Skøn

Back to basics: Skønhedspleje skåret ind til kernen

8. januar 2012

Butikkerne bugner mildest talt af skønhedsprodukter. Der er efterhånden produkter til alt – lige fra halspludder til hudorme. Men hvad er egentlig nødvendigt for at passe og pleje sin hud? Hvis nu alt det overflødige (og dyre) skæres fra, hvad er der så tilbage? Kom med Naturli back to basics.

 
Lad os starte fra begyndelsen …

Din hud har et formål: nemlig at beskytte din krop mod indtrængning af alt, der ikke hører til ‘indenfor’. Derfor er det nødvendigt, at huden fungerer optimalt ‘udenpå’. Optimalt vil sige, at hudens naturlige beskyttelsesbarriere er intakt. Det kræver smørelse, fugt og den rette pH-værdi−og så en effektiv beskyttelse mod alt det, der kan stresse huden udefra: sol, forurening, kulde og blæst. Livsstil, gener og følelser har selvfølgelig også i høj grad en finger med i spillet om, hvordan din hud har det.

Det giver altså mening, at vi bruger cremer og hudplejeprodukter for at hjælpe vores hud. Men er der nogen grund til at overgøre det? Hvor simpelt kan det gøres? Og hvordan får du det optimale frem i din hud?

Du kan starte med at spørge dig selv, om du samarbejder med din hud, eller sætter den på unødvendigt overarbejde? Lad mig forklare, hvad jeg mener:

Basen i alle cremer består af olie og vand. Den billigste olie til formålet er mineralsk olie. Men det er også den dårligste. Det er et spildprodukt fra olieindustrien (når der udvindes råolie, som senere bruges til bl.a. benzin). Så når du bruger produkter med mineralsk olie, svarer det til at pakke din hud ind i husholdningsfilm. Resultatet er, at din hud får svært ved at ‘ånde’, mister evnen til at vedligeholde sig selv og bliver mere tør. Og hvorfor nu gøre det, når din hudpleje i stedet kan agere ‘personlig træner’ og holde din hud aktiv og levende? Nej, det giver nemlig ikke mening. Andet end for producenterne: Mineralsk olie er nemlig virkelig billig, har ekstrem lang holdbarhed (op til ni år) og er super stabil (dvs. bliver ikke påvirket af de øvrige ingredienser i din creme).

Hvilken skønhedspleje skal jeg vælge?

Heldigvis findes der alternativer til den unødvendige mineralske olie, nemlig planteolie. Planteolier udvindes fra planter, altså levende materiale. Derfor indeholder planteolier ‘impulser’ og egenskaber, der virker plejende på din hud. Og mulighederne for virkning er uendelige, alt efter hvilken planteolie (eller flere i kombination), der anvendes. Men for producenterne er planteolier dyre, holdbarheden er forholdsvis lav (to til tre år), og de er meget ustabile, dvs. kan ændre virkning alt efter, hvilke andre naturlige ingredienser der tilføres produktet.

Så i de naturlige cremer har basen i sig selv en positiv virkning på huden. Basen tilsættes forskellige ingredienser, der i bedste fald træner din hud (aktive hudgavnlige ingredienser), og i værste fald bare pynter på indholdet i krukken (farve, holdbarhed, konsistens, duft), altså diverse hjælpestoffer, der ikke gør noget som sådan for huden, men udelukkende for produktet.

Så første skridt på vejen ‘back to basics’ går via et lille ingredienstjek på dit badeværelse. Ud med de mineralske olier og unødvendige hjælpestoffer, og ind med planteolier og hudgavnlige ingredienser.

En god base bestående af planteolie (naturligvis i ordentlig kvalitet) og vand/blomstervand er det rigtige sted at starte. Hertil tilsættes forskellige aktive ingredienser, alt efter hvilken virkning produktet skal have/hvilken funktion i huden, vi ønsker at samarbejde med.

Den helt basale skønhedspleje

Hvad er det så, der skal til for at dække din huds mest basale behov? Din hud bliver som skrevet bombarderet med påvirkninger, såvel ydre som indre. Derfor har den brug for en beskyttelsesbarriere, der fungerer optimalt. Det betyder, at din hud har brug for at blive befriet for alt, hvad der ligger på overfladen og belaster den (gammel make-up, forurening, sved mm.), for at blive beskyttet (så den kan modstå påvirkninger) og for at blive næret (så den kan holde sig i topform, bl.a. i takt med at vi ældes).

Du kan altså sagtens pleje din hud, selv om du skærer alt undtagen det basale fra. Spørgsmålet, du måske snarere skal stille dig selv, er, vil du vedligeholde eller forebygge? Er det nok, at dine produkter er sunde for din hud, eller stiller du også krav til, at der samtidig er en virkning? Og hvor meget virkning er du villig til at betale for? For hvis du sværger til produkter fra den ‘grønne grøft’, så er der en pæn sammenhæng mellem pris og virkning (fordi prisen afspejler kvaliteten af ingredienser, producentens research og udvikling af produktet, og ikke er et udtryk for de milliarder af kroner, den konventionelle skønhedsindustri bruger på markedsføring og emballage).

Forslag til basal hudpleje i tre priskategorier:

Produkter (til tør hud)

De dyre:

Jurlique: Replenishing Cleansing Lotion, 200 ml, kr. 315,-

Rudolph Care: Acai Anti-aging Facial Oil, 15 ml, kr. 795,-

REN: Sirtuin Phytohormone Replenishing Cream, 50 ml, kr. 525,-

De billige:

Tautropfen Facial Cleanser 100 ml, kr. 169,-

Pukka Ayurveda Skincare: Nourishing Face Oil, 30 ml, kr. 329,-

Estelle & Thild: Facecream Fragrance Free, 50 ml, 219,-

De næsten gratis:

Melissa Ansigts Vaskegel, 200 ml, kr. 79,-

Urtegården: Mandelolie, 100 ml, kr. 69,-

 

Leverandørinfo:

Rudolph Care, 3313 1123

REN, 8749 9100

Jurlique, 8694 2613

Tautropfen, 4025 4747

Pukka, 7023 4420

Estelle & Thild, 3333 0400

Melissa, 45867499

Urtegarden, 8648 001

Forrige artikelGiv os det daglige brød!

Næste artikelTræn dig til det glatte føre