Det behøver ikke være uoverkommeligt at forandre sit liv – eller hvordan man har det med det. Life coach Birgitte Aagaard jubler, når klienterne udbryder: Aha!
Hvis du synes, du kan genkende situationer fra dit liv, når du læser Birgitte Aagaards artikler i Naturli, er det ikke noget tilfælde. Birgitte har gennem årene mødt utroligt mange mennesker, som har kæmpet med livskriser, traumer, angst og depression. Hun afdækker de uhensigtsmæssige mønstre, der ligger bag, og ikke mindst mulighederne for at bryde dem.
– Mit job som coach handler om at prøve at se klientens liv fra en ny vinkel. Og hjælpe dem med at se, hvor løsningerne på et problem gemmer sig. Folk bliver simpelthen så lettede, når de pludselig indser, at ”Nå, ja. Det er jo derfor!” Det øjeblik er afgørende.
– Jeg er en form for fødselshjælper, hvorefter de selv foretager ændringerne i deres liv, siger Birgitte, der af samme grund har en regel om, at klienten skal mærke en tydelig forskel efter tre konsultationer. Ellers foreslår hun andre veje. Folk skal ikke gå hos mig ”for at gå hos mig” – vi skal fremad.
Birgitte har på egen krop prøvet, hvordan livet kan ændre sig. Oprindeligt er hun cand. mag. i Litteraturhistorie og arbejdede som freelancer i forlagsbranchen. Men job og opgaver hang ikke på træerne, så hun slog om til et liv som selvstændig oversætter. Det gav smør på brødet, men der manglede noget.
– Jeg startede op med frivilligt arbejde inden for selvhjælpen og vidste straks, at her var der noget af det, jeg søgte. Efter en længere coachuddannelse startede jeg min egen klinik – fuld af forhåbninger. Men så ramte finanskrisen med fuld kraft. I en periode skiftede jeg således til at arbejde inden for det offentlige, især med unge uden uddannelse og voksne, der havde svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet igen, fortæller hun.
– Ja, jeg har været vidt omkring som coach, mentor, vejleder og underviser. Jeg har arbejdet med alle alders- og samfundsgrupper – fx unge uden uddannelse, gymnasieelever, stressramte, arbejdsløse, mennesker i sorg, ensomme unge, sårbare voksne, skilsmisseramte… Jeg har bevidst ønsket at bruge min faglighed bredt. Derfor var det oplagt, at jeg måtte dele ud af min viden og mine metoder.
I klinikken samarbejder Birgitte direkte med klienterne om deres specifikke temaer, men i magasinet må hun gå anderledes til værks for at aktivere læserne.
– Coaching er meget konkret, for det handler jo om, at klienten selv skal gøre arbejdet og skabe forandringerne. Derfor giver jeg ofte ”opgaver” med hjem. På samme måde kan læserne lave mine øvelser og afprøve mine tip. Øvelserne er et godt sted at starte, når man vil forsøge at forstå sine egne mønstre – og måske begynde at ændre på dem.
Det er efterhånden blevet til mange artikler, tip og brevkassesvar i Naturli, men inspirationen og gejsten er den samme.
– Jeg ved af egen erfaring, at vi lærer hele livet. Men for mange af os kan det være svært at række ud efter hjælp, når det kniber. I min klinik oplever jeg, hvordan mange er blufærdige eller direkte flove over at søge hjælp. Alene det ”at arbejde med sig selv” kan være tabu.
“Så mit håb er, at mine artikler kan åbne op for debatterne om vores sind og hvordan vi passer godt på det.”
Tænk, hvis jeg kan nå ud til nogen, der endnu ikke har haft modet til at række ud. Måske trænger de bare til lidt inspiration og et lille puf…
Du kan læse Birgittes artikler med tip og værktøjer til at håndtere livets mange udfordringer i alle numre af Naturli.