Nyheder

Dyrk dine egne krydderurter – 8 tips

Krydderurter kan gøre meget godt for din sundhed, og de er tilmed lette at dyrke og kræver meget lidt plads. Her får du et par tips.  

Foto: Shutterstock
28. juni 2023

Krydderurter kan gøre meget godt for din sundhed, og de er tilmed lette at dyrke og kræver meget lidt plads. Her får du otte tips.  

Det er lækkert med friske krydderurter i madlavningen, og det er også sundt. De fleste krydderurter er sprængfyldte med sundhed, og de kan tilmed også nedbringe dit forbrug af salt. At stikke snuden ned i en buket krydderurter er en udsøgt fornøjelse, fordi duften har reminiscenser af dit livs største madoplevelser.  

Til gengæld er det lidt dyrt at købe tre-fire typer af friske krydderurter, når du skal lave mad. Du kan dog ret let dyrke en del af dem selv – uanset om du bor i parcelhus eller lejlighed. 

Du kan fryse eller tørre dine krydderurter til mørkere tider

Krydderurter smager selvfølgelig bedst, når de er helt nyplukkede og friske. Men du kan få så mange friske gevækster i sommermånederne, at det kan være svært at bruge dem alle. Så er det rart at gemme noget af sommerens nydelse til det kommende efterår og vinter. 

Dild, basilikum, persille, citronmelisse og purløg er bedst til frysning.

Salvie, timian, rosmarin, estragon og oregano egner sig bedst til tørring.  

Frosne krydderier kan med fordel laves i isterninger sammen med lidt vand eller olie. På den måde er det nemmere at have det skud smag ved hånden, som du har brug for i en given ret. 

Du kan tørre krydderier ved at lægge dem på en plade eller bageplade og lade dem ligge et par uger et mørkt sted. Du kan også lave små buketter af dem og hænge dem på hovedet. Når krydderierne er tørret, skrabes de af stilken og opbevares i lufttætte glas. Gem krydderierne separat eller lav dine egne spændende krydderiblandinger. 

Du kan høste krydderurter hele sæsonen, men de smager som regel lidt bedre, hvis du høster dem, inden de er begyndt at blomstre. Lad dog gerne nogle af dem blomstre, for blomstrende krydderier er vigtige for sommerfugle, humlebier og bier.  

8 tips til krydderurter

  • Mange krydderurter har deres oprindelse på varmere breddegrader og trives derfor bedst på et solrigt og varmt sted. 
  • Vær sparsom med vandingen, da krydderier ikke kan lide for våd jord. Vand først, når de er tørret ordentligt op. 
  • Det er fuldt ud muligt at dyrke krydderier i potter, de behøver ikke meget plads for at vokse godt. Urter i potter skal vandes lidt oftere end dem, der vokser udendørs. 
  • Husk at potten skal have huller i bunden, så overskydende vand kan løbe ud. 
  • Har du købt krydderurter i supermarkedet, kan du omplante dem i en større potte med mere jord. Ofte vil de fortsætte med at vokse og du kan høste mere fra planten. 
  • Skær ikke overvintrende krydderurter ned om efteråret, så får de mindre beskyttelse mod kulden. Hvis de er plantet på lidt udsatte steder, kan du dække dem til i vintermånederne. 
  • Urtesaks er gode at have ved hånden, når du høster urter, da deres stilke ofte er seje og hårde. 
  • Høst krydderierne i løbet af sæsonen, mange varianter klarer sig også bedre med lidt pasning fra tid til anden. Basilikum, der har tunge blade, klarer sig godt, hvis de høstes, så nye blade får mulighed for at udvikle sig. Krydderier som timian og rosmarin forgrener sig smukt, hvis du begynder at skære dem tidligt i væksten.

Basilikum 

Et meget godt, nyttigt og populært krydderi. Den er meget frostfølsom og trives kun, hvor den er rigtig varm og beskyttet. Basilikum er opkvikkende og anses for at lindre depression og udmattelse. Det fremmer også fordøjelsen. I indisk ayurvedisk medicin er basilikum meget brugt for dets antiseptiske egenskaber. Du kan behandle hoste og halsbetændelse med basilikum te og bladene kan bruges mod vorter. Tænk på, at den gode smag af basilikum forsvinder ved opvarmning, så den bør tilsættes i slutningen af madlavningen eller bruges i kolde retter. En tomatsalat med basilikum er en italiensk klassiker.  

Citronmelisse  

Citronmelisse er en flerårig krydderurt, der er letdyrket og kan lide at sprede sig. Dens dekorative, lysegrønne blade er smukke sammen med blomster i blomsterbede og krukker. Som lægeplante er den værdsat for sine beroligende egenskaber, men den siges også at kunne hjælpe med at sænke blodtrykket og reducere blodsukkerudsving. 

De aktive stoffer i citronmelisse er hovedsageligt æterisk olie, tanniner, bitterstoffer, flavonoider og phenoler og det er også blevet brugt til at berolige stressede maver og mod spændingshovedpine.

Mynte 

Mynte er flerårig og breder sig hurtigt i en have. Måske mere end du ønsker. Et tip er at plante i en potte eller en bundløs spand for at stoppe invasionen. Frisk mynte er rig på C-vitamin, folinsyre, jern og magnesium. Mynte er godt for fordøjelsen, mindsker gas og kvalme og hjælper med at sætte sig i maven, da det hjælper musklerne i mave-tarmkanalen med at slappe af. Menthol er den aktive ingrediens i mynte og opløser slim og kan hjælpe mod tilstoppet næse. Masser noget pebermynteolie ind i tindingerne, hvis du har hovedpine, de muskelafslappende egenskaber kan lette problemet. Olien kan også dulme kløen ved insektbid. Mynte er også antibakteriel. Du kan forebygge problemer med tandhygiejnen ved at tygge på bladene, og det hjælper også på dårlig ånde.  

Oregano 

Oregano er en flerårig urt, som er meget rig på antioxidanter. Den indeholder 19 forbindelser med antibakterielle egenskaber og fire forbindelser, der i undersøgelser har vist sig at lindre hoste. Oregano har længe været brugt til at fremme fordøjelsen, da det virker beroligende på maven. Dens søde små blomster er virkelige attraktioner for humlebier og bier. 

Rosmarin 

Rosmarin er en flerårig urt, men den skal opbevares lyst og frostfrit om vinteren i det meste af landet. Rosmarin er god som massageolie eller i badet, hvis du har træningssmerter eller kolde hænder og fødder. Det er godt for fordøjelsen ved kolik og problemer med galde og øger blodcirkulationen ved muskel- og ledsmerter. Rosmarin er rig på antioxidanter og kan forebygge infektioner og forkølelse.  

Timian 

Timian er et flerårigt krydderi, som er stærkt antibakterielt, har krampeløsende og slimløsende egenskaber og har været brugt i århundreder som hostemedicin. Dens æteriske olie indeholder phenoler, såsom thymol og carvacrol, flavonoider og terpenoider, som giver timian dens antibakterielle, antihypertensive og anti-inflammatoriske egenskaber. Du kan behandle ondt i halsen, bronkitis, hoste og stemmeproblemer med timian. Urten er høj i jern, hjælper dig med at sove og kan bruges til at behandle hyperhidrose (overdreven svedtendens i hænder og fødder). Det kan hjælpe med at hele sår, lindre muskelsmerter og trætte fødder. Hvis du har problemer med fordøjelsen, kan timian hjælpe dig med at rense tarmkanalen. Der er flere forskellige typer timian med vækstvaner og farver, der adskiller dem.  

Sådan høster du dine krydderurter

For at få mest muligt ud af krydderiernes aromaer bør du høste dem i tørvejr, gerne om morgenen, når duggen er tørret op, men solen endnu ikke er blevet varm. Det er her, de æteriske olier er stærkest i planterne. De æteriske olier er det, der giver duft og smag, og kraftigt sollys får koncentrationen til at falde. Forskellige krydderier skal så passes på forskellige måder, så deres smag og aroma bevares bedst muligt. Nogle krydderier fungerer bedst frosne, mens smagen af andre krydderier forstærkes, når de tørres. 

Forrige artikelGær og appelsin i stedet for myregift

Næste artikelDirekte sammenhæng mellem PFAS og overvægt

Thomas la Cour

Journalist