Nyheder

Bæredygtighedsfestival: Dåseøl er skiftet ud med grønne retter og ideer

Foto: Adobe Stock
22. august 2018

Sommeren står i festivalernes tegn. Fra Roskilde til musik i bøgeskoven og hygge på Langeland. Og festivalsæsonen er ikke slut endnu. I Aalborg holder de nemlig bæredygtighedsfestival.

Aalborg havefront bliver forvandlet til et inferno af grønne ideer, når årets bæredygtighedsfestival bliver skudt i gang med et skrald.

Du kan smage vegansk mad. Bliver klogere på plastik. Summe gennem de over 60 stande, der bare står klar til at fylde dit hoved med tips og tricks til en mere bæredygtig hverdag.

Og hvis du føler dig mættet på inspiration, kan du bare nyde at lade næsen blive fristet af duftene og synet blive stimuleret af den grønne oplevelsesrute og den bæredygtige kunst, der også pryder havnefonten.

Bæredygtighed skal være et tilvalg

Festivalen er en opsummering af de grønne tiltag, de arbejder med hele året i Aalborg. Det er en del af en samlet indsats for at gøre kommunen mere bæredygtig og borgerne mere bevidste.

Nogle tiltag bliver dikteret af lokalpolitikerne, såsom økologi i offentlige institutioner, men ændringen i den enkeltes liv skal udspringe af lyst, vilje og motivation.

– Vi prøver at adfærdsændre, og det skal komme fra folk selv, så de tager ejerskab på det. Vi prøver at få folk til at se, at de gør gode ting, så de bliver motiveret til at gøre mere, siger Heidi Lyhne, projektleder på bæredygtighedsfestivalen.

Derfor er det vigtigt for hende, at det er nemt for aalborgenserne at få øje på de bæredygtige løsninger, fordi det gør det nemmere at hoppe med på vognen og blive en del af det bæredygtige fællesskab. Et fællesskab, der vokser år for år i den nordjyske by.

– Vi har lavet nogle undersøgelser efter festivalerne, og de viser, at vi har skubbet lidt til dem, som har været forbi. I starten var det ikke alle, der vidste, hvad bæredygtighed var, – det gør de nu, og hver gang folk bliver gjort opmærksomme på det, rykker det noget, siger Heidi Lyhne.

Tag børnene med

Meget af festivalen henvender sig til det voksne segment, men der er også noget at lære og opleve for børnene. Det er nemlig vigtigt at få bæredygtigheden indprentet tidligt.

– Vi vil gerne give dem en grøn identitet, for børnene er jo fremtiden. Så vi prøver at lære dem om affald, affaldssortering, og hvorfor det i det hele taget er vigtigt, allerede i børnehaven og indskolingen, siger Heidi Lyhne

For at gøre det håndgribeligt for de små, arbejder de i ugerne op til festivalen med at samle skrald og lave det til trommer, som de vil slå på i en skraldeparade til festivalen. Men også for de børn, der ikke er med i optoget, er der en ting eller to at lære om bæredygtig levevis.

De kan nemlig tage deres legetøj med på festival og aflevere i et bytteskab, hvor de måske kan finde noget andet sjov eller bare give det væk, de ikke bruger mere.

Festivalen varer en uge startende fra 8. september. Oplevelserne spænder bredt fra et inspirationsmekka på åbningsdagen, til debatter om FN’s verdensmål set i lokal kontekst og dilemmaer om hverdagens udfordringer med at være travl og grøn. Der er med andre ord rig mulighed for at få udfordret sin tankegang, få sig et grin og blive klogere på den bæredygtige udvikling.

Forrige artikelMogens Lykketoft: Jeg er optimist, men ikke lallende

Næste artikelVil du holde dig rask? Brems din inflammation