Nyt dansk forskningsgennembrud kan betyde, at fostres gener kan testes via blodprøve. Måske farvel til de fostervandsprøver, som giver risiko for ufrivillig abort.
Danske forskeres enestående opdagelse – nemlig at fosterets celler kan isoleres fra moderens blod – giver håb om, at kvinderne fremover kan nøjes med et prik i armen frem for en kanyle i maven, når der skal undersøges for kromosomfejl og arvelige sygdomme.
Risiko for abortFostervandsprøver fører i omkring én pct. af tilfældene til, at den gravide aborterer ufrivilligt.
Millioner af gravide kvinder verden over får hvert år stukket en kanyle i maven og testet fostervand eller moderkage for kromosomfejl, kendte arvelige sygdomme og misdannelser. Ca. en af hundrede kvinder aborterer ufrivilligt som følge heraf.
I løbet af få år kan det være fortid. Som de første i verden er det lykkes danske forskere ved det vejlensiske biotekfirma FCMB at isolere fosterceller i blodprøver fra gravide. Det baner vejen for at afløse nutidens risikable metoder med en simpel blodprøve.
»Man har drømt om dette i 30 år. Det er et vigtigt forskningsresultat, der betyder, at man risikofrit kan undersøge fostre for de hyppigst medfødte misdannelser,« fastslår projektleder ved FCMB Steen Kølvraa, professor ved Vejle Sygehus, der har forsket inden for området i et årti.
»Alle kvinder er nervøse for at få et barn, som er sygt eller misdannet, og alle kvinder er bange for, at nålen, der stikker ind, hvor fostret er, udløser en abort. Både praktisk og psykologisk er dette en stor gevinst,« tilføjer han.
Forskere har længe vidst, at gravide kvinders blod også indeholder celler fra fosteret. At blodprøver ikke har erstattet prøver fra fostervand eller moderkage endnu skyldes, at man ikke tidligere har været i stand til at finde og isolere fostercellerne.
Kilde: Jyllands-Posten.
Forrige artikelBlodtrykspatienter får bedre behandling
Næste artikelOverraskende mange har nedsat lungefunktion