Liv

Chris MacDonald: Til kamp mod kræft med mad, motion, søvn og humør

7. oktober 2012

Omkring 225.000 danskere har kræft, og de fleste føler sig magtesløse, fordi de ikke tror, at de kan stille noget op. Men der er meget, man selv kan gøre, fortæller Chris MacDonald. Han står sammen med Kræftens Bekæmpelse bag et nyt kursustilbud, der skal styrke kræftramtes ressourcer.

Danmarks nok mest benyttede sundhedscoach Chris MacDonald er kendt for at hjælpe danskere til et bedre og længere liv ved hjælp af kost, motion, søvn og mentale ressourcer. Da hans far i 2008 fik kræft i spiserøret, med kun to måneder tilbage at leve i, besluttede han at tage kampen op mod sygdommen efter samme principper.

Resultaterne var så gode, at han nu sammen med Kræftens Bekæmpelse står bag udviklingen af Ditliv-kurset, der hjælper kræftramte og deres pårørende landet over med at komme bedre gennem sygdommen og øge livskvaliteten.

– Grunden til, at jeg har valgt at være med til at udbrede denne viden, er, at det gjorde en kæmpe forskel for min far. Vi gjorde, hvad vi kunne for at mobilisere hans krops ressourcer, og på den måde vandt vi tid, ligesom den tid, han fik, før han døde, blev meget bedre. Også for mig og min familie gjorde det en stor forskel. Det at handle skaber håb, og håb er enormt vigtigt, hvis man vil påvirke sygdomsforløbet i en god retning, siger han og fortsætter:

– Kræft er den sygdom, folk frygter mest. Som kræftpatient bliver man udsat for medicinsk behandling, med blandt andet kemoterapi og strålebehandling, som tærer hårdt på kroppen. Man får samtidig at vide, at lægerne har ansvaret for behandlingen, og at der ikke er noget, man selv kan gøre for at komme igennem sygdommen. På den måde mister man kontrollen og handlekraften, og det er helt forfærdeligt for et menneske.

 

Starter en positiv spiral

Ditliv-kurset, som strækker sig over seks gange af nogle timers varighed, har fokus på at spise godt, at sove godt, at bevæge sig godt og at tænke godt. Alle områder, der har afgørende betydning for menneskers ressourcer, og hvor den kræftramte selv kan gøre en aktiv indsats for at få det bedre.

– De fire elementer er almene og påvirker hinanden indbyrdes. Jeg har sjældent set folk, der ikke sover, være i supergodt humør. Søvn er helt utroligt vigtig, for det giver os overskud. Uden søvn er der ingen mental energi, og uden det er der ikke overskud til at lave motion og stå i køkkenet og fremstille sund mad. Og omvendt kan bare et lille positivt skridt på ét område starte en positiv spiral i forhold til de andre områder, siger Chris MacDonald.

Ditliv-kurset skal ses som et supplement til den behandling, som den kræftbehandlende læge anbefaler, og er ment som en værkstøjskasse, hvor den enkelte selv kan plukke de redskaber ud, som han eller hun har mest brug for lige nu.

Lidt er bedre end ingenting

– Hvis det er søvnen, der er det største problem, kan man starte der, hvor man blandt andet bliver undervist i meditation, yoga og får redskaber til at arbejde med angst. Og ellers er det altid godt at starte med motion, det kan være vandreture, korte eller lange eller træning på cyklen i fitnesscenteret, da det at bevæge sig giver øget handlekraft i det hele taget, forklarer Chris MacDonald og tilføjer:

– Og man skal huske, at lidt aktivitet altid er bedre end ingenting. Derfor er det også vigtigt at indrette sig på, at man kan have dårlige dage under sygdomsforløbet, hvor man må benytte en plan B, som måske indebærer, at man blot går en lille tur og ellers ikke laver andet.

Mens kost, motion og søvn er tre ret håndgribelige områder at arbejde med, så er området med mentale ressourcer mere diffust. Her er det ifølge Chris MacDonald vigtigt at holde sig for øje, at det ikke handler om at være glad hele tiden eller om nødvendigvis at tænke glade tanker, men om at blive mere bevidst om sine tanker og sine ressourcer for at få mest muligt ud af den givne situation.

– Kort fortalt handler det om at bevare håbet og kampgejsten. Hvis man kan se en parallel mellem det, man gør og det at komme godt igennem kræftsygdommen, så er det ikke så svært at finde og holde fast i motivationen.

Bygger på nyeste forskning

Formålet med Ditliv-kurset er empowerment – at styrke den syges ressourcer og immunforsvar. Et panel af forskere inden for de fire områder er tilknyttet, og de sikrer løbende, at indholdet bygger på nyeste viden om, hvad der øger overlevelsen og reducerer følger af sygdom og behandling.

– Vi ved fra lægevidenskaben, at motion og kost gør en forskel for en del kræftsygdomme, som for eksempel bryst- og tarmkræft. Samtidig virker det stærkt forebyggende mod tilbagefald, og så reducerer det bivirkninger af både sygdommen og behandlingen. Og den viden, der findes på området, vokser hele tiden, siger Chris MacDonald og understreger:

– Man ved jo aldrig på forhånd, hvad resultatet bliver for den enkelte, så vores mål er, at den kræftsyge får det bedst mulige sygdomsforløb både fysisk og mentalt. I tilgift kan man så håbe på, at den enkelte også vinder tid, ligesom det skete med min far.

Og Chris MacDonald er ikke i tvivl om, at Ditliv-kurset gør en forskel for de kræftramte, der deltager. Det gælder uanset hvilken kræftdiagnose, man har, og uanset om man er tæt på at dø eller ikke er så syg.

– Det betyder utroligt meget for folk, at de kan handle frem for at opgive. Og her får de nogle redskaber til, hvad de kan gøre. Jeg har mødt mennesker, som har været med, som ikke har overlevet, og her ved jeg fra deres pårørende, at det betød enormt meget for dem, at de kæmpede. Det oplevede jeg også med min far. Vi vidste godt, at han ville dø, men han var så taknemmelig over, at han fik lov til at kæmpe, og den tid, vi fik, var en fantastisk tæt tid for os alle sammen.

Pårørende kan hjælpe

Også for de pårørende betyder det meget at deltage i Ditliv-kurserne, understreger Chris MacDonald.

– Når et menneske tæt på os bliver alvorligt syg, vil vi så forfærdeligt gerne kunne gøre et eller andet. Problemet med kræft er bare, at vi ofte føler os helt magtesløse. Men ved at deltage her kan den pårørende hjælpe den syge med at finde motivationen til at ændre sin livsstil og på den måde kæmpe mod kræften. Det giver stor mening for den pårørende, at man følger den syge tæt og dermed ser sygdommen i øjnene, og gør alt, hvad man kan for at hjælpe.

Chris MacDonald, som i dag mest fungerer som rådgiver og inspirator på Ditliv-kurset, har en drøm om, at kurset bliver et integreret forløb, som tilbydes alle mennesker herhjemme, der får en kræftdiagnose. At alle hospitaler i landet kan tilbyde deres patienter et træningsforløb i empowerment, så de bliver klædt på til at kæmpe imod sygdommen.

– Flere og flere mennesker lever med kræft, og derfor vil det være en fantastisk investering at klæde folk på til en bedre livsstil, som gavner dem, mens de er syge. Samtidig håber vi jo, at de bevarer den gode livsstil efter, at sygdommen er overstået. Det vil højne sundhedsniveauet generelt. Og for den enkelte vil det betyde mindre risiko for tilbagefald samtidig med, at det vil være med til at forhindre andre livsstilssygdomme, siger han.

 

Fakta om kost, motion, søvn og mentale ressourcer

Spis godt: Handler om, hvordan man styrker sig selv bedst muligt gennem mad, som er rig på grønt, frugt, fuldkorn, fisk, mens man minimerer forbruget af kød, alkohol og salt. Og om at finde madglæden gennem konkrete råd, værktøjer og opskrifter.

Rør dig godt: Handler om den gode indvirkning, motion har på kræftpatienters psykiske og fysiske velbefindende. Herudover får man konkrete råd og værktøjer til at gøre bevægelse til en naturlig del af hverdagen.

Sov godt: Handler om søvnens betydning for helbredet og livskvaliteten. Ditliv giver viden om søvn og konkrete råd til at afhjælpe søvnproblemer, for eksempel gennem motion og afspænding.

Tænk godt: Handler om, hvordan man kan ruste sig mentalt til at komme igennem et kræftforløb. Blandt andet ved at blive bevidst om sine tanker og mentale ressourcer og bruge dem til at gøre noget aktivt, så de hjælper én bedst muligt.

 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Forrige artikelI skovens dybe, strålingsfrie ro

Næste artikelPas din power! – Guide til styrketræning