Kan en velfungerende tarm påvirke hjernen, og kan syrnede mælkeprodukter hjælpe? Det dykker et nyt, dansk forskningsprojekt ned i.
Fermentererede – eller ’syrnede’ – mejeriprodukter, såsom yoghurt og skyr, indeholder levende bakterier. De har i mange studier vist sig at have en positiv indvirkning på afføringsvanerne, så eksempelvis risikoen for forstoppelse mindskes. Yderligere er der ny forskning, som antyder, at fermenterede mejeriprodukter måske også kan have positiv indvirkning på hjernen. Dens aktivitet og kognitive evner, koncentrationsevne og hukommelse forbedres tilsyneladende af en sund tarm.
LÆS OGSÅ: Du bliver, hvad du spiser – eller hvad?
Nu skal YourGutBrain – et nyt forskningssamarbejde mellem Københavns og Aarhus Universitet – undersøge, om yoghurt har en positiv effekt på afføringsvaner og samtidig forbedrer hjernens præstationer.
YourGutBrain vil undersøge, om indtag af yoghurt – i sammenligning med mælk – øger antallet af daglige afføringer. De vil samtidig undersøge, om det forbedrer den kognitive præstation.
Studiet inkluderer 60 raske kvinder, i alderen 55 – 65 år og med højst tre afføringer om ugen.
YourGutBrain udføres i et samarbejde mellem Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet og APC Microbiome Ireland SFI Research Centre, University College Cork.
Projektet er primært finansieret af partnerskabet Arla Food for Health (med 6.633.000 kroner). Partnerskabet medfinansierer forskning i de potentielle sundhedseffekter af mælk- og mejeriprodukter.
Sammenhængen mellem yoghurt, afføring og kognition er ny
I YourGutBrain dykker forskerne ned i den indbyrdes sammenhæng mellem indtag af yoghurt, afføringsmønstre og de kognitive evner.
Forskningssamarbejdet ledes af lektor Henrik Roager fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Grunden til, at forskerne gerne vil blive klogere på, hvordan mad, afføringsmønstre, tarmbakterier og hjerne spiller sammen er indlysende. Selvom der er lavet masser af forskning i, hvordan maden påvirker vores hjerne, tarme og afføringsvaner, så ved vi meget lidt om den indbyrdes sammenhæng mellem vores mad, afføringsmønstre og hjerne.
– De fleste mennesker har en intuitiv fornemmelse af, at maven og hjernen spiller sammen. Vi kender til at få sommerfugle i maven, hvis vi er spændte, eller til at få ondt i maven, hvis noget gør ondt i livet. Ligeledes er der en del, som tyder på, at hvis man bøvler med fordøjelsen, så kan det påvirke hjernen på den ene eller anden måde. Det er derfor, det her er så spændende. Det berører os alle sammen, siger lektor Henrik Munch Roager.
YourGutBrain løber fra april 2023 til december 2026 og har totalt et budget på 8.036.000 kroner.
Forskningen er finansieret med godt 6 mio. kr. af Arla Food for Health.
Forrige artikelRoundup årsag til erstatning på 15 milliarder kroner
Næste artikelGodt fra start med plantemad