skulle være permanent, så jeg ser frem til stolt at vise mit “nye” ensartede ansigt frem mange år fremover.
Hudpleje med ingredienser, der øger fibroblas-ternes evne til at arbejde, kan være:
Sirtuin (fra ris), hexapeptider (fra f.eks. gær), perlecan activator (hvede), phytosteroider (fra f.eks. afrikansk wild yam).
Du kan ikke forebygge f.eks. pigmentering og karsprængninger med laser, for laseren virker kun på det, der skal fjernes (og altså allerede er der).