Det er de færreste, der lægger livet om og får nye sundere vaner fra den ene dag til den anden – sådan helt spontant. Måske fordi succesen – ligesom mange andre steder – gemmer sig i forberedelsen.
Nytårsløfter og nytårskure – magasinerne bugner af forslag til nye kostvaner her i begyndelsen af året. Du kigger din selvdisciplin efter i sømmene, lægger slagplaner for at forebygge tilbagefald og gruer for ikke at føre dine forsætter ud i livet. Hvis ikke du klarer det, ved du – måske af erfaring – at det bliver endnu sværere at se dig selv i spejlet – både på den ene og den anden måde.
Bortset fra datoens magi, så er det egentlig ganske mærkværdigt, hvorfor vi kaster os ud i omlægninger af livsstil, spise- og motionsvaner lige netop midt i vinterens buldermørke. En tid, hvor mange af os har det bedst med at gå lidt i hi og hygge os med indendørs hobbyer i stuens varme. Den lysere 3/4 af året handler det om have, hus, udendørs idræt, strandliv og sunde salater på terrassen. Alt sammen aktiviteter, der giver motion og vægttab optimale vilkår.
Hvorfor ikke tænke på timingen, vente lidt og få lidt medvind fra start?
I stedet kan du udnytte tiden til at forberede ”den store sundhedsrevolution” eller se på de andre forandringer, som du ønsker dig. Alle holdbare forandringer kræver aktiviteter af den mere tankemæssige karakter – som ligger mere til højrebenet, nu hvor regn og rusk holder os inden døre.
Som coach oplever jeg ofte en stærk fokusering på ”symptomet”, når klienten henvender sig. Et symptom – eksempelvis overvægt, depression, stress – vil naturligvis oftest være årsagen til, at vi tager en beslutning om at gøre noget ved sagen, men det er ikke ensbetydende med, at det er det egentlige problem. Grunden til, at mange forandringsprocesser går i vasken, er i mine øjne oftest, at timingen er forkert, og ikke mindst at vi ikke har gjort forarbejdet godt nok. Den mentale udfordring i eksempelvis en livsstilsomlægning er langt større end den fysiske udfordring i at overkomme de ømme muskler og den lille sult lige før næste fedtfattige måltid. Det samme gælder fravænning fra cigaretterne, hygge-rødvinen og andre omlægninger i livet. Hvis følelserne bag – den mentale styrke og afklaring – er på plads, er der næsten ikke det, der ikke kan lade sig gøre.
En ny start vil altid kræve en personlig afklaring af din viden, selverkendelse og motivation. Denne proces er universel – uanset om du ønsker dig nye livsvaner eller har en drøm om nyt job, ny partner, egen virksomhed, et liv i udlandet osv.
• Viden
Det gælder om at udforske dit problem/ønske. Besvar spørgsmålet:
– Hvad er de mulige løsninger på problemet/ønsket? – F.eks. kostændringer, mere motion, dating, jobsøgning, udarbejdelse af forretningsplan, en snak med banken osv. Vi er ofte gode til denne fase, hvor vi samler og bruger data til at udforme en konkret plan. Det handler om regulær research – bruge internettet, læse bøger og blade, spørge folk med erfaring eller ekspertise.
• Selverkendelse
Denne fase bliver oftest overset, hvilket kan flå benene væk under os, når planen bliver svær at følge. Det er afgørende, at du i dine forberedelser kigger på, hvordan du ubevidst kan ”sabotere” dine egne projekter. Besvar spørgsmålet: – Hvad har hidtil forhindret dig i at føre forandringer til ende? – F.eks. Jeg foretrækker ikke at vække opmærksomhed. Jeg tror egentlig ikke på, at jeg kan. Jeg er bange for at starte på noget nyt, satse og sætte trygheden over styr. Jeg er bange for, hvad jeg kan miste – penge, sympati osv. I denne fase kan du få en ”aha”-oplevelse omkring dig selv, også hvis du mærker, at du viger udenom. Hvis du viger udenom, har du nemlig endnu mere behov for at besvare spørgsmålet og håndtere svaret. Det kræver noget af dig, og det er ofte en god idé at få hjælp fra en klarsynet og ærlig ven, en coach eller terapeut.
• Motivation
Når du vil fuldføre en forandring, er der også behov for at se på mekanismerne bag din selvmotivering. En ny start vil ofte udspringe af ønsket om at komme ”væk fra” eller ”af med” noget. En holdbar motivation handler imidlertid især om at fokusere på, hvor du vil hen – hele tiden forestille dig det, du drømmer om.
Besvar spørgsmålet: Hvad kan få dig til at holde fast i din beslutning om en ny start? – F.eks. De positive følger for dig selv og din familie osv. Tanken om stoltheden over dine resultater. De muligheder, som forandringen vil føre med sig. Det er afgørende, at du holder dette overordnede mål for øje og forpligter dig.
Gør dine fremskridt målbare og synlige, f.eks. ved at skrive log eller dagbog. Køleskabet kan blive din sejrstavle! Kig på den, hver gang du tvivler. Til støtte kan du bruge andre som vidner på, at du ”gør, som du siger”, eller finde andre ”ny start”-fæller til gensidig peptalk og motivation.
Det er måske ikke det, du plejer at høre, men før du farer ud ad døren med løbeskoene på eller ringer til banken for at få et lån til dit drømmeprojekt, så sæt dig godt til rette i stolen med blyant og notesblok i skødet og TÆNK. Det betaler sig.