Mad har indflydelse på vores humør. Men du behøver ikke spise søde sager for at få smilet frem.
Det er en menneskelig mekanisme, at du nogle gange hyggespiser for at få humøret op. Det er ubevidst, når du på en kedelig og trist eftermiddag bliver sliksulten og kagelysten. Mange vil forklare det med, at vores blodsukker er lavt på det tidspunkt, og vi derfor instinktivt går efter et ”sukkerkick”. Men det er faktisk sjældent tilfældet. Hvis du spiser en fornuftig og varieret kost, og hvis du er sund og rask, vil dit blodsukker være stabilt dagen igennem. Derfor er der som oftest en mental årsag til, at du får lyst til søde sager.
Men du behøver ikke spise søde sager for at blive i godt humør. Faktisk har søde sager på lidt længere sigt den modsatte virkning, fordi den umiddelbare stigning i blodsukkeret, der kan give os en kortvarig følelse af energi, efterfølges af et drastisk fald i blodsukkeret, som efterlader os energiforladte og småtriste.
Men der er nogle lidt sundere alternativer, der påviseligt kan lokke humøret i vejret.
Hvis du nyder en god kop kaffe, er det ikke så underligt. Men det skal være den koffeinholdige slags. Nye studier fra University of Georgia viser, at humøret bliver bedre af en fornuftig morgenmad ledsaget af 200 mg koffein. 200 mg er cirka det indhold, der findes i et almindeligt krus kaffe. Så kaffe er ikke kun af det onde i sundhedsmæssig sammenhæng, men man bør dog begrænse sit kaffeindtag til maksimalt syv dl om dagen (tre til fire krus), hvis kaffesøsteren ikke skal blive kaffeslave.
B-vitaminer er også vigtige for humøret. Hvis du får for få B-vitaminer kan det fremprovokere humørsvingninger og angst. Der findes 17 forskellige B-vitaminer, men de mest almindelige er: Thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyre (B5), pyridoxin (B6), biotin (B8), B12 og folat.
B-vitaminer er meget væsentlige, når sukkerstoffer og proteiner skal omdannes til energi. Vitaminerne bruges også til produktion og reparation af kroppens celler, også de røde blodceller.
Hvis du vil være sikker på at få tilstrækkeligt med B-vitaminer, skal du blot spise varieret og sørge for dagligt at få 100 gram af en eller flere af nedenstående fødevarer: Fisk, kalvelever, oksekød, lammekød, kylling, fuldkornsrugbrød, groft knækbrød, bulgur, grønne ærter, nødder, banan, æg, havregryn, mælk.
Proteinholdige fødevarer har et højt indhold af de såkaldte tyrosiner, der kan højne produktionen af dopamin. Dopamin er et stof, der påvirker hjernen, så vi bliver i godt humør. Så det er en god idé at spise både fisk, æg og linser flere gange om ugen, hvis du vil være i bedre humør.