Måske elsker du den, eller måske elsker du at hade rosenkål. Men det er indiskutabelt, at de små runde er sunde.
Måske elsker du den, eller måske elsker du at hade rosenkål. Men det er indiskutabelt, at de små runde er sunde.
Meningerne er delte, når det gælder rosenkål. Det er lidt som med stegt lever, som også enten er et hadeobjekt eller et hit på tallerkenen.
Når det gælder afsmagen for de små, runde kål, kan det være den bitre smag og ubehagelige lugt, som de svovlholdige ingredienser forårsager under tilberedningen. Onde tunger vil karakterisere det som lugten af prut i en spand. Men hvis du tror på rosenkålselskerne, er hovedårsagen til dårlig smag og lugt en forkert tilberedning. Alle er dog enige på ét punkt: Rosenkål er en af de mest vitamin- og næringsrige grøntsager, især i de koldere måneder.
Rosenkål er en kærkommen kilde til kaloriefattige vitaminer og næringsstoffer, især i efterårs- og vintermånederne. 100 gram rosenkål indeholder kun 43 kalorier, 9 g kulhydrater, 0,3 g fedt og 3,4 g protein. Rosenkål er særligt rig på C-vitamin. 100 g indeholder op til 112 mg, hvilket allerede er mere end den anbefalede daglige dosis.
Rosenkål indeholder også store mængder vitamin B6. Dette vitamin er vigtigt for adskillige biokemiske reaktioner af stofskiftet. Rosenkål indeholder desuden A-vitamin, som er godt for sund hud og øjne, og K-vitamin, som kroppen har brug for til sårheling.
Rosenkål indeholder en række værdifulde næringsstoffer og vitaminer. Denne tabel viser, hvor meget rosenkål indeholder i 100 gram:
Derudover indeholder 100 g kogte rosenkål forskellige B-vitaminer:
Ingrediensen diindolylmethan (DIM) er en antioxidant, der eliminerer frie radikaler. Derudover bremser DIM proteiner, der kan føre til udvikling af tumorer, styrker immunforsvaret og regulerer østrogenniveauet. Samtidig fremmer det beskyttelse mod forkølelse og influenzalignende infektioner.
Derudover kan mængden af sulforaphane og isothiocyanat i rosenkål hjælpe med at forhindre dannelsen af tumorceller. Det er grunden til, at rosenkål siges at have en forebyggende effekt mod kræft.
Der er 1 mg jern i hver 100 gram rosenkål. Hvis du har tendens til jernmangel, kan rosenkål gøre en positiv forskel. Typiske symptomer på jernmangel er bleghed, kuldefølelse, konstant træthed og øget modtagelighed for sygdom.
Før tilberedning skæres et stykke af den tørrede stilk. De ydre visne blade kan så nemt fjernes. Rosenkål må aldrig koges for længe, ellers bliver de grødet, og buketter falder fra hinanden og mister vitaminer.
Rosenkål, der har været blancheret i tre minutter, kan fryses i op til tolv måneder. Men selv kogte buketter kan opbevares i fryseren uden problemer. Kålhoveder kan ikke holde til længere tids opbevaring ved stuetemperatur. Bladene visner hurtigt. Det er bedst at pakke rosenkålene ind i et fugtigt klæde og stille dem i grøntsagsafdelingen i køleskabet, indtil de skal bruges.
Rosenkål smager også fint rå, hvis du skiller dem ad og spiser bladene i en salat. Du kan også stege dem i halve eller kvarte med mandler.
Kilde: natuerlich-gesund.online