Under graviditeten er det altid spændende, om man venter en dreng eller en pige. Nogle vil have kønnet at vide, så snart det er muligt, andre vil gerne overraskes ved fødslen. Men det er ikke altid tilfældigt, hvilket køn du får.
God sæd øger chancerne for at få en dreng, mens dårlig sædkvalitet øger chancen for at få en pige. Det betyder også, at hvis du i forvejen har børn af samme køn, er der stor sandsynlighed for, at næste i rækken også bliver af samme køn.
Da det russiske atomkræftværk Tjernobyl sprang i luften for 28 år siden, blev der i Sovjetunionen og dele af Vesteuropa flere år efter eksplosionen født flest piger. Det skyldes højst sandsynligt, at skyen af radioaktivitet skadede mændenes sædkvalitet.
Kvinder kan også påvirke kønnet af barnet. Antigener der sidder på overfladen af de første fosterceller er specifikke for drengebørn. Kroppen hos kvinder med bestemte vævstyper kan anse disse antigener som en trussel. Immunforsvaret producerer derfor nogle antistoffer, der angriber cellerne. Det betyder at drengefostrene bliver dræbt på et meget tidligt stadie, og der er en større chance for at få pigebørn.
Britiske forskere har kigget på 300 års data af kønsfordeling. Datene viste, at der bliver født flest piger i stressede perioder som krig eller økonomiske kriser. Det kan skyldes, at pigefostre er langt mere hårføre. I krisetider var der nemlig et stort antal kvinder, der ufrivilligt aborterede drengebørn.
En anden årsag kan være, at vi dyrker mindre sex, når vi er stressede. Drengefostre undfanges nemlig i den første del af kvindens cyklus, og hvis du dyrker meget sex, vil det optimale befrugtningstidspunkt blive skubbet, så der er større chance for at få en dreng. Derfor er der gennem historien blevet født flest drenge i efterkrigsperioder, hvor folk var meget aktive på lagenerne.