Går du med overvejelser om, hvorvidt det er tid at få et kæledyr i familien? Læs med her og få lidt flere perspektiver til din beslutning.
Er du bekymret for allergi? Det forstår jeg godt. I mange år har vi hørt, at det er bedst at undgå dyr i hjemmet hos børn, der er i risiko for allergi. Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at allergidisponerede børn skulle undgå daglig kontakt med pelsdyr det første leveår for at forebygge allergi. Det har helt overordnet været budskabet, at vi skulle sørge for at holde børn med risiko for allergi væk fra alt, der kan give allergi. Derfor skulle der helst være nærmest klinisk sterilt rundt om børnene.
Men lad os lige stoppe op engang. For hvordan hænger det egentlig sammen? Er det katten eller støvmiden, der ”giver” barnet allergi? Svaret er nej – dyr giver ikke allergi. Allergien opstår inde i barnets krop. Allergi er immunforsvaret, der overreagerer på noget, som egentlig ikke er farligt.
Det er altså ikke katten, der er skyld i allergien – det er immunforsvaret, der er i ubalance. Katten eller husstøvmiden kan være det, som tricker immunforsvaret, men det er ikke det, der er årsagen.
Hvis dit barn allerede har allergi overfor et eller flere dyr, som giver store gener, så er det selvfølgelig bedst at minimere kontakten med dyr for nu. Husk, at det som regel ikke er dyrets pels, der er allergifremkaldende, men i stedet hudceller, spyt, blod, urin og afføring. Derfor hjælper det sjældent bare at gøre rent og støvsuge, fordi de andre stoffer er så små, at de hvirvles rundt med luften.
Lad os se på, hvordan vi kan hjælpe barnets immunforsvar i balance, så det ikke overreagerer.
Du har nemlig mulighed for at hjælpe dit barns immunforsvar mere i balance med forskellige tiltag, så dit barn på sigt bedre kan tåle omgang med dyr. Det er der mange skønne mulige oplevelser i. Og som vi skal se lidt nærmere på her i artiklen – også sundhedsfremmende effekter af.
Først får du tip til afbalancering af dit barns immunforsvar.
Immunforsvaret sidder hovedsageligt i fordøjelsen. Sørg derfor for en kost med mange grøntsager, frugt, fuldkorn og sunde fedtstoffer. Hvis dit barn ikke er så begejstret for grøntsager, så gem dem gerne i pandekager, smoothies og kødsovsen. Spis gerne syrnet/fermenteret mad som Acido, kefir og surkål. De biddrager med de gode og vigtige bakterier til fordøjelsen. Undgå raffineret mad, sukker og tilsætningsstoffer, da det påvirker tarmbakterierne negativt. Giv dit barn et tilskud af mælkesyrebakterier/probiotika, en god kvalitets multivitamin, ekstra D-vitamin om vinteren, fiskeolie, ekstra C-vitamin og magnesium. Det er alt sammen med til at hjælpe immunforsvaret til bedre balance. Magnesium og C-vitamin virker begge som naturlige antihistaminer. Magnesium kan f.eks. tilføres som en magnesiumcreme, da det optages fint gennem huden.
Vær også opmærksom på, om nogle fødevarer forstyrrer dit barns fordøjelse.
Det kan i høj grad bringe immunforsvaret ud af balance. Langt fra alle fødevare-reaktioner kan måles i blodprøve hos egen læge. Få derfor gerne hjælp af en dygtig behandler, f.eks. en børnesundhedsvejleder, til at finde frem til eventuelle fødevarereaktioner og til at sammensætte en sund og immunbalancerende kost til dit barn.
Du kan også hjælpe kroppen med homøopatiske midler. Nasaleze næsespray danner en beskyttende gel, der beskytter mod partikler i luften. Derudover vil jeg anbefale at kontakte en heilpraktiker eller anden homøopatisk behandler, der kan hjælpe med at finde netop de homøopatiske produkter, som passer til dit barn.
Hvis dit barn ikke har allergi, men I måske kender til allergi i familien eller omgangskredsen, kan det også være med til at sætte bekymringerne i gang. Hvad vil der ske, hvis I får et dyr i hjemmet? Studier tyder dog på, at den bekymring kan lægges væk – eller faktisk helt vendes om.
Børn, der vokser op med dyr, har i studier nemlig vist sig at få mindre allergi. Både opvækst med hunde og katte har vist denne effekt. Det samme viser sig hos børn, der er vokset op på landet. I det hele taget kommer der i disse år flere og flere studier, som peger på, at jo mere sterile og bakterieforskrækkede vi bliver, jo mere sart bliver vores immunforsvar.
Vi skal selvfølgelig have en striks hygiejne, når vi er sammen med syge mennesker, så vi ikke smitter hinanden med f.eks. influenza. Men når vi er i vores eget hjem, og når vi er i naturen og sammen med dyr, så tyder den nyeste viden på, at kroppens sundhed styrkes af kontakt med bakterier. Lad derfor meget gerne dit barn lege mest muligt i naturen og komme i kontakt med naturens bakterier – herunder dyr.
Det er ikke kun den fysiske sundhed, der ser ud til at have gavn af kæledyr i hjemmet. At vokse op med dyr giver også positiv effekt på den mentale sundhed. Et studie fra 2020 viser at 73 procent af danskerne følte sig trygge og lykkelige som børn, fordi de havde et kæledyr i familien.
At have et kæledyr øver barnet i tage ansvar. Det er overordnet set de voksne, der har ansvaret, men hvis barnet bliver inddraget, vil det alt efter alder kunne tage del i dette. Det kræver igen både tålmodighed, tid og opmærksomhed at sørge for, at et dyr har det godt. Alt sammen egenskaber som barnet får øvet sig i.
Børn, der har kæledyr, får også udviklet deres evne til empati. De øver sig i at tage hensyn og drage omsorg for andre.
Kæledyr kan også være med til at stimulere barnet til leg og bevægelse. Det er ikke mindst betydningsfuldt i en tid, hvor skærme og stillesiddende aktiviteter fylder meget i mange børns liv.
Der er således rigtigt mange positive effekter ved at have kæledyr i huset. Men kæledyr er selvfølgelig ikke kun fryd og gammen. Det er en stor beslutning at tage ansvaret for et dyr, og det er vigtigt at tage med i betragtning, at dyret kan blive syg og have brug for dyrlæge. Hvem skal passe dyret under en eventuel ferie? Hvor gammel bliver dyret? Hvor meget pasning kræver dyret i hverdagen?
Derfor er det vigtigt at tage nogle gode snakke i familien først. Det kan også være en god idé at forhøre sig hos familie og venner, om de vil have lyst og mulighed for at hjælpe f.eks. i forbindelse med ferier.
Hvis I ender med at beslutte jer for at få et kæledyr i huset, så overvej om et dyr fra et internat kunne være en mulighed. Her finder I dyr, der har brug for et nyt og kærligt hjem. Dyrene er tjekket af dyrlæge, og personalet kan ofte sige noget om dyrets temperament og hvilken type familie, det passer til.
Det er en rigtig god idé med grundig forberedelse, når man anskaffer sig et dyr. Mange familier har oplevet svære situationer, når de alligevel ikke var et match til det dyr, de havde valgt.
Så for både dyr og familiens skyld, så snak det hele grundigt og ærligt igennem.
Og glæd jer så til mange skønne stunder med jeres nye familiemedlem.
Hunden er det mest populære kæledyr i Danmark. Næsten en halv million familier holder hund (450.000).
Katten kommer på en flot andenplads, når vi tæller familier (370.000), men flere har åbenbart mere end én kat. Derfor har ca. 650.00 adresse hos en menneskefamilie (550.000 hunde bor hos mennesker).
Er der allergi i din familie, kan I starte med at holde akvariefisk. Det kan alle tåle, og det er nemt at skabe rutiner, hvor børnene kan hjælpe med at fodre fiskene og rense akvariet.
Kilde: Kæledyrsguiden.dk