Nyheder

Beskyt de danske bier

Foto: Adobe Stock
16. april 2020

Ifølge FN’s Landbrugs- og Fødevareorganisation FAO er 75 procent af verdens afgrøder afhængige af bestøvning fra bier og andre insekter. Desværre er de små dyr under pres og flere arter er tæt på at være udryddede. Det skyldes blandt andet mangel på mad. Men vi kan alle sammen gøre en indsats for at gøre naturen mere beboelig for de vigtige humlebier.

Det kan være svært at skulle tænke på klima, natur, biodiversitet og fremtiden generelt i en tid, hvor netop fremtiden er så usikker. Politiske emner, som ellers har været hotte i de senere år, som eksempelvis klima, falder i baggrunden under den nuværende coronakrise. Og det er nok heller ikke klima og natur, der topper dagsordenen i de danske hjem. Forståeligt. For klimakrisen, masseuddøden af arter og faldende biodiversitet viser sig ikke med samme hast som en pandemi. Derfor er det naturligt at tage en ting ad gangen – det mest presserende problem først.

Men det betyder ikke, at de globale problemer, som fyldte så meget i vores bevidsthed for bare nogle måneder siden, ikke stadig er problemer. Det er de. Og på sigt kan de udvikle sig til at blive alvorlige og måske få pandemiske følgevirkninger. Klimaflygtninge, oversvømmelser, voldsomt vejr, mangel på vand og mad.

[relateredehistorier]

Hvis det sker, vil det få voldsomme følger. Og netop fødevareforsyningen er på nogle områder mere skråbelig, end vi måske lige går rundt og tænker over. For vi kan have alverdens smarte maskiner og prognoser, der kan optimere produktionen, men har vi ikke naturen med os, vil det gå ud over verdens afgrøder.

Pesticider påvirker bierne

Det skyldes, at afgrøder er afhængige af bestøvningsarbejde fra bier og andre insekter. Uden dem er der ingen, mandler, pærer, æbler og mange andre frugter og bær. Samlet vurderer FAO, som hører under FN, at 75 procent af verdens afgrøder er afhængige af bestøvningen.

Men de små humlebier er under pres. Officielt har vi i Danmark 29 arter af humlebier. Tre af arterne er dog ikke blevet set i 70 år. Ni yderligere arter er rødlistet, hvilket betyder, at der ikke findes mange af dem. Nedgangen skyldes flere ting. Blandt andet mangel på mad. Brugen af pesticider spiller sandsynligvis også en afgørende rolle.

Blandt andet viser et studie fra Imperial College London publiceret i tidsskriftet Ecology and Evolution, at brugen af særlige typer af pesticider kaldet neonikotinoide pesticider gør, at bierne kun kan flyve en tredjedel så langt som normalt, hvis de er blevet eksponeret for disse. Det er en af årsagerne til, at man fra EU’s side har forbudt brugen af dem på friland. En beslutning som Danmark stemte imod. Derfor gav den tidligere regering også givet politisk dispensation til, at midlerne stadig kunne bruges i forbindelse med dyrkning af sukkerroer herhjemme.

Fodr bierne

Det kan være svært for du og jeg at styre, hvilke politiske regler og dispensationer, der bliver givet i forhold til brugen af sprøjtemidler. Men det betyder ikke, at vi ikke godt kan hjælpe de danske bier.

Ved at købe økologisk bidrager man nemlig ifølge Økologisk landsforening til en produktion uden brug af syntetiske pesticider. Det er med til at skabe en natur med flere blomstrende planter og dermed mere mad til bierne. Men det er ikke det eneste, man kan gøre.

For har man en have eller en altan med altankasser eller krukker, kan man også her bidrage til biernes føde, ved at plante flere blomster. Har man pladsen kan man også overveje at lave et bosted til bierne.

Synes man, at tanken om at tiltrække bier virker afskrækkende, kan man hjælpe ad andre veje ved at få økologiske landmænd til at plante flere blomster. Det gør man via hjemmesiden madtilbierne.dk. for hvert vundet spil på siden sår en økologisk landmand en kvadratmeter blomster.

Gratis blomsterfrø

Har man mod på at lokke flere bier til haven, kan man med fordel svinge forbi sin lokale Føtex. Kæden donerer nemlig 30.000 poser gratis blomsterfrø til kunder landet over. Det er en del af et større initiativ mellem Føtex, Økologisk Landsforening og Fonden for Økologisk Landbrug. Foruden blomsterfrøene til kunderne, bliver der også doneret frø direkte til økologiske landmænd.

Målet er at sikre mere føde til bierne og dermed styrke forsyningssikkerheden af fødevare.

Selvom vi alle har corona på hjernen lige nu, og mange kæmper for at holde skindet på næsen og navigere i denne nye tid på bedste vis, gør vi os selv en bjørnetjeneste, hvis vi bliver for tunnelsynede. For mens vi venter på, at epidemien skal stilne af, fortsætter en lang række problemer, som Danmark og verden stod overfor inden COVID-19, med at være problemer.

Og hvis der er noget positivt at tage med fra oplevelsen med at være underlagt en pandemis luner, er det, at vi kan virkelig meget, hvis vi skal. Måske noget af den handlekraft kunne bruges i forhold til andre problematikker. Måske den kunne bruges til at hjælpe de danske bier og dermed også os selv på sigt.

Forrige artikelStressede børn – nej tak!

Næste artikelEr du træt af svedpletter på tøjet?