Danskerne er glade for antibiotika. Selvom forbruget faldt i 2012, er forbruget atter stigende. Konsekvensen er flere multiresistente bakterier og livstruende infektioner.
Det var formentlig en øget fokus på multiresistente bakterier, der fik lægerne til at udskrive færre penicillinkure i 2012. Forbruget faldt med 2 pct., men nu er forbruget atter steget med 1,2 pct.
Det lyder måske ikke så alarmerende, men det skal ses i lyset af, at danskernes forbrug af antibiotika er steget med 20 pct. de sidste ti år.
Risiko for flere CPE-infektioner
Denne udvikling øger risikoen for flere af de multiresistente CPE-bakterier, der er en stor infektionstrussel. I hele perioden 2008-2012 blev der fundet 19 tilfælde af CPE-infektioner, mens tallet for 2013 alene var 18. En infektion med CPE-bakterier er livstruende, fordi ingen antibiotika formentlig kan nedkæmpe dem. Det kan under alle omstændigheder betyde en langvarig behandling med meget bredspektret antibiotika, og det kan være yderst livstruende for mennesker med et svagt helbred.
MRSA-problematikken, hvor multiresistente bakterier fra svinebesætninger begynder at smitte mennesker, har tilsyneladende heller ikke gjort svineproducenterne klogere: Brugen af antibiotika til husdyr steg med seks pct. i 2013.
Vigtig med indsats på verdensplan
Eksperter peger dog på, at det ikke nødvendigvis er et mål i sig selv at få forbruget af antibiotika ned i Danmark. Hvis ikke resten af verden – og i særdeleshed vores nabolande i EU – følger med, kan det være ligegyldigt. Multiresistente bakterier søger ikke indrejsetilladelse.
Overvågning af CPE-bakterier på EU-plan
Det er derfor, at EU fra 2015 påbegynder en koordineret overvågning af CPE-bakterier. For at kunne bekæmpe en bakterietype er det nødvendigt at vide, hvor den er, og hvordan den smitter.
– Man skal vide, hvor fjenden er, og så skal man kunne kommunikere sammen. Det er fuldstændigt det samme, der gælder i kampen mod mikroorganismerne. Verdens behov er overvågning. Det er egentligt ikke så interessant at vide, hvad der sker i Danmark. Det er mere interessant at vide, hvad der sker i verden, siger Frank Møller Aarestrup til videnskab.dk. Frank er forskningsleder på DTU Fødevareinstituttet på Afdeling for Epidemiologi og Genomisk Mikrobiologi.
Kilde: videnskab.dk