På ti år er forbruget af sukker og fedt faldet, men vi spiser stadig for meget af det. Til gengæld spiser vi mere frugt og grønt.
Vi ved godt, hvad der er sundt. Men vi lever ikke helt efter det, afslører den nye nationale kostundersøgelse, som Fødevareinstituttet har lavet. Ganske vist viser tallene helt overordnet, at forbruget af frugt og grønt er steget fra 1995 til 2006. Og vi spiser også mindre fedt og sukker. Hold øje med fedtet Men ser man på den enkelte dansker, er der stadig alt for mange, der spiser forkert i forhold til anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne. »Billedet er ikke entydigt. Vi spiser mere fedtfattigt på nogle områder, men vi kan ikke længere se et fald i fedtindtaget fra år til år. Så vi skal holde øje med fedtet«, siger Sisse Fagt, der er forsker på Fødevareinstituttet og blandt forfatterne til rapporten. Hyggekultur øger sukkerforbrug Selv om danske børn i 2006 spiste mindre sukker end i 2000, er det stadig hele 63 procent af børnene, der nedsvælger langt mere, end de bør. Det har blandt andet vores hyggekultur, slik- og sodavandsproducenternes større portioner og supermarkedernes usunde slagtilbud skylden for, mener forskeren. Grove grøntsager på fremmarch »Man glemmer, hvor lidt sukker der er plads til i en sund kost. Har man været i biffen midt på ugen, så er Disneyslik om fredagen faktisk udelukket«, påpeger Sisse Fagt. Skal hun pege på en positiv udvikling i danskernes kostvaner, så er det, at vi drikker mere mager mælk og spiser flere grove grøntsager. Især kampagnen '6 om dagen', der anbefaler 600 gram frugt og grønt dagligt, har virket. Madlister fra en hel uge Men vi tygger stadig ikke så meget grønt, som vi burde. Især ikke de unge mellem 11 og 24 år. »Jeg er glad for, at forbruget af de grove grøntsager stiger. Det gør det nemmere at komme op på 6 om dagen. Men det sker måske på bekostning af salatgrøntsager«, siger Sisse Fagt. Undersøgelsen er lavet på baggrund af flere tusinde danskere, der i en uge skriver alt det ned, de putter i munden.
Kilde: Politiken