Nyheder
Sponsoreret

Få balance i dit nervesystem

Foto: Adobe Stock
28. januar 2019

Nervesystemet består af to forskellige systemer: Det afslappende og det stressende. For rigtig mange mennesker er det et vilkår, at det stressende system er aktiveret i højere grad, end godt er. Men der er ting, du selv kan gøre for at hjælpe systemet tilbage i balance.

Ind i mellem kan det virke som om, at stress er et grundvilkår for mennesket i det 21. århundrede. Og det er da heller ikke svært at få øje på, hvorfor det opleves sådan. For selvom der er meget godt ved at leve netop nu, er der også nogle muligheder eller udfordringer, – alt efter hvordan du ser på det – som vi ikke helt har fundet ud af, hvordan vi skal håndtere.

Sociale medier. Smartphones. Effektiviseringskrav. Foranderligheden. Og ja, det har altid været et vilkår for mennesket, at vi ikke ved, hvad der kommer til at ske i morgen eller om 10 år, men de kvantespring, vi tager nu, er særligt voldsomme. Det kan stresse os som biologiske væsener og sende vores krop i alarmberedskab.

Det kan den godt håndtere i en kortere periode, men hvis det bliver mere eller mindre permanent – at vi er på vakt og oplever, at presset bliver ved med at være massivt – kan det få voldsomme konsekvenser. Derfor kan det være en rigtig god idé at hjælpe kroppen tilbage i balance både fysisk og mentalt. Faktisk er der en del, man selv kan gøre for netop det.

Træk vejret og vend situationen

Både i forhold til mentale strategier, kost, kosttilskud og motion er der megen hjælp at hente. En mental strategi kan være, at arbejde med sin egen indstilling til og syn på en given situation. Teknikken hedder ’Flip’ og kan være med til at frigive nogle ressourcer, der ellers ville være brugt på negative og ukonstruktive tankemønstre – lidt spild, når ressourcerne i forvejen er knappe.

Et mere fysisk værktøj, som også er givtigt i forhold til stress, er vejrtrækningen. For ved at kende sin vejrtrækning og dens muligheder, kan man, som ved at trykke på en knap, aktivere det afslappende nervesystem. Det kræver faktisk bare en kortvarig vejrholdning eller langsom udånding. Ret vildt faktisk.

De gode strategier og vejrtrækningsøvelser kan hjælpe et stykke af vejen. Men det skader aldrig at give kroppen et ekstra boost, så den er mest muligt parat til at stå imod stressen og en omskiftelig hverdag. Her kan det være en god ide at skele til kosten og kosttilskud.

Du er, hvad du spiser

Det er veldokumenteret, at mangel på vitaminer og næringsstoffer kan sænke energiniveauet, gøre kroppen svagere, hæmme koncentrationen, øge inflammation og meget mere. Det er ikke helt løgn, når man siger, at vi er, hvad vi spiser.

Så hvis vi vil være den mest velfungerende udgave af os selv, gælder det i høj grad om at fodre kroppen med den rigtige næring. Maden kan tage os et stykke af vejen. Men der er også nogle næringsstoffer og vitaminer, der er svære at få i tilstrækkelig grad kun gennem maden. Heldigvis findes der en lang række gode kosttilskud, der kan sikre, at vi får vores behov dækket. Og som et plus indeholder mange tilskud også en vifte af urter, som vi måske slet ikke ville få de gavnlige virkninger af, hvis ikke det var for den daglige pille.

Et bud på et produkt, der er særlig gunstigt i forhold til nervesystemet, til at få kroppen tilbage i balance og styrke den til at stå imod stress er Super B-Complex fra Natur-Drogeriet.

Kosttilskuddet, der styrker kroppen mod stress

Super B-Complex er, som navnet antyder, rig på B-vitaminer. Det smarte ved dem er jo som bekendt, at de – ud over at medvirke til et optimalt fungerende nervesystem og beskytte cellerne mod oxidativt stress – er vandopløselige og bliver udskilt af kroppen, hvis den er tilstrækkeligt mættet.

Ud over B-vitaminerne indeholder tilskuddet også en række af de førnævnte gode urter. Fire urter for at være præcis. Rosenrod, der hjælper kroppen til at tilpasse sig følelsesmæssigt stress. Astragalus, der bidrager til modstandskræft. Schisandra, der hjælper med at klare stress. Russisk rod, der både bidrager til normal blodcirkulation, energiniveau og kognitiv funktion.

Fælles for dem er, at de er adaptogene urter, der alle beskytter og normaliserer nervesystemet. Derfor kan de hjælpe kroppen tilbage i balance, hvis udefrakommende faktorer har sendt den ud på et sidespor.

Der er altså meget, vi kan gøre for i det mindste at give os selv de bedst mulige betingelser for at håndtere en hurtig og omskiftelig verden. Det er klart, at det ikke kan sikre os mod at blive ramt af stress, men det kan i hvert fald hjælpe til at holde det stressende nervesystem lidt nede og kroppen bedre i balance.

 

Forrige artikelSalat med perlerug og figner

Næste artikelVi har en skærmkultur, der er uegnet for børn (og voksne)