Nyheder

Alkohol kan puste til overgangsalder  

Et norsk studie viser, at kvinders overgangsalder kan begynde tidligere, hvis de drikker alkohol.  

Foto: Shutterstock
29. maj 2024

Et norsk studie viser, at kvinders overgangsalder kan begynde tidligere, hvis de drikker alkohol.  

Norske forskerne fra OsloMet har undersøgt en mulig sammenhæng mellem kvinders alkoholforbrug og overgangsalder. De blev ret overraskede over det klare resultat.  

Forskningen er lavet ud fra et spørgeskema, som 280.000 kvinder i alderen 50-69 år har besvaret. Kvinderne er blandt andet blevet spurgt ind til deres alkoholforbrug og menstruation.  

LÆS OGSÅ: 5 indsatser, der holder huden sund under klimakteriet

Forskningen viste, at de kvinder, der drak alkohol, gik senere i overgangsalderen, end de kvinder, der ikke drak alkohol.  

Brug for yderligere forskning

Det er ikke kun det norske studie, der har fundet en sammenhæng mellem alkohol og overgangsalder. Internationale studier har tidligere vist det samme.  

Selvom det norske studie viste en tydelig forskel på, at de kvinder der drak alkohol gik i overgangsalderen senere, end dem, der ikke gjorde, så er det svært for forskerne at slå fast, hvilken betydning det har. Forskerne peger dog på, at alkohol generelt har konsekvenser for ens sundhed.  

Overgangsalder også påvirket af tungmetaller

Overgangsalderen melder typisk sin ankomst efter 50-årsalderen. Men ifølge forskere kan den melde sig væsentligt tidligere, hvis kvinder indtager for meget alkohol eller for mange tungmetaller som for eksempel arsen, cadmium, bly og kviksølv.

Bly findes i drikkevand, kornprodukter, grøntsager og frugt. Cadmium findes i indmad og muslinger samt i for eksempel solsikkefrø, hørfrø, birkes og kakaobønner. Arsen findes primært i ris, riskiks og risdrik, mens kviksølv kan findes i fisk og fiskerivarer.

LÆS OGSÅ: Ris kan skubbe til overgangsalder

De norske forskere ønsker, at der bliver forsket mere i kvinders overgangsalder, for der er brug for mere viden på området. Overgangsalderen er ikke just på top ti over emner, der bruges forskningsmidler på at undersøge. For mange kvinder er det flovt og tabubelagt at komme i overgangsalderen.

Det norske forskningsprojekt er publiceret i The International Journal of Epidemiology. 

Forrige artikelNikotinposer er farlige for dyr og miljø

Næste artikel4 vitaminer i arbejdstøjet: Sådan arbejder de for din hud

Thomas la Cour

Journalist