Det er en kampklar Kathrine Heindahl, der ser frem til årets VM.
Læs også: Et rent hjem er mit kærlighedssprog
Lige nu er VM i kvindehåndbold i gang i fuld fart. Da vi møder stregspiller Kathrine Heindahl, er det i oktober, inden hun ved, om hun skal være med til at repræsentere Danmark. Og det er ikke kun lige nu, at VM rumsterer. Det har det gjort i Kathrines tanker siden 2020. Her skulle landsholdet spille EM på hjemmebane, men coronakrisen tog luften ud af ballonen og betød tomme haller.
Samtidig er årets VM sidste direkte mulighed for kvalificering til OL i Paris til næste år. Louise Burgaard er den eneste fra den nuværende landsholdstrup, som har spillet til OL. Altså er der meget på spil.
– Lige siden sidste VM i 2021 har vi glædet os til at spille i en fyldt Boxen i Herning. Vi har klaret det godt de sidste tre slutrunder, så det skaber et stort forventningspres, når vores danske fans skal sidde og heppe på os. Jeg glæder mig helt vildt, siger Kathrine.
Da Kathrine gik på seks ugers sommerferie fra Team Esbjerg i år, begyndte hun allerede at sætte mindsettet op til VM.
Det er en lang sæson, så det handler om at sørge for alle tiltag for at stå så skarpt som muligt. Jeg har også sørget for at holde fri, når jeg har haft mulighed for det og skabt ro omkring mig, så håndbolden hele tiden kan være en motivation. Når man er glad i hverdagen, bliver de hårde træninger mere værd, siger hun og fortæller, at det mentale også er på plads.
Spoler man tiden tilbage til foråret 2022, var det en knap så optimistisk Kathrine, der netop havde annulleret sin kontrakt med CSKA Moskva og stod klubløs i fire måneder. Hun var ikke i tvivl. Krigen i Ukraine betød, at hun ikke kunne arbejde for russerne. Alligevel var hendes egen oplevelsen af Rusland det stik modsatte af det skræmmebillede, Putin havde fået skabt. Den fede hverdag, de søde kolleger og den spændende kultur. Det liv, hun havde haft i over halvandet år, blev pludselig tvunget i glemmebogen, og Kathrine turde ikke engang at lægge billeder op af minderne på Instagram.
Kathrine Brothmann Heindahl er stregspiller hos Team Esbjerg og på Det Danske Kvindehåndboldlandshold.
Hun er 31 år og født i Nyborg. Privat bor hun sammen med sin mand Casper i Esbjerg.
Klubber:
2010-2011: HC Odense
2011-2013: TeamTvis Holstebro
2013-2017: Randers HK
2017-2020: Odense Håndbold
2020-2022: CSKA Moskva
2022-: Team Esbjerg
– Det var sindssygt svært at forstå, at det land, jeg selv havde det godt i, pludselig var et fyord. Jeg kendte alle nuancerne, som jeg havde været beriget af, men pludselig blev Putin billedet på Rusland, og det var det eneste, resten af verden så, fortæller Kathrine.
Hun sad i Danmark, da krigen brød ud, så da kontrakten blev annulleret, var klubben nødt til at pakke hendes hjem og ting ned for hende. Hele hendes Ruslands-liv. Seks måneder senere stod det hele hjemme i Esbjerg.
– Det var et kapitel, som jeg blev tvunget til at lukke, og jeg fik ikke mulighed for at lukke det selv. Det føltes uafsluttet, og jeg savnede Rusland helt vildt. Jeg er ikke i tvivl om, at det var det rigtige at stoppe i CSKA Moskva, men beslutningen er forbundet med meget uro og sorg, siger Kathrine.
Hun blev også mødt af mange holdninger fra pressen og folk, der fulgte med på de sociale medier. ”Putin elsker” og ”Kan man godt være klubløs håndboldspiller?” var nogle af de kommentarer, som gik igen. Mens hun stadig var tilknyttet CSKA Moskva, mente folk, at hun støttede Rusland, og da hun stoppede, var det som om, at det heller ikke var godt nok, når ikke hun havde fundet en ny klub.
– Jeg kan huske, at jeg kom hjem med følelsen af, at jeg havde taget et svært valg, som forventedes af mig, men der var ingen, der stod klar med en varm velkomst. Det tog 25 dage, før der var tid i borgerservice, så jeg stod og følte mig helt rodløs, og der var mange mixede følelser. Og selvom det var mig, der stod og kæmpede med hele situationen, var det også mig, der skulle have smidt alle kommentarerne i hovedet, fortæller Kathrine.
Heldigvis fulgte der også gode ting med Moskva exitten. Kathrine fik et break fra håndbolden og tid til at reflektere.
– Jeg har lært rigtig meget af forløbet. Da jeg stod og kunne kigge på andre, der spillede i klub, mens jeg ikke kunne selv, gik det op for mig, hvor privilegeret jeg er, at jeg har håndbolden. Det gav mod til at komme tilbage, og jeg endte jo også med at spille en af mine bedste sæsoner, da jeg startede i Team Esbjerg, siger hun.
Kathrine er ikke den eneste, der har stået frem og delt svære perioder i sportsverdenen. Blandt andet har kollegaen Louise Burgaard tidligere åbnet op om udbrændthed, og i starten af i år blev Mikkel Hansen sygemeldt med stress-symptomer.
– Det er vigtigt, at vi står frem og viser, at sportsverdenen ikke kun er succes, men at det kommer med en pris. Det er en machoverden, hvor du hele tiden skal spille med musklerne for at komme til tops, men man kan ikke bare være tough hele tiden, og det er vigtigt at lære de unge sportsstjerner. Der følger mange nederlag med sportsverdenen, men man lærer af det, og jo mere vi kan tale om sårbarhederne, jo mindre pres tror jeg også, at de unge spillere vil opleve, siger hun.
Ligesom for mange andre piger var det allerede i folkeskolen, Kathrines drøm om at blive professionel håndboldspiller startede. Hun husker, at det ønske gik igen hos de fleste, når de skrev i venindebøgerne. Selv spillede hun i en lille klub på Fyn, hvor der ikke var store spillere at spejle sig i, men når hun sad og så håndbold i TV sammen med sin far, skete der noget i hende.
– Jeg har altid været konkurrencemindet, så mit fokus var at se, hvor langt jeg faktisk kunne drive håndbolden. Da jeg skifter til GOG Håndbold, samtidig med at jeg går i 1.G., bliver jeg virkelig en del af et elitemiljø og får at se, hvilke steps der skal til for at blive professionel. Og så har jeg haft motivationen siden, fortæller Kathrine.
Når Kathrine ikke er i håndboldhallen, er hun lige nu at finde på de vestjyske cykelstier. Hun og hendes mand Casper har netop nedgraderet fra to biler til én og udskiftet den med to elcykler i stedet.
– Casper arbejder længst væk, og jeg har kun fem kilometer til hallen, så det er ham, der har bilen. Nu cykler jeg rundt til alt og har skaffet mig noget ordentligt regntøj for at klare vejret. Jeg er blevet helt bidt af det, siger Kathrine og tilføjer:
– Det giver mig god samvittighed i forhold til miljøet at cykle i stedet for at køre bil. Parret bor tæt på stranden i Esbjerg, og der bliver gået mange ture med deres to sorte labrador retrievere Max og Hachi.
– Jeg er så glad for at bo tæt på vandet. Det kan noget helt specielt og giver mig ro. Jeg er fascineret af naturen, og hvordan den er skabt. Man forstår det aldrig helt, men det er stort at være en del af.
Kathrine Heindahl har dyrket elitesport i mange år og har derfor stor erfaring med at passe på sin krop. Når det gælder det, hun spiser, går hun efter det, hun kalder ”den gode følelse” – og det er en følelse med masser af grønt, men ikke meget sukker.
– For mig er en god følelse energi til træningerne og følelsen af lethed. Mine måltider er altid sammensat af kulhydrater, protein og en masse grønt. Jeg har ikke ting, der er “forbudt”, men jeg forsøger at spise varieret og sundt. Begrænser især sukker og alkohol, da selv små mængder er mærkbare ift. den gode følelse.