Der er en god grund til, at vi kan føle trang til chips og cola. Forskning viser, at hjernens reaktion på netop disse to produkter kan sammenstilles med hjernens reaktion på narkotika.
Man kan undertiden opleve et lille hverdagsdrama uden ord i supermarkedets kassekø. En stærkt overvægtig kunde lægger en pose chips på kassebåndet og forsøger at skjule den under en plastpose. Der ryger også en cola op fra indkøbsvognen, men den er naturligvis light. Egentlig burde kunden være ligeglad med omgivelsernes reaktion, men forargelsen og fordømmelsen ligger måske lige under ovefladen. Eller måske ikke. Men debatten om fedme skal nok plante en skamfuldhed hos den overvægtige, fordi hovedopfattelsen synes at være, “at fede mennesker bare skal tage sig sammen, spise sundere og motionere noget mere”.
Uanset hvor rummelig, tolerant og godt et menneske, man ønsker at være, er det da også svært ikke at studse over indkøbet af de salte og fedtede kartoffelskiver, der er nogenlunde det værste, man kan fylde på en overvægtig krop. Men der er en god forklaring.
Hjerneforsker Helgi Schiöth fra Uppsala Universitet i Finland har kigget på det tyske studie, hvor man har studeret rotter, chips og cola. Man lod rotterne spise chips og andre fødevarer, mens deres hjerne blev fotograferet med et såkaldt MR-kamera. På den måde kunne forskerne se, hvilke dele af hjernen, der blev aktiveret ved indtagelse af den salte snack.
– Forskningen viser, at de 27 områder i hjernen, der er koblet til “belønningssystemet” (frigivelse af stoffet dopamin, red.), aktiveres, når vi spiser kartoffelchips. Og når vi har fået dette “kick”, vil vi gerne have det igen. Der er ikke den samme reaktion ved andre fødevarer, siger Helgi Schiöth.
Forskerne kan se en lighed med narkotika, når afhængigheden vurderes. Især hvis du drikker cola sammen med chips’ene.
– Raffineret sukker og koffein giver et “kick”, som forstærker oplevelsen og afhængigheden. Derfor er det ikke godt at servere cola sammen med chips for børn, siger Helgi Schiöth.
Dopamin er et signalstof i hjernen, der udløser en lykkefølelse, og netop chips og cola er gode til at få hjernen til at frigive lykkestoffet. Ifølge forskerne sker der en forandring i hjernens belønningssystem allerede efter en uges chipsforbrug. Det er den forandring, der skaber afhængigheden.
Så der er ingen grund til at forsage chipsposen og alle dens usunde ingredienser.
– Problemerne opstår først, når man spiser chips hver dag i en længere periode, så hvis man kan begrænse det til én gang om ugen, er det fint, siger Helgi Schiöth.
Kilde: SVT.se