Svampe er delikate, næringsrige og rige på smag. Men de kan også være giftige, og i nogle tilfælde kan de bruges som medicin. Bliv klogere på svampenes natur.
Svampe er en mangfoldig gruppe
Svampe er en mangfoldig gruppe af organismer, der udgør deres eget rige i naturen og er nærmere beslægtet med dyr end med planter. Nogle typer af svampe danner en hat på en tyk stilk, som vi kender det fra f.eks. champignon. Andre svampearter kan betegnes som mikroorganismer og er ikke altid synlige.
Læs også: Butter chicken med svampe
Vi anvender svampearter på forskellige måder i vores liv – de bruges til fremstilling af mad og drikke, og de spiller en vigtig rolle i udviklingen af penicillin. Desuden benytter vi svampe medicinsk til forebyggelse og behandling af sygdomme. Vi nærer dog en naturlig forsigtighed over for svampe, fordi de kan være giftige og forårsage sygdom hos mennesker.
Vores komplekse forhold til svampe og deres mange anvendelsesmuligheder gør svampenes verden helt utrolig og meget spændende at dykke ned i.
” Vores komplekse forhold til svampe og deres mange anvendelsesmuligheder gør svampenes verden helt utrolig og meget spændende at dykke ned i.”
Portobello
Karl Johan
Kantarel
Shiitake
Reishi
Maitake
Svampe i fødevareindustrien
Svampe kan angribe mad og nedbryde den, hvilket gør den uspiselig. Men svampenes fermenteringsevne kan også bruges i fødevareindustrien til at omdanne fødevarer og give dem forskellige smagsnuancer.
Fermentering med gær- og skimmelsvampe bruges til at lave øl, vin og ost. I osteproduktionen bruges svampe til at modne og fermentere mælken, hvilket resulterer i et varieret udvalg af oste med forskellig smag og tekstur.
Svampe spiller også en rolle i fermenteringsprocessen for grøntsager som surkål og kimchi. De naturlige mikroorganismer som svampe og bakterier på frugt og grøntsagers overflade hjælper med at omdanne sukkerstofferne i grøntsager til mælkesyre. Svampe er også vigtige ingredienser i fremstillingen af fermenterede sojaprodukter som miso, tempeh og tamari.
Fermenteringsprocessen bidrager til at udvikle umami-smag i fermenterede fødevarer, hvilket giver helt særlige smagsnuancer til produkterne. Umami betyder velsmagende, og er den femte grundlæggende smag og fungerer som en smagsforstærker. Umamismag kan udvikles under fermenteringsprocessen, men svampe tilfører i sig selv også umamismag til maden.
Mørke og lyse svampe
Mørke svampe giver i udgangs-punktet mere umami end lyse svampe og særligt shiitake, porto-bello og Karl Johan er rige på umamismag.
Tørrede svampe
Tørrede svampe har typisk et højere indhold af umamismag end friske.
Tilberedning
Vi har rig mulighed for at tilføre umamismag til maden med svampe, fordi de kan tilberedes på mange forskellige måder og bruges i et hav af retter.
Medicinske svampe
Udover deres kulinariske bidrag har svampe
også vigtige egenskaber, når det kommer til
ernæring og sundhed. Svampe indeholder
B-vitaminer, særligt folat samt mineraler som
selen, kalium og fosfor.
Nogle svampe anvendes som medicinske svampe, da de menes at have særlige sundhedsmæssige fordele som at modvirke aldring, styrke immunsystemet, mindske inflammation og give mere energi.