Mad

Et liv uden gluten

25. september 2009

Det er oppe i tiden at afprøve glutenfrie produkter og snakke om glutens virkning på kroppen. For en gruppe mennesker er den glutenfrie diæt et absolut must: nemlig mennesker med cøliaki.

Gluten er et protein, der findes i de fleste danske kornsorter. Så det er rigtig mange almindelige fødevarer, man er nødt til at takke nej til, hvis man har cøliaki. For børn især kan det være en jungle at komme igennem en helt almindelig hverdag i institutioner, skoler, hos venner, familie, restauranter, til fest og på ferie.

Cøliaki

Er en kronisk tarmsygdom. Personer der rammes af cøliaki tåler ikke kostens indhold af gluten. Gluten er et protein, der findes i de danske kornsorter: hvede, rug, byg og havre.

For at undgå gluten er omverdenen nødt til at være informeret, og det er et af formålene med Dansk Cøliaki Forening, hvor man både leverer rådgivning og informationsmateriale, der kan støtte cøliakere og familien. At leve så normalt som muligt er vigtigt for familierne og derfor arbejder foreningen for, at omgivelserne – skoler, institutioner, restauranter – forstår og har glutenfrie tilbud.

Mens mindre børn hurtigt lærer at stille spørgsmålet ”Kan jeg tåle det?” – og derved få omgivelserne til at reflektere, så kan det være svært for teenagere at skille sig ud. I foreningen kan teenagere få et lille handy oversigtskort, hvor der er listet tilladte ingredienser på grøn baggrund og ikke-tilladte ingredienser på rød baggrund. Det er lettere at læse en varedeklaration, når man på en nem måde kan have reglerne ved hånden.

Dansk Cøliaki Forening (DCF)

DCF er en patientforening for personer, der er intolerante overfor gluten. Foreningen blev stiftet i 1979 og har i dag ca. 2000 medlemmer. Foreningens formål er at varetage cøliakeres særlige interesse samt drive informations- og rådgivningsvirksomhed om de fysiske, sociale og økonomiske konsekvenser, så offentligheden får større kendskab.

På hjemmesiden www.coeliaki.dk kan du finde mere om cøliaki, glutenfrie produkter, opskrifter og informationsmateriale.

”Glutenfri året rundt” er en bagebog for børn og unge, som både kommer med gode tips og masser af børne-favoritter i glutenfri udgaver. Naturli bringer her et par populære smagsprøver fra bogen, som kan købes gennem Dansk Cøliaki Forening.

For store og små

”Glutenfri året rundt – til børn og unge” kan bestilles hos Cøliakiforeningen på tlf. 70 10 10 03 eller mail: post@coeliaki.dk.

Det kan ”Oscar har ondt i maven” også – en højtlæsningsbog til de yngste om det at have cøliaki.

Smagsprøver

Burgerboller

ca. 8 stk.
3 spsk. hørfrø
3 spsk. sesamfrø
1 dl vand
25 g gær
1 dl vand
1 dl A38 eller tykmælk
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
1 tsk. FiberHUSK
1 tsk. Gluten Substitute
ca. 300 g fint, glutenfrit mel (Mix, Semper)
Kog 1 dl vand sammen med hørfrø og sesamfrø i 2 minutter.
Kom den kogte masse i røreskålen og tilsæt koldt vand og A38.
Smuldr gæren i og opløs den.
Tilsæt salt, sukker, FiberHusk og Gluten Substitute.
Tilsæt mel, indtil dejen slipper skålen.
Lad dejen hæve ca. 30 minutter i ovnen på lidt under 50º.
Rul dejen til en tyk stang, og skær 8-9 boller, som du former til store flade boller.
Lad burgerbollerne hæve i ovnen på lidt under 50º i 30 minutter.
Bag brødene midt i ovnen ved 220º i 20 minutter.
Lad brødene køle af på en rist under et klæde.
TIP
Vil du have en mere grov bolle, kan du erstatte 100 g af den fine mel med en grov
blanding. Du kan desuden pensle med mælk og drysse med sesamfrø.
Pizza
3 stk.
25 g gær
4 dl lunken vand
10 g FiberHUSK
2 spsk. olie
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
500-550 g fint glutenfrit mel (Rød Finax)
Fyld
1 dåse flåede tomater blendet med 2 tsk.
basilikum eller ½ brik glutenfri pizzasauce
revet ost
Pynt efter ønske, eksempel
skinkestrimler
glutenfri cocktailpølser
peberfrugt
tomat
ananas
champignon
oregano
Opløs gæren i det lunkne vand, FiberHUSK tilsættes og blandingen står i ca. fem minutter.
De øvrige ingredienser tilsættes, og dejen æltes godt.
Hæver i skålen i 15 minutter. Tages ud på et meldrysset bord og deles i 3 dele, som hver bredes ud til en rund pizza med hænderne, drysset med mel. Brug en pizzaform eller en almindelig bradepande.
Pyntes med tomatsauce og derefter ost. Derpå kommes det fyld, man ønsker på. Bages
to styk ad gangen i varmluft ved 190° i ca. 15 minutter. Alternativt bages en ad gangen ved
200° i 15-18 minutter. Klippes med saks i 6-8 stykker ved servering.
TIP
Forbag eventuelt pizzabundene uden pynt i 10 minutter. Derefter kan de fryses og tages
op, pyntes, bages og spises en anden god gang.
Hvis pizzabundene er rullet tyndt ud, kan de efter forbagning bruges til Shawarma.
Er du ikke til den traditionelle pizzasmag, kan du erstatte tomatsaucen med fromage frais.
Pandekage i fad med bær
2 æg
2½ dl mælk
1 tsk. bagepulver
2 spsk. sukker
2½ dl fint glutenfrit mel (Rød Finax)
½ tsk. salt
fintrevet skal af ½ økologisk citron
(kan undlades)
bær
ahornsirup
Æggeblommerne piskes med mælk og citronskal. Mel, bagepulver, salt og sukker blandes
i. Æggehviderne piskes stive og vendes i æggeblomme-massen. Hviler i køleskab i 15
minutter.
Hældes i et smurt tærtefad, bages midt i ovnen i 18-20 minutter ved 200°.
Serveres med blandede bær og ahornsirup.
TIP
I stedet for citronskal kan anvendes appelsinskal og/eller ½ tsk. kardemomme.

Forrige artikelMælk – en tradition på godt og ondt

Næste artikelFølg flokken eller vær beredt på snakken!