Nyheder

Er fedt farligt?

Foto: Adobe Stock
21. oktober 2021

De officielle kostråd lægger op til, at man bør skære ned på mættet fedt fra animalske produkter. Men et nyt studie baseret på data fra blandt andet Sverige sår tvivl om, hvorvidt fedt faktisk er så farligt for hjertesundheden – i hvert fald når den kommer fra mælkeprodukter.

Du har sikkert læst og hørt det ofte: Pas på med fedtet! Men måske er det faktisk slet ikke så simpelt, som at fedt er farligt eller fantastisk. Måske er sandheden mere grå. Men inden vi kommer så langt, er det vigtigt at slå fast, at der findes flere forskellige typer af fedt, som har forskelligt ry.

Der er for eksempel fedtsyrerne fra fed fisk, som indeholder omega-3 og DHA og EPA, som mange danskere bør få meget mere af, og som bliver omtalt i positive vendinger. Der er også de umættede eller flerumættede fedtsyrer, som man typisk finder i vegetabilske olier, plantemargarine, nødder, kerner og avocado. De umættede fedtsyrer får også ofte en del ros med på vejen, og de officielle sundhedsanbefalinger dikterer, at den største andel af det daglige fedtindtag bør komme fra umættet fedt. Og det leder os så hen til den sidste kategori, nemlig det mættede fedt.

[relateredehistorier]

Mættet fedt kommer fra animalske produkter som kød, men også fra de forskellige typer af mælkeprodukter som ost, smør og yoghurt. Og her er det, vi skal passe på. Eller skal vi? Det sår et nyt australsk studie tvivl om, når forskerne konkluderer, at mættet fedt fra mejeriprodukter ikke øger risikoen for hjertekarsygdom.

Mere fedt mindre risiko

Studiet, som blev udgivet i slutningen af september, bygger både på en metaanalyse af eksisterende resultater og et selvstændigt studie, hvor man har set på sammenhængen mellem indtag af mættede fedtsyrer og forekomsten af hjertekarsygdom i Sverige. Man har taget udgangspunkt i vores naboland, fordi de på verdensplan har et højt indtag af netop mættet fedt. Og her finder forskerne, modsat hvad man kunne tro, altså ikke øget risiko for hjertekarsygdom, hvis man spiser meget mættet fedt. 

Faktisk fandt forskerne, at de svenskere, som spiste meget mættet fedt fra mejeriprodukter, havde en lavere forekomst af hjertekarsygdom sammenlignet med dem, der spiste mindst. Og det var, når der var taget højde for forskellige risikofaktorer som alder, indkomst, livsstil og andre sygdomme. 

Der mangler yderligere studier til at slå sammenhængen endegyldigt fast og også forklare fundet, men forskerne konkluderer altså, at man med de nuværende resultater sår tvivl om det mantra, der mange steder hersker, om at mættet fedt er farligt. I hvert fald, hvis det kommer fra mejeriprodukter.

Gode vitaminer og bakterier

Selvom der endnu mangler en forklaring, så kommer forskerne dog med nogle bud på, hvorfor det at spise mejeriprodukter kan være godt for sundheden og hjertet, selvom de indeholder mættet fedt. De peger blandt andet på indholdet af K-vitamin i ost, som er med til at forhindre forkalkning, ligesom de teoretiserer over, hvorvidt mælkesyrebakterierne spiller en rolle. 

Tager man de teser for gode varer, men ikke er vild med yoghurt og ost, kan man selvfølgelig også få de positive effekter ved at supplere kosten med målrettede vitamintilskud og et dagligt indtag af probiotika.

Snakken om fedt er måske ikke så simpel, som den længe er blevet gjort til. Og til den fortælling er det også værd at bemærke, at selvom de umættede fedtsyrer er fine, og vi bliver opfordret til at bruge planteolier til for eksempel at stege i for at sænke indtaget af mættet fedt, så er de vegetabilske olier rige på omega-6, som mange får rigtig meget af. Det risikerer at få balancen mellem omega-3 og omega-6 til at skride, hvilket øger risikoen for inflammation og en lang række sygdomme. Så det er vigtigt at huske, at umættet fedt fra vegetabilske kilder ikke kan gøre det alene. Der skal fisk – eller fiskeolie – til. 

Forrige artikelTil kamp mod forkølelsessår

Næste artikelUnge kæmper med at føle sig gode nok