Krop

En pandelampe til mørkeløb

15. februar 2014

Skal du ud og løbe i vintermørket, så er en pandelampe til rigtig stor nytte. Her er 5 pandelampespørgsmål, du med fordel kan stille dig selv inden køb:

 

1) Hvor meget lys har jeg brug for?

Er pandelampen til brug imellem overgange? Om eftermiddagen, hvor jeg starter i lys, men slutter i mørke? Skal jeg bruge den som en ekstra sikkerhed i fortrinsvis oplyste områder? Eller vil jeg gerne kunne løbe i områder, hvor min pandelampe vil være det eneste lys? Det mest optimale er at opsøge sin lokale forhandler af pandelamper, så man ved selvsyn kan opleve lysstyrken og vurdere, hvor mange lumen man har brug for. Alternativt kan man på producenternes og webbutikkernes hjemmesider også få et billede af forskellen på f.eks. 15 lumen til 60 lumen til 450 lumen.

 

2) Hvad er mit budget?

Hvis du kun løber på stier i oplyste områder og alligevel er lidt bange for at falde, så kan du godt nøjes med en pandelampe fra Harald Nyborg til 50 kr., siger løbeekspert Dorte Dahl. Den kræver dog hurtigt nye batterier., og så kan prisen alligevel hurtigt stige.

Men løber du i skoven, på stier og generelt i dårligt oplyste områder, og du gerne vil føle sig tryg og afslappet, kræver det en kvalitetspandelampe, der vil koste i omegnen af 4-700 kr. med en lysstyrke på ca. 60 lumen og opefter. 

 

3) Er det nemt at skifte mellem lysstyrken?

Når det bliver lysere om morgenen eller mørkere om eftermiddagen, når man løber ud af byen og ind i et mørkt område, f.eks. i skoven – så skal det være nemt at klikke på lysstyrkeknappen, uden man skal sænke farten.

Du kan skifte mellem pandelampens styrker, mens du løber og f.eks. helt slukke den, når du løber igennem oplyste områder, hvor den ikke er nødvendig – så sparer du på batterierne.

 

4) Er det nemt at vippe lyskeglen op og ned efter behov, mens du løber?

De fleste lamper kan drejes op og ned i hak, men kan de ikke det, kan man rykke hele lampen med holder op og ned. Hvor langt frem lyskeglen skal ramme afhænger af underlag og løbehastighed.

 

5) Hvordan sidder den?

Pasformen er meget ens, hvad angår pandelamper, men vi er alle forskellige og har forskellig hovedform, og det kan anbefales at prøve den i sin lokale butik. Der er også forskel på batteriernes størrelse, hvor nogle sidder fast på hovedet og andre bæres i lommen på løbejakken. Gode pandelamper kan f.eks. købes i løbebutikker, fritidsbutikker, der handler med produkter til en aktiv livsstil og i enkelte sportsbutikker.

Læs også artiklen om at løbe i mørke og trailløb.

Forrige artikelDårlige vaner og misbrug: Kend dine behov – og få styr på dine vaner

Næste artikelManglende graviditet og kropsbevidsthed?