Ny dansk forskning har skabt champignoner med over fem gange så meget D-vitamin som laks. Det kan hjælpe danskerne med at få nok af vitaminet om vinteren.
Champignon – nu med ekstra D-vitamin
Et samarbejde mellem Aarhus Universitet, DTU Food og champignonproducenten Egehøj Champignon A/S har båret frugt (eller svamp) i form af superchampignoner med et højt indhold af D-vitamin.
Ved at belyse svampene med UV-lys, der også indgår i helt almindeligt sollys, lykkedes det forskerne at øge D-vitaminindholdet til 164 mikrogram pr. 100 gram champignon, og det er højt.
Til sammenligning indeholder laks cirka 30 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram fiskekød. Og laks betegnes ellers som en af de vigtigste kilder til D-vitamin.
Forskerne har fundet frem til, hvad der sker, når svampe producerer D-vitamin. Det foregår nemlig, når UV-strålerne sætter gang i en såkaldt fotokemisk proces, hvor stoffet ergosterol, der findes i champignonen omdannes til D-vitamin.
Fotokemiske processer foregår meget hurtigt, og vi kender det fra vores egen krop. Vi laver nemlig selv D-vitamin, når UV-lys omdanner kolesterol i vores hud.
Fordi den fotokemiske proces forløber så hurtigt, er det kun et par minutter, at champignonerne skal bestråles med UV-lys. Derfor skal man kunne styre forløbet helt præcist.
– Det er meget vigtigt, for det er klart, at hvis man skal lave fødevarer med D-vitamin, skal man også kunne bestemme meget præcist, hvor meget D-vitamin, der kommer i produktet.
Man skal jo også passe på, at forbrugerne ikke får for meget, siger lektor Hanne L. Kristensen fra Aarhus Universitet, der har ledet forskningsprojektet.
Mens champignonerne vokser i sollys danner de selvfølgelig også D-vitamin, men på grund af deres ekstremt hurtige vækst, hvor størrelsen firdobles i løbet af et døgn, fortyndes D-vitaminindholdet.
Derfor er det nødvendigt med den målrettede UV-belysning for at opnå et højt vitaminniveau.
Kilde:
videnskab.dk
Forrige artikelBirgittes TIP til selvcoaching
Næste artikelHjælp til den indre rengøring- uden at røre en finger