Nyheder

Derfor skal du tygge din mad!

11. januar 2011

At tygge maden ordentligt er en yderst vigtig, men ofte overset, del af en sund fordøjelse. Få viden og gode råd om at tygge.

Du har måske travlt ind imellem, og maden skal ned – eller også er det blevet en generel dårlig vane. Rigtig mange putter maden i munden, tygger et par gange og sluger.

Men det tager egentlig ikke meget tid eller kræfter at tygge maden ordentligt – til gengæld er gevinsten stor ved den lille ekstra indsats i form af mere sundhed og større nydelse.

Sådan skal du tygge din mad

Der er flere bud på, hvor mange gange du skal tygge for, at det er gjort ordentligt, men det er altså afhængigt af, hvordan du tygger og mundfuldens størrelse. Så mærk selv efter: Maden skal være tygget småt nok og opløst nok til, at du med lethed kan sluge den.

En god tommelfingerregel er, at hvis du stadig kan mærke på teksturen – ikke smagen – hvad maden er, så har du ikke tygget det nok. Hvis du f.eks. er ved at tygge broccoli, og du stadig kan mærke med tungen, om det er stilken eller toppen, du har i munden, så skal du tygge mere.

Fordøjelsen starter i munden

Når du tygger, nedbryder du fødevarernes molekyler til mindre partikler. Det betyder, at fødevaren får et større overfladeareal, hvilket medvirker positivt til en god fordøjelse.

Udover den åbenlyse fordel ved ikke at stresse spiserøret med store stykker mad, er en anden vigtig faktor ved at tygge maden ordentligt, at det blandes godt med spyt i en længere periode.

Spyttet gør det lettere for maden at komme gennem spiserøret, men spyt indeholder også enzymer, der bidrager til den kemiske proces i fordøjelsen. Både kulhydrater og fedt starter med at blive nedbrudt af spyttet.

Bakterier får frit spil, når du ikke vil tygge

Hvis du sluger for store dele af maden, bliver maden ikke nedbrudt ordentligt. Det betyder selvfølgelig, at du går glip af næringsstoffer, som ikke bliver udvundet fra maden, men ufordøjet mad bliver også til foder for bakterier i tyktarmen. Det kan give bakteriel overvækst med luft i maven og andre symptomer på fordøjelsesbesvær til følge.

Du tygger helt ned i tarmene

Når du tygger, giver det faktisk effekt helt ned i maven. Det er ikke kun fra mund til mavesæk at flytningen sker. Dine nedre mavemuskler slapper nemlig af, når der kommer spyt. Du producerer tilstrækkeligt spyt, når du tygger grundigt, og det får maden til at forlade maven, som videregiver den til tyndtarmen.

Ved at tygge aktiverer du også signaler, som sender besked til resten af mave-tarmsystemet, om at den skal starte fordøjelsesprocessen. Dette hænger sammen med hele den proces, der allerede starter, når du ser og lugter din mad. Jo længere tid, du således lugter, ser og smager på maden, jo mere aktiverer du fordøjelsen.

Forskning bakker op om at tygge

Denne fase er faktisk yderst grundigt beskrevet i meget forskningslitteratur. Frigivelsen af molekyler, som er vigtige for fordøjelsen, stiger med hele 50 pct. bare ved synet og lugten af mad.

Det, at tygge og aktivere receptorerne for smag, får nervesystemet til at bede mavesystemet om at optimere fordøjelsesprocessen. F.eks. vil receptorer for smagen sende signal til maveslimhinden om at producere saltsyre, der nedbryder protein.

At tygge maden ordentligt forhindrer også overspisning. Du bliver bedre mæt, og mange kan således nøjes med mindre – endnu en grund til ikke at stresse ved middagsbordet.

Kilde: Whfoods.org (Oprettet den 12. januar 2011)

Forrige artikelMedicin testes på mænd – ikke kvinder

Næste artikelHøjbede: Forbered næste års høst