Kroniske smerter behandles ofte med smertestillende præparater, der medfører et væld af bivirkninger og helbredsrisici. Vi giver fire meditative alternativer til pillerne, og du kan lære meget mere på sundhedsmessen i Øksnehallen den kommende weekend.
Gigt- og ledsmerter bliver ganske ofte dæmpet med de udskældte NSAID-præparater, der øger risikoen for hjerteanfald betragteligt. Men det er naturligvis det nemmeste for lægen at ordinere, fordi det virker på de fleste.
Men tankens kraft kan være en ganske effektiv smertedæmper. Ny, lovende forskning viser, at hvis man arbejder med at nedsætte aktiviteten i bestemte områder af hjernen, kan man skrue ned for smerten.
– Det er som en forstærker i et stereoanlæg; det, der kommer ind, er det samme, men din opfattelse af smerten er skruet ned, siger Sean Mackey, læge og leder af afdelingen for smertedæmpende medicin på Stanford University i Californien.
Denne øvelse handler grundlæggende om at overbevise hjernen om den fred, der stadig er tilgængelig på den anden side af smerten. Neuroforskning har vist, at øvelsen giver adgang til hjernens eget “medicinskab”, så endorfiner og andre af kroppens egne smertedæmpere frigives. Øvelsen hjælper også musklerne til at slappe af og nedsætter stress.
Du skal begynde med at sætte eller lægge dig, så du befinder dig komfortabelt. Nøglen til øvelsen er at være både afslappet og “på tæerne”. Du skal altså ikke lade sig synke ned i en dyb sækkestol, men du skal naturligvis føle dig afslappet. Det er vigtigt, at du laver øvelsen, når smerterne er på vej – og ikke, når smerten er på sit højeste.
Luk øjnene og skab et billede af noget fredfyldt indendørs eller udendørs, virkeligt eller uvirkeligt. Det kan være en blomstrende eng, et stille rum, toppen af et bjerg – eller en lyserød sky for den sags skyld.
Brug hele din tankevirksomhed og alle dine sanser til at skabe billedet. Mærk temperatur og luftfugtighed, se farverne, lugt duftene, hør lydene. Når du inddrager alle sanserne, aktiverer du den del af hjernen, der får dig til at slappe af.
Når billedet er komplet med lyde, dufte og farver, skal du fornemme, hvordan du har det. Psykoterapeut Leslie Davenport fra California Pacific Medical Center i San Francisco havde en patient med fibromyalgi, som dagligt forestillede sig, at hun flød omkring i det salte vand ved Caribien. Hun forestillede sig, hvordan saltvandets opdrift tog presset på hendes led væk, og hvordan det varme vand dulmede de kroniske smerter fra rygsøjlen og ned til knæene. Efter tyve minutters imaginær flyden rundt kunne hun være smertefri i flere timer. Hun brugte også billedet, når hun skulle falde i søvn om aftenen.
Egentlig Zen-meditation kræver megen øvelse, så det er måske ikke den bedste smertedæmper for nybegyndere. Men hvis du har prøvet af meditere før, kan Zen-meditation give gode resultater. Et studie har tidligere vist, at mennesker, der jævnligt dyrker meditationen har en højere smertetærskel end mennesker, der ikke mediterer.
Eftersom Zen-meditation kræver, at du sidder meget ned, kan formen være svær for nybegyndere med smerter. Derfor kan du i stedet prøve bevægelsesmeditation. Her handler det om at være så fokuseret på bevægelserne, at du kan skubbe smerterne i baggrunden.
Smid skoene og lav gerne øvelsen udenfor, hvis vejret er til det.
Stå med rank ryg, så dine fødder flugter med dine hofter. Tæerne skal pege lige frem, og du skal bøje knæene en smule. Du skal lade skuldrene falde ned og lade dine hænder og arme hænge afslappet ned langs siden.
Fornem vægten på dine ben, følelsen af fødderne mod jorden eller gulvet og dine rolige åndedrag.
Træk vejret langsomt ind, mens du hæver begge dine arme parallelt op foran dig med håndfladerne vendt nedad. Pust derefter langsomt ud, mens du tager dine arme langsomt ud til siden og sænk derefter armene ned langs siden, mens du langsomt trækker vejret ind.
Gentag øvelsen i fem til ti minutter, mens du hele tiden er meget fokuseret på bevægelserne.
Træningen går grundlæggende ud på at skabe kontrol over det autonome nervesystem. Metoden er udviklet af den tyske læge J. H. Schultz tilbage i 1905, og den bruges ofte i behandlingen af stress og psykosomatiske sygdomme.
Det er en form for selvhypnose, hvor du gentager sætninger igen og igen. Du skal ligge afslappet og sige sætningerne langsomt, mens du kun koncentrerer dig om at lytte til ordene. Sætningerne kunne være som følger:
“Mine arme er varme og tunge. Jeg har fred”.
“Mine ben er varme og tunge. Jeg har fred”.
“Mit hjerte slår langsomt og sikkert. Jeg har fred”.
“Min mave giver varme til min krop. Jeg har fred”.
“Min pande er kølig. Jeg har fred”.
“Jeg trækker vejret nemt og ubesværet. Jeg har fred”.
Gentag hver af de seks sætninger seks gange.
James S. Gordon er læge og leder af The Center for Mind-body Medicine i regeringsbyen Washington. Han har brugt en særlig vejrtrækningsteknik til sine patienter i mere end 40 år.
Du skal sidde behageligt i en stol omgivet af ting, du opfatter som fredfyldte. Luk øjnene og træk vejret langsomt ind gennem næsen, mens du hvisker det engelske ord “soft” og din mave langsomt udvider sig. Pust langsomt ud gennem munden, mens du hvisker det engelske ord for mave, “belly” (Danske ord kan sikkert fint bruges, men nu holder vi os til den engelske vejledning). Slap helt af, mens du puster ud.
Du skal under hele seancen forestille dig med alle sanser, at din mave er blød. Gentag vejrtrækningsøvelserne i fem til ti minutter.
Der er meget mere om meditativ smertelindring og andre alternativer til pillerne på sundhedsmessen Sund Livsstil i Øksnehallen, København, den 27. – 29. september. Prøv f.eks. shiatsumassage på stand 135, kranio-sakral-terapi på stand 740 eller meditation og yoga på stand 148. Naturli giver dig rabat på indgangsbilletten, så du slipper ind for en tyver. Læs mere her.
Kilde: naturalhealthmag.com