Det er efterhånden gået op for mange danskere, at det er en god ide at genbruge. Men måske har du oplevelsen af at gå forgæves, når du svinger vejen forbi den lokale genbrugsbutik og ender med at købe nyt i stedet for genbrugstøj? Vi har samlet en række gode tips, der kan hjælpe dig til bedre brugte shopping-oplevelser.
Klodens ressourcer for i år er ved indgangen til denne uge blevet opbrugt. Det er tidligere end sidste år. I praksis betyder det, at alle de ressourcer, vi bruger fra nu og frem mod årsskifte, tærer mere på kloden, end den kan nå at genopbygge sine lagre.
Det er klart, at vi ikke kan sige, at vi så må undvære elektricitet, varme, skære ned til et måltid om dagen og ellers leve asketisk. Selvom moder jord helt sikkert ville sige tak for pusterummet, er det en utopi. Men det betyder ikke, at vi ikke godt både nu og i fremtiden kan skære ned eller ændre vores forbrugsmønstre, så de er mere i harmoni med naturen.
Sommerudsalget i butikkerne er ved at være forbi, og efterårsvarerne er så småt begyndt at komme på hylderne. Smukt udstillet på rad og række hænger de nye trends og forfører os med deres friskhed.
For mange vil det vække den lille stemme i hovedet, der siger:
”Det skal jeg da have! Jeg kan faktisk næsten ikke leve uden.”
Det er der ingen skam i! Slet ikke. For vi er blevet indpodet med de forestillinger, så de ligger så dybt, at det kan være svært at skelne vores egne behov fra dem, der er blevet skabt for os.
Men inden du lader stemmen styre, kan det være en miljømæssig og økonomisk god ide at stoppe op og spørge dig selv, om du kunne gøre noget andet?
For der findes et hav af tøj, som allerede er inde i tøj-kredsløbet. Det er oven i købet smukt, lækkert og billigt. Det er naturligvis genbrugstøj.
Nu kan det være, du tænker, at det tøj, der hænger i butikkerne, jo også allerede er produceret, og derfor en del af kredsløbet, og det er også rigtigt – men hvis ikke mængden af tøj, der er i omløb, bare skal vokse, til det en dag vokser os over hovedet, kræver det, at der bliver købt mindre i butikkerne, så de sænker deres produktionsantal – og det kan du faktisk være med til at påvirke.
Næsten enhver flække har en genbrugsbutik. Røde Kors alene modtog i 2015 hele 7.600 tons genbrugstøj og havde i samme år et overskud på 57,3 millioner kroner på tøj. Det skorter altså ikke på skatte derude.
Du har måske egentlig både lysten og ambitionen om at købe mere genbrugstøj, men synes aldrig, at du finder noget? At det aldrig er din stil, ikke det du mangler eller ikke din størrelse? For det er noget andet at shoppe genbrug end at købe nyt.
Der findes ikke mange af hver i en genbrug, og hver ting har nu en gang den størrelse, det har. Du kan heller ikke, som i andre butikker, være sikker på, hvad de har på en given dag. Derfor er første råd til en god genbrugsoplevelse at lægge forventningen på hylden.
Lad være med at hav en fasttømret ide om, hvad du går efter. For det er ikke sikkert, at du har held med at finde den perfekte denimjakke, som du havde håbet, når du handler genbrug. Så gå ind med et åbent sind.
Blæs på sæson, trends og her-og-nu behov. På den måde øger du nemlig sandsynligheden for eksempelvis at spotte den kjole, du ikke har brug for lige nu, men som bliver helt perfekt til foråret, hvor bryllupssæsonen sætter ind igen. Eller du finder den striktrøje, som du først kan bruge om flere måneder, men som bliver din redning i kulden.
Det er altid en god ide at gå efter klassikere. Gode jeans eller en lækker uldfrakke holder eksempelvis altid. Og risikoen for, at du kommer tomhændet hjem, hvis du kun går efter genbrugstøj, der passer til tidens trend, er altså stor. Så lad vær med det.
Gå efter det langtidsholdbare og det, der fanger dit blik. For hvis du kan lide det, så kan det være lige meget, om det er in. Det kan være, det bliver det til næste sæson. Det kan også være, det ikke gør, men så længe, du har det godt i det, er det jo hovedsagen.
En anden øvelse er at se bort fra størrelsen i tøjet. For det første, fordi tøjet kan komme fra firmaer, der har andre størrelsesguider, end du er vant til. For det andet kan det være gammelt, og størrelser har udviklet sig med tiden. Brug i stedet dit øjemål til at vurdere. om det er noget, du kan passe. Er du usikker, så prøv dig frem.
Når du er i gang med at smide de konventionelle butiks-regler ud af vinduet, så drop tanken om afdelinger. Det betyder ikke, at du skal begynde at bruge bukser som bluser. Det betyder, at du ikke skal begrænse dig til nødvendigvis kun at se på ”dametøj”, hvis du er kvinde. Der kan sagtens gemme sig lækre striktøjer og skjorter i sublim kvalitet i herreafdelingen.
Husk også at svinge forbi afdelingen med nattøj, for her kan du sagtens være heldig at finde skjorter eller natkjoler, der kan bruges udenfor hjemmet! Så ud af vinduet med konventionerne. Særligt hvis du er lidt ferm med nål og tråd, og kan sy noget om eller ind, er der ingen grund til at begrænse sin legeplads.
Og husk så, at shopping af genbrugstøj faktisk er en oplagt mulighed for at lege lidt. Med dit udtryk, din stil, dit farvevalg. For helt ærligt, hvor meget har du at miste ved at købe et par farvede bukser eller en mønstret blazer, når prisen er 40 kroner! Se det som en mulighed for at udfordre dig selv og udvikle din stil.
Sidste – og nok næsten det vigtigste tip – kom der ofte. Find ud af hvilke genbrugsbutikker, der ligger steder, hvor du alligevel ofte kommer og sørg så for at stik hovedet ind tit og kigge på genbrugstøj.
Du kan aldrig vide, om det er dagen, hvor du finder guld. Og så kan du jo betrygge dig med, at genbrugsshopping, selv hvis det sker på en dag, hvor du ikke havde planlagt at få nye tilføjelser til garderoben med hjem, både er billigt, støtter gode formål og måske fjerner din lyst til at shoppe nyt om en uge og dermed bidrage til den konstant øgede produktion.
Forrige artikelNatarbejde kan være kræftfremkaldende
Næste artikelKviksølv kan hæmme børns intelligens