Det kan give mening at bryde en forandring op og tage et lille step ad gangen.
Læs også: Styrk din families immunforsvar nu
I en tid, hvor sundhed kan synes at kræve ufatteligt mange ofre, koste meget eller tage al ens tid, er det på tide at vende tilbage til udgangspunktet. Til alt det som i virkeligheden giver mest og kræver mindst. Det kan lyde simpelt og uvirksomt, men min erfaring er det stik modsatte. Intet som at få sin søvn, få styr på væskebalancen, prioritere kortere spisepauser, lave åndedrætsøvelser, gåture, frisk luft, sollys i øjnene og grounding kan rykke et menneske både fysisk, psykisk og emotionelt.
Alle tiltagene er gratis, og ved nogle af dem sparer du endda penge. Det kræver intet fancy udstyr, lang transport- eller forberedelsestid, det er ej heller svært at lære. Til gengæld kræver forandringerne et ærligt kig på dig selv og dine vaner. Er du mon klar til det?
I denne artikel kigges dybere ind i betydningen af de små skridt og simple forandringer for det samlede sundhedsbillede.
Et godt sted at starte er at prioritere muligheden for 8 timers nattesøvn. Søvnen elsker, når du har faste senge- og stå op tider, for her får du hjælp af de indre ”klokkers” styring af døgnrytmen.
For at gøre det nemmere at falde i søvn og at sove dybere, er det bedst at stoppe med at drikke kaffe senest kl. 15 og ikke at kigge på skærme de sidste 1-2 timer.
I stedet kan du drikke te af kamille, humle og lavendel, mens du laver åndedrætsøvelser, blid yoga, læser en bog, skriver dagbog eller hvad end, der gør dig godt.
”Bitte små ryk” synger Tina Dickow på sin nyeste plade. Ordene rammer ind i noget essentielt i min tilgang til sundhed. For med bittesmå ryk skabes en bæredygtig kursændring, som foruden at forandre den fysiske krop tillige opbygger et menneske indefra.
For når aftaler med dig selv overholdes, stiger din selvrespekt og med tiden ofte selvværdet.
Nogle kommer endda så langt, at kærligheden til sig selv og livet vokser. Med medvind på denne front er der ikke grænser for, hvilke forandringer, som kan overkommes, og ikke mindst holdes på lang sigt. Så et lille skridt i den rigtige retning kan i virkeligheden være et kæmpe skridt for mennesket og forbundetheden med sig selv. Heraf udspringer sand sundhed.
I arbejdet med de nye vaner har den stille og rolige proces en anden fordel. Så længe du kun går til komfortzonens grænser bevares lysten og binyrernes kortisol- og adrenalinproduktion aktiveres ikke. Rent kropsligt ska- bes dermed ikke en fysiologisk respons, som i virkeligheden modvirker det ønskede resultat. En bæredygtig strategi er derfor langsomt at udvide dine grænser indefra ved at tage et lille skridt, sikre et nyt fodfæste og først derefter tage et nyt skridt.
Denne tilgang kræver et stærkt fokus på din egen proces. Ikke sammenligning med andre eller et endemål, som er langt væk. For så kommer du let ud af kurs og rammer utålmodighedsmuren. Billedligt talt beder jeg altid folk om at se sig selv som en bjergbestiger. I stedet for konstant at kigge mod flaget på toppen eller på andres rejse, så kig i stedet nedad og se, hvor langt du har rykket dig.
Når forandringens vinde blæser, er første barriere typisk sindets og vanens magt over dig. At turde kigge dig selv og dine vaner dybt i øjnene og afgøre, om de egentlig beriger dit liv, er nødvendigt for din sundhed. For vaner er spor, som slides dybere og dybere ned i organismen. Jo længere tid, en vane har fået lov at regere i dit liv, jo større aftryk sætter den i og på dig.
At ændre en vane kræver, at du virkelig finder ind til den ”smerte”, som den nuværende forårsager, og i stedet får formuleret, hvad du ønsker og længes efter i livet. Måske det er mere energi, større bevægelsesfrihed eller et liv med indre fred. Så lad dette være dit kompas, som afgør hvilke beslutninger du tager fremadrettet.
For livet er i bund og grund et stort valg. Uanset hvad du vælger, vil der være dage og situationer, hvor det er udfordrende. Det vigtigste er at blive bevidst om, hvilken form for ”hårdt” du vælger at gå med, og hvilke konsekvenser det har.
For det er hårdt at prioritere at komme tidligt i seng og ikke kigge på skærme den sidste time før sengetid, men det er også hårdt at være træt hele dagen, have koncentrationsproblemer og mangle energien til at lave de forandringer, du ønsker.
I hverdagens valg ligger netop nøglen til det gode liv. Ikke mindst på lang sigt. Så træf bevidste valg, som er i tråd med det, du af hjertet ønsker, og som ikke blot er hjernens automatikprogram.
Der er så meget at hente ved at lave småjusteringer i måden, din hverdag er sat sammen på. Justeringerne bringer kroppen tilbage i en tilstand, hvor den selvhelbredende evne aktiveres. Det fungerer næsten som dominobrikker, hvor du ved at ændre en ting får en masse andet med i ”faldet”. For hver brik der vælter, kommer du nærmere et liv levet og ikke bare overlevet.
Du og jeg er natur. Uden naturtid mistes fobindelsen til det dybeste lag i os selv.
Meget tyder på, at natur bliver oplevet på en anden måde i hjernen end menneskeskabte ting.
Naturen lader hjernen slappe af på en anderledes måde, så hele nervesystemet beroliges. Og med ro på nervesystemet kan mirakler ske.
Find gerne 15 minutter om morgenen til at nyde sollyset og komme ud på græs og gerne med bare tæer, hvis årstiden tillader det.
Det rykker!
Helt lavpraktisk skal du drikke ca. 1 liter væske pr 30 kg kropsvægt.
Denne anbefaling fortsætter ikke op med vægten, men stopper omkring de 3 liter.
Et andet parameter, som sladrer om din væskebalance, er dine vandladninger.
Der skal være mellem 3 og 7 stk. om dagen, og en af dem skal helst være helt gennemsigtig.
Start dine morgener med et stort glas vand og drik derefter resten af væsken løbende over dagen. Du kan med fordel få en drikkedunk, så du kan følge med i dagens væskeindtag.
”At have bly i røven er den egentlige synd mod ånden,” udtalte Nietzche, som var en kæmpe fortaler for gåture.
I min optik er netop gang og gåture noget af den sundeste motion, som samtidig kan udføres af de fleste og sjældent giver skader.
Så kom ud og gå i det tempo og i den distance, som passer til dig.
Du og jeg er natur. Uden naturtid mistes forbindelsen til det dybeste lag i os selv. Meget tyder på, at natur bliver oplevet på en anden måde i hjernen end menneskeskabte ting.
Naturen lader hjernen slappe af på en anderledes måde, så hele nervesystemet beroliges. Og med ro på nervesystemet kan mirakler ske.
Forskningsmæssigt findes tillige, at selv kortvarige naturophold på 15-20 minutter sænker kortisol, og det er uagtet, om du sidder ned eller bevæger dig omkring.
Direkte hudkontakt med naturen har dog en ekstra fordel, da du her forsynes med elektrisk ernæring i form af negative ioner. Disse små molekyler virker som en form for antioxidanter inde i kroppen, der neutraliserer skadelige frie radikaler.
Sidst må sollysets direkte helbredende evne ej glemmes. Sollyset hjælper bl.a. kroppen med at indstille døgnrytmen, det stimulerer D-vitamindannelsen og på et åndeligt plan tænder det lyset i os.
Find gerne 15 minutter om morgenen til at nyde sollyset og komme ud på græs og gerne med bare tæer, hvis årstiden tillader det. Det rykker!
Måske du ikke kommer sovende til noget her i livet, men uden nok og god nok søvn opnår du ingenting. Alene det at give søvnen det rette arbejdsmiljø og vilkår, rykker for vildt på både niveauet af inflammation, immunforsvaret, blodsukkerbalancen, vægten og ikke mindst energiniveauet og koncentrationsevnen.
Et godt sted at starte er at prioritere muligheden for 8 timers nattesøvn. Søvnen elsker, når du har faste senge- og stå op tider, for her får du hjælp af de indre ”klokkers” styring af døgnrytmen. For at gøre det nemmere at falde i søvn og at sove dybere, er det bedst at stoppe med at drikke kaffe senest kl. 15 og ikke at kigge på skærme de sidste 1-2 timer.
I stedet kan du drikke te af kamille, humle og lavendel, mens du laver åndedrætsøvelser, blid yoga, læser en bog, skriver dagbog eller hvad end, der gør dig godt.
Hvis du var en hovedret, ville du måske blive præsenteret som: ”Vand med tilbehør”. For størstedelen af din fysiske tilstedeværelse er vand.
Et gennemsnitsmenneske har et væskeindhold i kroppen på omkring 60%. At holde en god væskebalance er essentielt for dit velbefindende. Helt lavpraktisk skal du drikke ca. 1 liter væske pr 30 kg kropsvægt. Denne anbefaling fortsætter ikke op med vægten, men stopper omkring de 3 liter. Et andet parameter, som sladrer om din væskebalance, er dine vandladninger. Der skal være mellem 3 og 7 stk. om dagen, og en af dem skal helst være helt gennemsigtig.
Start dine morgener med et stort glas vand og drik derefter resten af væsken løbende over dagen. Du kan med fordel få en drikkedunk, så du kan følge med i dagens væskeindtag.
At tage en pause. At mærke sig selv. I virkeligheden er dette at gøre noget, som bidrager til at skabe et indre miljø for healing. Pauser er forunderlige – for de skaber plads til forandring. Ikke blot i det psykiske felt, men i lige så høj grad i den fysiske krop.
En pause fyldt med lange, dybe og rolige åndedræt bringer dig fra hovedet og ned i kroppen. Samtidig signaleres via nervus vagus tilbage til hjernen, at der er ro på systemet. Hermed skrues ned for blusset fra centralstationen. Det kan mærkes overalt indeni dig.
Hvis du ikke kender til åndedrætsøvelser, kan du prøve en variant, der hedder 4-7-8. Den foregår ved, at du trækker vejret ind, mens du tæller til 4, dernæst holder du vejret, mens du forfra tæller til 7 og slutteligt ånder du ud, mens du igen forfra tæller til 8. Bare 5 minutter 2 gange om dagen gør en kæmpe forskel.
En anden form for pauser er spisepauser. Nogle kalder det også for faste. Alene det at undlade at indtage kalorier 12 timer i døgnet er utrolig opbyggende for kroppen. Det gøres nemt ved at stoppe med at spise efter aftensmaden og holde munden lukket indtil morgenmaden. Når du faster, må du stadig drikke vand, te og en kop sort kaffe om morgenen.
Pauser er forunderlige – for de skaber plads til forandring. Ikke blot i det psykiske felt, men i lige så høj grad i den fysiske krop.
En pause fyldt med lange, dybe og rolige åndedræt bringer dig fra hovedet og ned i kroppen. Samtidig signaleres via nervus vagus tilbage til hjernen, at der er ro på systemet. Hermed skrues ned for blusset fra centralstationen. Det kan mærkes overalt indeni dig.
En anden form for pauser er spisepauser. Nogle kalder det også for faste. Alene det at undlade at indtage kalorier 12 timer i døgnet er utrolig opbyggende for kroppen.
Det gøres nemt ved at stoppe med at spise efter aftensmaden og holde munden lukket indtil morgenmaden.
At tage en pause. At mærke sig selv. I virkeligheden er dette at gøre noget, som bidrager til at skabe et indre miljø for healing. Pauser er forunderlige – for de skaber plads til forandring. Ikke blot i det psykiske felt, men i lige så høj grad i den fysiske krop.
En pause fyldt med lange, dybe og rolige åndedræt bringer dig fra hovedet og ned i kroppen. Samtidig signaleres via nervus vagus
tilbage til hjernen, at der er ro på systemet. Hermed skrues ned for blusset fra centralstationen. Det kan mærkes overalt indeni dig.
Hvis du ikke kender til åndedrætsøvelser, kan du prøve en variant, der hedder 4-7-8. Den foregår ved, at du trækker vejret ind, mens du tæller til 4, dernæst holder du vejret, mens du forfra tæller til 7 og slutteligt ånder du ud, mens du igen forfra tæller til 8. Bare 5 minutter 2 gange om dagen gør en kæmpe forskel.
En anden form for pauser er spisepauser. Nogle kalder det også for faste. Alene det at undlade at indtage kalorier 12 timer i døgnet er utrolig opbyggende for kroppen. Det gøres nemt ved at stoppe med at spise efter aftensmaden og holde munden lukket indtil morgenmaden. Når du faster, må du stadig drikke vand, te og en kop sort kaffe om morgenen.
”At have bly i røven er den egentli- ge synd mod ånden,” udtalte Nietzche, som var en kæmpe fortaler for gåture. I min optik er netop gang og gåture noget af den sundeste motion, som samtidig kan udføres af de fleste og sjældent giver skader. Så kom ud og gå i det tempo og i den distance, som passer til dig.
I forandringsprocessen er det vigtigt at huske på, at det mulige trumfer det ideelle. ALTID. Hvilket lille skridt er muligt for dig at tage i dag?
Må du ligeså stille finde din vej til mere sundhed på en bæredygtig måde.
Forrige artikel“Det er helt pip at den egoistiske røvhulskultur vægter højest”
Næste artikelTrin-for-trin fra modermælk mod familiens mad