Du er ikke ældre, end du føler dig. Et nyt studie viser, at opfattelsen af egen alder har betydning for levetiden.
Forskere fra University College London (UCL) har kigget på data og interviews fra 6500 briter over 52 år. Interviewsene blev gennemført i 2004 og 2005, og forskerne kiggede på deltagernes egen opfattelse af deres alder og dødeligheden de efterfølgende 99 måneder (godt otte år).
Sundt at føle sig ung
Konklusionen, der er offentliggjort i tidsskriftet JAMA Internal Medicine, viser, at den opfattede alder faktisk har noget at sige.
De fleste i undersøgelsen følte sig yngre, end de var. Gennemsnitsalderen var 65,8 år, men den gennemsnitlige alder i de deltagendes hoveder var 56,8 år. Knap 70 pct af deltagerne følte sig mere end tre år yngre, end fødselsattesten viste. Og kun fem pct. følte sig mere end ét år ældre end deres faktiske alder.
Følelsen af at være gammel holdt stik
Forskerne fulgte herefter deltagerne de følgende otte år. 1266 af de 6500 deltagere døde i denne periode, og dødeligheden var klart højere i gruppen, der havde følt sig ældre end deres reelle alder.
Det kan jo alt sammen lyde ret banalt, for hvis man skranter med helbredet i forvejen, vil man nok også have en tendens til at føle sig ældre end man er. Men den usikkerhed undersøgte forskerne. De korrigerede tallene for sygdom, rygning, ensomhed, alkoholforbrug, uddannelse, økonomi, køn og andre faktorer, der er kendt for at have betydning for levetiden. Det ændrede ikke stort ved tendensen: Der var stadig større dødelighed blandt de deltagere, der havde følt sig ældre, end de reelt var.
Brug for et skub i den rette retning
Studiet konklusioner må være, at læger bør holde ekstra øje med patienter, der føler sig ældre, end de reelt er. Selvom de ikke umiddelbart fejler noget, og selvom de ikke har meget usunde vaner, har de måske alligevel brug for et skub i den rette retning, så de kan genfinde vitaliteten og leve længere.
Kilde: eb.dk